Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigėsi lietuvių Europos vandenyse sugaunama žuvis

Jei nuo metų pradžios Lietuvos gyventojai valgytų vien tik Europos Sąjungai (ES) priklausančiuose vandenyse sužvejotą ir žuvininkystės ūkiuose užaugintą žuvį, tai ji būtų pasibaigusi jau vakar, birželio 12 dieną. Likusius pusę metų mes esame priklausomi nuo iš kitų šalių atvežtos žuvies. Bendrai visoms ES narėms savų žuvies išteklių užtektų iki liepos 2 dienos.
Žuvis
Žuvis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES ir kiekvienos šalies narės priklausomybę nuo importuojamos žuvies apskaičiavo ir kalendorine metų diena išreiškė britų organizacija „nef“ (the new economics foundation) ir tausios žvejybos Europoje siekianti organizacijų sąjunga „Ocean2012“

Teigiama, kad Europos Sąjunga kiekvienais metais tampa vis labiau priklausoma nuo kitoms šalims priklausančiose ekonominėse zonose ir tarptautiniuose vandenyse sužvejotos žuvies. Pavyzdžiui, pernai ES gyventojams Europos vandenyse sugautos žuvies būtų pakakę savaite ilgiau, iki liepos 9 dienos.

„Žuvies sugauname daugiau nei jūros spėja jos užauginti“, – sakė „Lietuvos gamtos fondo“ specialistas Robertas Staponkus.

Skaičiuojama, kad apie 72 proc. visų ES žuvies išteklių jau yra pereikvoti, o daugiau nei 20 proc. gaudomi pernelyg intensyviai, kad galėtų atsikurti. Situacija kituose žemynuose taip pat neguodžia. Pasaulinė maisto ir žemės ūkio organizacija apskaičiavo, kad pereikvoti 52 proc. pasaulio žuvies išteklių, dar 28 proc. – ženkliai sumažėję. Prognozuojama, kad jei dabartinės žvejybos ir žuvies vartojimo tendencijos nepasikeis, komercinių žuvų vandenynuose neliks jau 2048 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius