Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žuvys turi charakterį?

Kiekviena žuvis – asmenybė su skirtingu charakteriu, todėl tarp žuvų, kaip ir tarp žmonių, sutinkami ir įžūlūs, ir rėksmingi, ir drovus ir netgi kuklūs individai – tokios britų mokslininkų iš Liverpulio universiteto atlikto tyrimo išvados.
Vaivorykštinis upėtakis
Vaivorykštinis upėtakis / 15min.lt skaitytojo nuotr.

Tyrimų duomenys buvo paskelbti, kai, atlikus eksperimentus su vaivorykštiniais upėtakiais, jų rezultatai pribloškė tyrėjus.

Žuvis apgyvendino akvariume, o į vandenį panardindavo vaikiško konstruktoriaus „Lego“ detales. Tuo pat metu buvo atidžiai stebima, ar greitai žuvys reaguoja į pašalinius objektus. 

Egzemplioriai, kurie tuoj pat susidomėdavo naujovėmis, buvo įrašyti į žuvų akiplėšų sąrašą, o likusieji – į drovių žuvų sąrašą. Paskui eksperimentai buvo tęsiami dalyvaujant abiejų kategorijų žuvims. Iš pradžių viename akvariume, o paskui dviejuose, pastatytuose greta vienas kito.

Pasirodė, kad akiplėšos žuvys akiplėšiškai elgiasi ir su savo gentainiais, tačiau, atsidūrusios droviųjų apsuptyje, akiplėšos tapdavo nuosaikesnės. Kuo ilgiau abiejų kategorijų žuvys gyvendavo kartu, tuo labiau tapdavo panašus jų elgesys.

Šio eksperimento metu mokslininkams taip pat pavyko paneigti iki šiol vyravusią nuomonę, kad žuvų atmintis – trumpa. Trumpai tariant, buvo manoma, kad žuvys ką nors prisimena  vos kelias sekundes. Eksperimentai rodo, kad žuvų atmintis gali aprėpti gana ilgą laikotarpį – net iki 3 metų. Ar tokie būdo bruožai būdingi tik vaivorykštiniams upėtakiams, parodys tolesni tyrimai, kurių objektas – įvairių rūšių žuvys.  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius