Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės virtuvė. Ar tinkamai šutinami žirniai?

Daugelis meškeriotojų save laiko žinovais, išmanančiais, kokie turi būti šutinti žirniai, tačiau jie turi galvoje užkandį prie alaus, o žirniai – ne tik valgis, bet ir puikus jaukas ir viliojantis masalas šapalams, meknėms, karšiams ir kitoms stambioms žuvims, kuris ypač veiksmingas pavasarį, bet jį naudoti galima iki vėlyvo rudens. Šutinti žirniai, kurių galima nusipirkti žūklės parduotuvėse būna prastos kokybės tinka nebent įmaišyti į karšių ar karpių jauką, nes jie arba pasterizuoti arba šaldyti ir netekę svarbiausios savybės – aromato.
Žirniai puikus jaukas ir masalas plačiose upėse su stiproka tėkme vilioti plūdine meškere šapalus ir meknes
Žirniai puikus jaukas ir masalas plačiose upėse su stiproka tėkme vilioti plūdine meškere šapalus ir meknes

Žaliavos problema

Šutintų žirnių, kurie skleis žuvų apetitą žadinantį aromatą, nesunku pasiruoši patiems namų sąlygose, nes tai padaryti nebūtini kažkokie specialūs įrengimai. Technologinę grandinę sudaro puodas arba dubuo žirniams mirkyti, didelis arbatinukas vandeniui virinti ir talpus termosas arba storasienis puodas bei dėvėtas vilnonis pledas puodui įvynioti.
 
Kitas dalykas – žaliava. Tinkamų jaukui neskaldytų žirnių pasitaiko ir prekybos centruose, tačiau masalas, kuris patikimai laikosi ant kabliuko, gaminamas tik iš neskaldytų, vadinamųjų nevalcuotų žirnių, nuo kurių nenuskusta luobelė. Žirnių su luobele galima nusipirkti tik vadinamosiose ūkininkų turgavietėse arba pas pažįstamus ūkininkus. Kai kurie meškeriotojai, kurie žino, kad šutinti žirniai – labai veiksmingas masalas, sezono metu patys prisidžiovina žirnių ir laiko juos drobiniuose maišeliuose vėsioje vietoje.
 
Technologijos ypatybės
Nors mūsų močiutėms liežuvis neapsiverstų žirnių šutinimą pakelti į technologijos rangą, bet daugeliui mūsų toks apibrėžimas jau yra tapęs suprantamesnis nei virtuvės terminai. Na, o iš ko susideda žirnių šutinimo procedūra?
 
Punktas pirmas: paskleisti lygiu sluoksniu ant puodo ar dubens dugno žirniai mirkomi 12-14 valandų (vandens reikia įpilti du kartus daugiau nei mirkoma žirnių).
 
Punktas antras: vanduo nupilamas, žirniai praskalaujami šaltu vandeniu ir vėl užpilami švariu, taip pat šaltu vandeniu. Puodas statomas ant ugnies. Kai  vanduo užverda, žirnius reikia dar pavirinti 2,5-3 val. ant silpnos ugnies.
 
Punktas trečias (subtilybės): žirnių virimo laiką galima sutrumpinti iki 1-1,5 val., jei į vandenį įbersite vieną valgomąjį šaukštą maistinės sodos.
 
Žodžiu, procesas lyg ir nesudėtingas, tačiau, žirniams verdant, reikia juos stebėti ir procesą koreguoti, pvz., žirniai gali būti įvairių rūšių, todėl verdant reikia išgriebti jų iš katilo ir pamaigyti tarp pirštų, kad įsitikintumėte, jog visi žirniai minkštėja vienodai. Na, o kada žirniai būna išvirę? Jeigu žirnį galima suploti pirštais, tačiau luobelė pakankamai elastinga ir žirnis neskyla į puseles, tai žirniai išvirti tinkamai.
 
Žirnių atranka
Kai žirniai ataušta, sveiki, vienodo dydžio ir minkštumo žirniai atrenkami į vieną dubenėlį – jie bus naudojami masalams, o likusieji puikiai tiks jaukui. Beje, žirnius galima saujelėmis berti į vandenį – jie puikus jaukas, bet galima juos įmaišyti į birų jauką. Mišinio sudėtis – 50 proc. jauko ir 50 proc. žirnių.
 
Kaip elgtis su žirniais, kurie skirti masalui? Toks masalas veriamas ant trumpakočio kabliuko, kurio išlinkis – apvalus („round“ tipas). Optimalus kabliuko dydis -10-8  numeris, jei norima suverti du žirnius, geriau naudoti 6 numerio „round“ tipo kabliuką. Kabliuko geluonis būtinai turi kyšoti iš masalo. Žirnis veiksmingas masalas ne tik šapalų, meknių bei karšių žūklėje, bet ir meškeriojant karpius, tačiau storašoniai mieliau domisi ne vienu grūdu, o stambesniu masalu. Todėl naudojamas tradicinis karpių žūklės pavadėlis su vadinamuoju „plauku“ – kilpele, ant kurios suveriami 4-6 žirniai. Tokie pat pavadėliai naudojami meškerioti klasikiniais masaliniais kukuliais. Šį metodą vokiečių meškeriotojai rekomenduoja pasitelkti ir lynų žūklei dugnine meškere.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius