-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada žuvys išeina į pensiją?

Natūralioje aplinkoje negyvas žuvis galima išvysti retai – dažniausiai su tokiais faktais susiduriame, kai žuvys žūsta dėl vandens taršos cheminėmis medžiagomis arba išdūsta po ledu. Todėl atsakyti į klausimą, kiek gyvena įvairių rūšių žuvys nėra paprasta, tačiau ichtiologai teigia, kad žinoma viena priklausomybė: kuo didesnės gali išaugti kurios nors rūšies žuvys, tuo ilgiau jos gyvena.
Karpiai mūsų krašto sąlygomis gali gyventi iki 50 metų
Karpiai mūsų krašto sąlygomis gali gyventi iki 50 metų

Tapk Žūklės draugu.

Mokslininkų tyrimai rodo, kad žuvų amžius priklauso ne tik nuo genetinio rūšies kodo, bet ir aplinkos sąlygų. Pirmiausia, nuo vandens temperatūros, nes žuvys šaltakraujai gyvūnai ir jų kūno temperatūra – tokia kaip vandens. Išimtis – tunai, kurių kūno temperatūra aukštesnė nei aplinkos. Aukštesnė temperatūra paspartina biologinius procesus, o žema pristabdo. Todėl vandens temperatūra tiesiogiai siejasi su žuvų amžiaus trukme. Tai gerai žinoma žuvininkystės specialistams – jie stengiasi auginamoms dirbtiniu būdu žuvims sudaryti optimalias gyvenimo sąlygas – komfortišką, spartų augimą užtikrinančią vandens temperatūra.

Deja, dirbtinėse sąlygose net  ir tvenkiniuose auginamos žuvys negyvena taip ilgai, kaip laukinės, nors ir mirtų nuo senatvės. Antras faktorius, lemiantis žuvų gyvenimo trukmę, yra gyvensena. Štai ešeriai – aktyvūs visus metus, o karosai, nukritus vandens temperatūrai, iki pavasario, kaip ir meškos, „užsnūsta“. Taip jie „sutaupo“ gyvenimo trukmės, todėl tokio pat dydžio karosai gali būti gerokai aktyvesni už ešerius.

Mokslininkai pripažįsta, kad absoliučiai tiksliai žuvų amžių nustatyti neįmanoma. Žuvų augimo intensyvumas ir amžius nustatomas pagal metines žvynų rieves. Tačiau tai būdinga tik žuvims, gyvenančioms tose geografinėse platumose, kurios pasižymi metų laikų kaita, o gyvenimo sąlygos vasarą ir žiemą – žymiai skiriasi. Rievės susidaro todėl, kad skiriasi žuvų augimo greitis žiemą ir vasarą. Žuvų, gyvenančių tose platumose, kur vandens temperatūra nekinta arba kinta nežymiai, žvynai be rievių. Mokslininkai teigia, kad įvairių rūšių eršketai gyvena iki 100, karpiai – iki 50, mėlynieji marlinai, menkės ir lydekos – iki 30, silkės ir kefalės – iki 25, ešeriai – iki 22, mėlynieji tunai ir skumbrės – iki 20, o lašišos – iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius