Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lydekų patelės stambesnės už patinus

Taksidermistų, t. y. specialistų, darančių gyvūnų iškamšas, teigimu, visos į jų rankas pakliūvančios stambios lydekos – suaugusios patelės. Ichtiologų duomenimis, lydekų patelės auga greičiau nei patinai nuo pat pirmųjų dienų, o vėliau jos greičiau nei vyriškos lyties egzemplioriai priauga svorio bei lenkia juos augimo tempais, svarbiausia – lydekų patelės ne tik greičiau auga, bet ir ilgiau gyvena.
 Stambios lydekų patelės nerštui prisivilioja po kelis patinus, iš kurių vienas gali tapti auka
Stambios lydekų patelės nerštui prisivilioja po kelis patinus, iš kurių vienas gali tapti auka. / 15min.lt

Žvejai ir meškeriotojai jungiasi į Žūklės laimikio grupę FACEBOOK tinkle. Junkis ir tu, spausk čia.

Ichtiologiniai tyrimai rodo, kad tokiomis ypatybėmis pasižymi ir kitų žuvų rūšių patelės, pvz. karpių, irklanosių, sterkų, ešerių, dryžuotųjų ešerių patelės išauga didesnės nei patinai. Tyrėjai kelia klausimą, kodėl egzistuoja toks dėsningumas? Mokslininkų nuomone, patelės išauga didesnės todėl, kad joms tenka subrandinti ikrus, kurių tūris daug didesnis nei patinų sukaupiamų pienių. Antra, ikrų kiekis ir tūris kas kartą, kai žuvis rengiasi nerštui, didėja.

Ne visų žuvų patelių ir patinų (to paties amžiaus) dydis skiriasi. Daugelio rūšių abiejų lyčių individai išauga iki maksimalaus dydžio. Tiesa, lašišų, upėtakių, šamų patelės – šiek tiek sunkesnės už patinus. Ichtiologai nustatė ir priešingų atvejų: saulešerio patinai, nors nedaug didesni už pateles išauga, tačiau sveria žymiai daugiau. Matyt patelių ūgiui ir svoriui didelę įtaką turi nuolatinė konkurencija iš giminaičių pusės dėl nerštaviečių. Saulešerių patelėms dažnai tenka grumtis dėl geresnės neršto vietos. Stabesnės žuvys įveikia mažesnes, todėl pralaimėjusių patelių (manoma, ir patinų) augimas gali sulėtėti.

Lydekų patelėms nereikia konkuruoti dėl nerštaviečių ir partnerių, o vėliau – rūpintis palikuonimis. Štai juodojo ešerio patelė saugo lizdą su ikrais nuo plėšrūnų, tačiau pasmaguriauti tokiais gardumynais visada taikosi smulkesnės žuvys. Tad juodųjų ešerių patelėms ūgis – ne toks svarbus, tačiau jos turi būti labai vikrios ir veržlios, kad pajėgtų nuvyti nekviestus svečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius