-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dumbliai stumia žvejus iš Baltijos pakrančių

Prieš tris savaites Kuršių mariose prasidėjęs ir įšplitęs maždaug tuo pat metu į Melnragės pliažus reiškinys , kuris populiariai vadinamas vandens „žydėjimu“, dabar melsvai žalia tyre pavertė vandenį jau ir Latvijos bei Estijos pakrantėse, todėl šiuo metų laiku populiari žūklė dugninėmis Baltijos pliažuose tapo nebeįmanoma, o maudytis juose taip pat nepatariama.
Picture 170
Picture 170

Baltijos įlankų, lagūnų ir pačios jūros vandens „žydejimą“ sukelia masinis melsvai žalių dumblių dauginimasis, kai vanduo vidurvasarį ypač sušyla. Šis reiškinys neretai sukelia žuvų marą, nes ir sparčiai besidauginantys dumbliai ir mirusius dumblius „utilizuojantys“ mikroorganizmai išsiurbia iš vandens deguonį, tad kiti gyvūnai paprasčiausiai žūva dėl jo stygiaus. 

 
Papėje (Latvija) atostogaujantis vilnietis meškeriotojas Algimantas Marcinkevičius telefonu patvirtino, kad kaimyninės šalies pakrantėse vanduo taip pat žydi ir žvejoti čia taip pat praktiškai neįmanoma. Kaliningrado technikos universiteto vandens biologinių ir biocheminių tyrimų laboratorijos specialistų duomenimis, vanduo „žydi“ palei visą Kuršių neriją, o dumblių masinio dauginimosi pikas dar nepasiektas. Tad mokslininkai mano, kad kol kas jūros taršos lygis – dar ne pats didžiausias. Kadangi ši vasara ypač karšta, sunku prognozuoti, kas bus, jei tokie orai tęsis dar kelias savaites? 
 
Koks Baltijos plotas užterštas milžiniškomis dumblių sankaupomis, padėjo nustatyti Europos bendrijai priklausančio Žemės palydovo „Envisat“ padarytos jūros akvatorijos  nuotraukos. Baltija „žydi“ nuo Suomijos šiaurėje iki Lenkijos įlankų ir Vokietijos pakrančių pietuose, o žalia koše virtusio vandens plotas dabar siekia 377 000 kvadratinių kilometrų.
 
Klaipėdiečio meškeriotojo Broniaus Rugelio teigimu, nėra prasmės mesti masalus į ne itin malonų kvapą skleidžiančią tyrę, nes joje žuvys nemato masalų. Kita vertus, žuvys pasitraukė toli krantų, nes priekrantės vandenyje – deguonies badas. Tad žūklė Baltijoje dabar įma noma tik iš laivų, t.y. atviroje jūroje. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius