Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 rugpjūčio 21d. 12:23

Itališkos picos sėkmės istorija: kur glūdi šio patiekalo paslaptis?

Pica
Fotolia nuotr. / Pica

Nacionalinis itališkos virtuvės patiekalas – pica – šiandien yra plačiai paplitęs visame pasaulyje. Įvairių tautų virtuvės, pritaikydamos savo tradicijas, pradėjo siūlyti savus picų receptus. Kokia šio patiekalo sėkmės istorija? O svarbiausia – kokia paslaptis?

Žodis „pica“ pirmą kartą paminėtas lotyniškuose tekstuose apie Italijos miestą Gaetą dar XX a. Renesanso laikais šis krosnyje kepamas tešlos paplotėlis buvo laikomas skaniu ir mažai kainuojančiu užkandžiu.

Į Italiją užklydęs prancūzų rašytojas Alexandre Dumas, kelionių po Italiją užrašuose rašė, jog pica - pagrindinis neturtingų Neapolio gyventojų maistas.

Iš tiesų picų gamyba tuo laikmečiu buvo labai pigi: jas kepdavo malkomis kūrenamose krosnyse, mažose kepyklose. Laikui bėgant, šis italų patiekalas vis tobulėjo, t. y. picą imta gardinti alyvuogių aliejaus padažu, pipirais, bazilikų lapeliais.

Kai 1522 m. į Europą buvo atvežti pomidorai, ši daržovė tapo nepakeičiamu šio patiekalo ingridientu. 1889 metai simboliškai laikomi moderniosios picos „gimimu“, kuomet virėjas Raffaele’is Esposito sukūrė picą su pomidorais, mocarelos sūriu ir baziliku ir pavadino ją „Pizza Margherita“.

Patiekalo pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai. Pica buvo skirta Italijos karalienei Margheritai iš Savojos ir turėjo priminti Italijos vėliavos spalvas (žalią-baltą-raudoną).

XX a. picerijų kultūra Italijoje išplito pasibaigus II pasauliniam karu. Tuo pačiu metu italų emigrantų banga paskleidė picos receptą bei tradicijas po visą pasaulį.

Shutterstock nuotr./Tradicinis mielinis picos paplotys
Shutterstock nuotr./Tradicinis mielinis picos paplotys

Didžiausia paslaptis – tešlos receptūra

Picų kepimo meistrai teigia, jog tešlos gamybos procesas yra tam tikra meno forma. Nuo tešlos gamybos specifikos priklauso, koks bus galutinis rezultatas: ar tai plonas ir traškus, ar storas, minkštas padas.

Pagrindiniai privalomi picos tešlos ingredientai yra miltai, vanduo ir mielės. Tešlos pagardinimui yra naudojami skonį paįvairinantys priedai - druska ir cukrus.

Technologinė tešlos gaminimo paslaptis - pagrindinių ingredientų maišymo santykis. Dėl šios priežastis virtuvės šefai akylai saugo tešlos gaminimo receptą.

Paruošta kepimui tešla yra gerai išminkoma, ir iš jos yra išformuojamas apskritas pagrindas. Priklausomai nuo pasirinkto picos tipo (klasikinės ar perlenktos) pagrindas yra paruošiamas kepimui: aptepamas padažu ir įvairiais pagardais bei prieskoniais.

Picos kepamos elektrinėse arba klasikinio tipo krosnyse, liže pašovus picą tiesiogiai ant kepimo grotelių arba ant karštų plytų. Kepimo trukmė priklauso nuo krosnies, kurioje kepama, temperatūros.

Kaip taisyklė, greičiau iškepa picos pagardai, lėčiau – pagrindas, todėl kiekvieno picajolo užduotis šiame etape – užtikrinti, kad pica būtų tinkamai iškepta.

„Piegata“ picos / „Čili pica“ nuotr,
„Piegata“ picos / „Čili pica“ nuotr,

Šiuolaikinės picos: iš ko galime rinktis?

Prieš 16 metų Lietuvoje atsidariusi „Čili“ picerija teigia, jog per visą šį laikotarpį restoranų tinklo technologai išbandė neįtikėtiną kiekį miltų ir kitų ingredientų, sukūrė gausybę receptų, kol subrandino ir išgrynino tikrosios itališkosios picos skonį Lietuvos rinkai.

Šiandien restoranų tinklas savo klientams gali pasiūlyti platų picų asortimentą: nuo klasikinio tipo itališkų iki ypatingųjų gurmanų picų. Taip pat (pagal tešlos formą ir kepimo būdą) galima rinktis iš tradicinės plokščiosios, perlenktos ir puriosios picų.

Krevetes, midijas, tuną ar lašišą mėgstantys picų mylėtojai gali rinktis iš įvairių jūros gėrybių ir žuvies picų pasiūlos. Tiems, kurie dievina jūros gėrybių derinius, siūloma rinktis „Keturių metų laikų“ picą, į kurios receptą įeina krevetės ir midijos. Pasirinkę „Pjačensos“ picą galės paskanauti ne tik krevečių, bet ir rūkytos lašišos.

Nepamiršti paminėti reikia ir „Žvejų picos“, kurios pagrindas – keptas tunas. „Romantiškoji“ pica sukurta gurmanams, kurie prie krevečių mėgsta melsvąjį pelėsinį sūrį. Perlenktųjų picų mėgėjai, tuo tarpu, gali rinktis „Perlenktą ypatingąją“ picą.

Sūrių įvairove išsiskiria vegetariškos picos. Nuo klasikinės „Margaritos“ picos, kurios pagrindą sudaro mocarela sūris, iki „Graikiškos“ picos su ožkos pieno sūriu.

Dera nepamiršti ir vegetariškos „Keturių sūrų“ picos, kuri ilgus metus klientų pripažinta, kaip geriausia skirtingų sūrių derinius atsklendžianti pica. Na, o tiems, kurie daugiau mėgsta daržoves nei pieno produktus, „Čili picos“ kepėjai gali pasiūlyti „Grybų“ arba „Vegetarišką“ picas.

Mėsos mylėtojai gali rinktis picą su vištiena, kumpiu ir kiauliena arba jautiena ir malta mėsa. Šių picų receptūros paslaptis - pikantiški vaisių ir daržovių bei mėsos deriniai ir specialiai pagal šiuos derinius parinkti padažai. Priklausomai nuo to, ar mėgstate saldžiai, aštriai, o gal pikantiškai – galite rinktis iš gausios pasiūlos.

Išskirtinis dėmesys skiriamas ugninio aštrumo pojūčių išsiilgusiems picų mėgėjams, kuriems šefas gali pasiūlyti platų pasirinkimą: „Perlenktąją gurmanų“ ir „San Remo“ (su vištiena), „Ugninę“ (su keptos kiaulienos gabaliukais), „Itališką“ (su malta jautiena) arba tradicinę „Čili picos“ (su jautiena ir kumpiu) picas.

„Piegata“ picos – naujovė atvežta į Lietuvą

„Čili picos“ technologai šį pavasarį pristatė itališkas „Piegata“ picas, kurių receptūra buvo kurta bendradarbiaujant su itališkos virtuvės profesionalais bei aktyviai dalyvaujant patiems klientams ir restoranų darbuotojams.

„Piegata“ picos nuo įprastų skiriasi tuo, kad jos yra perlenkiamos tik tuomet, kai yra iškeptos, ir tik tada užpildomos šviežiomis salotomis bei mėsos ar žuvies įdaru.

Kol kas tik „Čili picos“ restoranuose galima paragauti šio itališkos virtuvės patiekalo. Pasirinkti galima net iš keturių variantų: picos su malta jautiena, tunais, rūkyta arba kepta vištiena.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Atversta I.Strazdauskaitės nužudymo byla: siekta nušalinti prokurorą, nes šis neva mušė budelį

Tiesiogiai Sportas

Šveicarišką niuksą gavusi Brazilija vertę įrodinėja prieš Kosta Riką

Aktualu

Į užsienį išvežtiems vaikams sunku padėti, nes juos veikia Stokholmo sindromas

Vardai

Rūta Ščiogolevaitė pagimdė ketvirtą vaiką: „Taip, jau galite sveikinti“

Sportas

Trenerį A.Skarbalių prieš startą Europoje atleidę „Žalgirio“ vadovai užsitvėrė tylos siena

Verslas

Degalinių tinklas „Emsi“ sukėlė pykčio bangą už prievartą skatinančias žinutes

„Vieni vartai“: Argentinos nuopuolis, istorinis šansas islandams ir futbolas bažnyčioje

Vardai

A.Bilotaitė dukros motiną žeminusiam P.Gražuliui įteikė dovaną: „Jis yra padugnė“

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Gazas

Lietuvis įsigijo greičiausią kada nors pagamintą „Porsche 911“

Labanoro gamta – Alfredo Pliadžio nuotraukose

Gyvenimas

Maištingas paauglių elgesys: psichologė pataria tėvams, kaip elgtis konkrečiose situacijose

Mokesčių reforma Verslas

Nelieka kelio atgal: darbuotojo mokesčiai bus jungiami, keisis pensijų sistema ir tarifai

Sportas

„Skrieja kamuolys“: neverk, Argentina, ir futbolo romantikos paieškos

Vardai

Netikėtai mirė didžėjus Modestas Žilionis-Modessthe Sound

Verslas

Palangoje mokesčių inspektorės verslininkus lanko dviračiais ir moko sąžiningumo

Mokesčių reforma Aktualu

Ernestas Naprys: 5 didžiausi mokesčių reformos absurdai

Gyvenimas

Kas kenkia vyriškumui, o kas jį palaiko?

Idėjos savaitgaliui

Aktualu

Pusšimtis balinių vėžlių džipu parvežti namo į Dzūkiją

Naujienos

Aktualu

Atversta I.Strazdauskaitės nužudymo byla: siekta nušalinti prokurorą, nes šis neva mušė budelį

Tiesiogiai Sportas

Šveicarišką niuksą gavusi Brazilija vertę įrodinėja prieš Kosta Riką

Aktualu

Į užsienį išvežtiems vaikams sunku padėti, nes juos veikia Stokholmo sindromas

Vardai

Rūta Ščiogolevaitė pagimdė ketvirtą vaiką: „Taip, jau galite sveikinti“

Sportas

Trenerį A.Skarbalių prieš startą Europoje atleidę „Žalgirio“ vadovai užsitvėrė tylos siena

Verslas

Degalinių tinklas „Emsi“ sukėlė pykčio bangą už prievartą skatinančias žinutes

„Vieni vartai“: Argentinos nuopuolis, istorinis šansas islandams ir futbolas bažnyčioje

Vardai

A.Bilotaitė dukros motiną žeminusiam P.Gražuliui įteikė dovaną: „Jis yra padugnė“

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Gazas

Lietuvis įsigijo greičiausią kada nors pagamintą „Porsche 911“

Labanoro gamta – Alfredo Pliadžio nuotraukose

Gyvenimas

Maištingas paauglių elgesys: psichologė pataria tėvams, kaip elgtis konkrečiose situacijose

Mokesčių reforma Verslas

Nelieka kelio atgal: darbuotojo mokesčiai bus jungiami, keisis pensijų sistema ir tarifai

Sportas

„Skrieja kamuolys“: neverk, Argentina, ir futbolo romantikos paieškos

Vardai

Netikėtai mirė didžėjus Modestas Žilionis-Modessthe Sound

Verslas

Palangoje mokesčių inspektorės verslininkus lanko dviračiais ir moko sąžiningumo

Mokesčių reforma Aktualu

Ernestas Naprys: 5 didžiausi mokesčių reformos absurdai

Gyvenimas

Kas kenkia vyriškumui, o kas jį palaiko?

Idėjos savaitgaliui

Aktualu

Pusšimtis balinių vėžlių džipu parvežti namo į Dzūkiją

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie 15min