Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinariniai atradimai – restoranų šefai siūlo idėjas atsakingiems pietums

Jau trečius metus iš eilės visame pasaulyje auga vietinės, sezoninės, ūkininkų produkcijos populiarumas. Tiek geriausių pasaulio restoranų meniu, tiek ir namų virtuvėje. Lietuvos šefai taip pat neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir pateikia idėjų, kaip iš sezoninių, lietuviškų produktų sukurti prabangius, savo kokybės ir kūrybingo sprendimo prasme, pietus.
Lietuviškas sezoninis patiekalas
Lietuviškas sezoninis patiekalas / Meniu.lt nuotr.

Lietuviai turi tai, ko kitos šalys gali tik pavydėti

Kur dar Europoje matėte tiek daug miškų? Miškai, galima sakyti, yra gamtos daržas. Uogos, grybai, žolelės, sula – natūrali gamta Lietuvoje duoda tokias gėrybes, už kurias užsienio šefai moka didžiausius pinigus, o kai kurių ir iš vis taip paprasta negauna. Išsaugoję natūralias pievas ir miškus – galėsime dar 100 metų būti pranašesni už visas vakarų Europos valstybes!

Balandžio 30 d. Vilniuje vyksta atsakingų restoranų konferencija, kurios pietums virtuvės šefas Arūnas Stoškus (restoranų grupė Fortas) idėjų semiasi iš natūralių gamtos dovanų ir lietuviškų ūkininkų siūlomų žaliavų. Tokius pietus galite paruošti ir namuose pietums ar šventiniam stalui, susilauksite ne vieno „ach“ ir „och“.

Pradėkite nuo užkandžių

Ar žinote, jog lietuviai gamina kavą? Tai bene vienintelė kava dėl kurios teigiamo poveikio sveikatai nesiginčijama: gerina apetitą ir virškinimą, turi antibakterinį poveikį. Tai gilių kava. Pakeiskite įprastą kavą šia kava, o arbatos mėgėjams pasiūlykite aviečių ar spanguolių arbatą. Užkandžiauti prie šių gėrimų virtuvės šefas A. Stoškus siūlo lietuvišku tinginiu ar medumi su įvairiais užkandžiais: agurkais, obuoliais, varškės sūriu.

Sezoninis meniu – įdomesnis ir sveikesnis

Šviežių lietuviškų daržovių galima turėti ištisus metus, tik reikia neapsiriboti pomidorais ir agurkais. Kol Europoje nebuvo auginamos bulvės, pagrindinis šakniavaisis naudotas maistui buvo pastarnokas. Tai kone pirmoji pavasarinė daržovė gausi mineralų ir vitaminų. Nepelnytai užmiršta, kaip ir daug kitų vertingų šakinių daržovių.

Būtent pastarnokai bus naudojami atsakingų restoranų konferencijos pietų metu vegetariškam meniu. Iš jų bus gaminamos pastarnokų salotos su burokėliais bei keptu varškės sūriu su medumi ir spanguolėmis. Vertinantiems gerą mėsą, virtuvės šefas siūlys troškintus grikius su burokėliais ir morkytėmis, pateikiamas su jautienos šonkaulių mėsa, svogūnų laiškais, ridikėliais.

Net įprastų patiekalų, tokių, kaip šaltibarščiai, gamyboje galite įnešti sveikesnių sprendimų. A. Stoškus siūlo įprastus kiaušinius šaltibarščiuose keisti putpelės kiaušiniais pasižyminčiais didesniu kiekiu amino rūgščių, vitaminų, kalio. Be to – taip išvengsite rizikos patiekti savo lankytojams vištų kiaušinių, kurių pašare naudojami GMO pašarai!

Virtuvės šefas pataria nepamiršti ir smulkmenų. Ant pietų stalo visuomet turi būti, ko atsigerti. Tai gali būti ir paprastas vanduo su citrinomis ar mėtomis. Bet saulėtą pavasarį nepamirškite ypatingos gamtos dovanos ir vaišinkite svečius beržų sula.

Gamtos dovanos nuo pat pavasario – skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius