Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai vilniečių pietus kavinėje iškeitė į pikniką prie Neries, nors ir su tomis pačiomis picomis

Pagaliau nusistovėję vasariški orai gena vilniečius į lauką ir verčia dairytis vietos bent nedideliam piknikui tiesiog per pietų pertrauką, nelaukiant darbo dienos pabaigos. Daugiau nei pusė tūkstančio žmonių penktadienio vidurdienį pietauti atėjo į pievelę prie sostinės Baltojo tilto, kur surengtas rekordinis piknikas.
Pikniko prie Baltojo tilto akimirka
Pikniko prie Baltojo tilto akimirka / Mariaus Žičiaus nuotr.

„Kolegė pamatė, kad vyks toks renginys, ir pasiūlė prisijungti. Atėjo gal du trečdaliai mūsiškių, – 15min.lt pasakojo prie Neries su maždaug dešimčia bendradarbių įsitaisiusi Jurga. – Retai būna, kad susiorganizuojame per pietus taip išeiti – kiekvienas nuolat turi savų planų, o šitas piknikas mobilizavo.“

Netoliese esančioje ministerijoje dirbanti moteris prisipažino net nežinanti organizatorių – prie kolegų prisijungė daug negalvodama. „Akcija skatintina“, – apibendrino ji.

15min.lt kalbinti žmonės vieningai gyrė idėją pietauti lauke, bet skundėsi, kad darbas, nors ir penktadienį, neleidžia visiškai atsipalaiduoti, o iki pikniko vietos teko gerokai paėjėti. Valgyti ant žolės nė vienam nepasirodė nepatogu, tačiau kai kurie skundėsi, kad aplink nematyti šiukšliadėžių.

Nors piknikas turėjo vykti nuo 12 val., būrys žmonių ant pievos Neries pakrantėje įsitaisė dar iki vidurdienio. Ant patiesalų ar tiesiog ant žolės jie sėdėjo ir po vieną, ir poromis, ir didesniais būriais. Tarp pietaujančiųjų buvo nemažai vaikų, atėję kartu su mamomis ar auklėmis. Nors kai kurie, sprendžiant iš aprangos, šiuo metu atostogauja, įsikurti ant žolės nepabūgo ir kostiumuoti valdininkai.

Ant čia pat įrengtos scenos grojo Dmitrijus Golovanovas, dainavo Rūta Švipaitė.

Mariaus Žičiaus nuotr./Pikniko prie Baltojo tilto akimirka
Rūta Švipaitė

Piknikas, kurį surengė mineralinio vanduo „Borjomi“ platintojai, jau iš anksto buvo vadinamas rekordiniu. Kiekvienas atėjęs dovanų gavo po gruziniško mineralinio vandens buteliuką ir Lietuvos ūkininko užaugintą obuolį. Per mažiau nei pusvalandį buvo išgraibstyta 700 vandens buteliukų, tačiau organizatoriai spėjo, kad per pusantros valandos piknike apsilankys bent 800 žmonių. Panašiame piknike Rygoje prieš gerą mėnesį kartu pietavo 600 latvių.

Pirmą rekordinį pikniką buvo planuota surengti dar pernai, tačiau tam sutrukdė lietingi orai.

Skatina sveiką mitybą, bet daugelis valgė picas

Organizatoriai teigė siekiantys atkreipti žmonių dėmesį į maitinimosi svarbą ir paskatinti miestų gyventojus bent pietų metu atitrūkti nuo įtempto darbo ritmo.

Pusė lietuvių prisipažįsta besimaitinantys nesveikai. 50,4 proc. apklaustųjų teigė niekada nepietaujantys atvirose erdvėse. Daugiau nei pusė dirbančių didmiesčių gyventojų reguliariai pietauja kavinėse, restoranuose ar kitose viešojo maitinimo įstaigose. Valgymą atvirose erdvėse – parke ant žolės, šalia upių ar ant miestų suoliukų – renkasi vos keli procentai žmonių. Kone trečdalis dirbančiųjų valgo atsineštą maistą, 9,9 proc. pietauti grįžta namo.

Pranešime spaudai cituota gydytoja dietologė doc. Laisvunė Petkevičienė atkreipė dėmesį, kad šiais laikais nuolat skubantys žmonės retai randa laiko per pietus maitintis sveikiau. Valgymas gryname ore esą mažina stresą, leidžia trumpam pamiršti kasdienius rūpesčius ir susigrąžinti puikią savijautą.

„Norime paskatinti sveiką mitybą, atitrūkti nuo įtempto gyvenimo ritmo ir pietauti parkuose, kitose žaliose erdvėse, – 15min.lt sakė „Borjomi” rinkodaros vadybininkė Ieva Semerikovaitė. – Vilnius yra žalias miestas, turi daug gražių erdvių, tad turime jomis naudotis.”

Mariaus Žičiaus nuotr./Pikniko prie Baltojo tilto akimirka
Mariaus Žičiaus nuotr./Pikniko prie Baltojo tilto akimirka

Sulaukus palankių žmonių atsiliepimų, tokius piknikus žadama rengti ir ateityje, artimiausią – jau kitąmet.  Anot Semerikovaitės, šiemet akcijai buvo pasirengta jau gegužę, bet jai vis trukdė nepalankūs orai.

Nepaisant gerų organizatorių norų, nemaža dalis susirinkusiųjų ant pledų buvo pasidėję didžiules picų dėžes, atsineštas iš netoliese veikiančios picerijos, kramsnojo parduotuvėje nusipirktus kibinus, gurkšnojo gazuotus gėrimus. Tiesa, nemaža dalis greitą maistą pakeitė daržovėmis ir vaisiais – ne vieno rankose buvo galima pamatyti dėžutę su pomidorais, agurkais, arbūzais, ant pledų buvo prikrauta persikų ir obuolių.

Komentuodama tokius lietuvių valgymo įpročius, I.Semerikovaitė šyptelėjo: „Viskas prasideda nuo mažų žingsnelių. Siekiame, kad žmonės pradėtų maitintis reguliariai ir kuo dažnai tai darytų lauke, o laikui bėgant gal pereis ir prie sveikesnio maisto.“

Populiarūs Vakaruose

Nors terminas „piknikas” atsirado XVII a. pabaigoje, valgymo gryname ore su šeimos nariais ir draugais tradicija kildinama dar iš senovės romėnų laikų. XVIII a. ši tradicija išpopuliarėjo Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Britai yra laikomi pačiais didžiausiais pikniko kultūros puoselėtojais.

Piknikai itin populiarūs Vakarų Europos šalyse, JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Pietryčių Azijos valstybėse. Paprastai jie rengiami dalyvaujant šeimos nariams. Tačiau Vakarų Europoje ir JAV itin populiarūs yra piknikai, kuriuose dalyvauja kolegos. Dažnai jie organizuojami per pietų pertraukas arba pasibaigus darbo dienai. Piknikams dažniausiai pasirenkamos vaizdingos užmiesčio vietovės, miestų parkai, upių ir ežerų pakrantės.

Mariaus Žičiaus nuotr./Pikniko prie Baltojo tilto akimirka
Mariaus Žičiaus nuotr./Pikniko prie Baltojo tilto akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius