Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gandai apie kraugeres piranijas gerokai perdėti

Mokslininkai iš Škotijos Sent Endriaus universiteto ir Brazilijos Mamiraua instituto atliko bendrą tyrimą ir paskelbė sensacingą išvadą – jų manymu, gandai apie kraugerišką piranijų prigimtį gerokai perdėti.
Mokslininkai teigia, kad piranijos atakuoja tik tada, kai joms neišvengiamai tenka gintis.
Mokslininkai teigia, kad piranijos atakuoja tik tada, kai joms neišvengiamai tenka gintis. / Wikimedia.org nuotr.

Nepaisant prastos piranijų reputacijos, kuri apipinta būtais ir nebūtais gandais, mokslininkų atlikto tyrimo metu vykdyti šių žuvų elgsenos stebėjimai parodė, kad piranijos būriu puola dažniausiai tik tada, kai ginasi nuo plėšrūnų. Tyrėjai teigia, kad piranijos anaiptol ne kraujo ištroškę plėšrūnai, kuriems nėra nieko mieliau, kaip per kelias minutes nudirti nuo vandenin įsibridusio galvijo odą kartu su mėsa, o sanitarai, mintantys daugiausiai žuvimi, augalais ir vabzdžiais.

Škotijos ir Brazilijos ichtiologų tyrime sakoma, jog anksčiau buvo manoma, kad piranijos susiburia į tuntus medžioti, tačiau gandai apie tokias kolektyvines šių žuvų atakas neatitinka tikrovės. Piranijos gyvena labai agresyvioje aplinkoje, kurioje joms nuolat gresia realus pavojus pakliūti į kieno nors skrandį. Piranijas visą laiką persekioja upiniai delfinai, kaimanai ir daugelis Amazonės baseino didelių plėšriųjų žuvų, tarp kurių – gigantiška piraruka. Susibūrusioms į tuntus piranijoms lengviau atremti priešų atakas.

Žinoma, piranijos nėra nekalti avinėliai, todėl su jomis reikia elgtis atsargiai, nes šios dantytos žuvys gali būti agresyvios jei jas išprovokuosite duoti atkirtį, o taip pat tais atvejais, kai pakliūva į ribotą erdvę. Tačiau, mokslininkų teigimu, tokie atvejai, apipinami nebūtomis detalėmis, greičiau – išimtis, nei dėsningumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius