Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinio bokso teisėjavimo ypatumai: net šeši nokdaunai dar negarantuoja pergalės

Du įspėjimus „už nieką“ kovoje su tituluotu Italijos boksininku Domenico Valentino gavęs lietuvis Evaldas Petrauskas negali skųstis labiausiai nukentėjęs nuo teisėjų Londono olimpinių žaidynių bokso turnyre. Svorio kategorijoje iki 56 kg japonui Satoshi Shimizu nugalėti nepavyko net tada, kai jis savo varžovą net šešis kartus pasiuntė į nokdauną.
Satoshi Shimizu (dešinėje) smūgis po smūgio siuntė Magomedą Abdulhamidovą, tačiau ringo teisėjas iš Turkmėnijos to skandalingai nepastebėjo.
Satoshi Shimizu (dešinėje) smūgis po smūgio siuntė Magomedą Abdulhamidovą į nokdauną, tačiau ringo teisėjas iš Turkmėnijos to skandalingai nepastebėjo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su Azerbaidžano boksininku Magomedu Abdulhamidovu kovojęs S.Shimizu neteko žado, kai pirmosios jo dvikovos Londono olimpiados pabaigoje ringo teisėjas į viršų pakėlė ne jo, o vargiai ant kojų pastovėjusio varžovo ranką, taip pranešdamas apie pastarojo pergalę taškais 22:17.

„Aš buvau šokiruotas. Jis tiek daug kartų krito, bet aš nelaimėjau. Negaliu suprasti kodėl?“ – stebėjosi  S.Shimizu.

Nors azerbaidžanietis buvo laikomas favoritu, po tokio teisėjų sprendimo arena tiesiog sprogo iš pykčio. Žiūrovai savo akimis matė, kaip trečiajame raunde M.Abdulhamidovas net šešis kartus buvo išverstas iš kojų japono smūgių.

Pagal taisykles, kova turėjo būti nutraukta po trijų nokdaunų, tačiau ringo teisėjas iš Turkmėnijos nesuprantamai praleido pro akis azerbaidžaniečio kritimus.

Akivaizdus teisėjų sąmokslas priminė praėjusiais metais kilusį skandalą, kai Azerbaidžanas skyrė dosnią 9 mln. JAV dolerių paramą Tarptautinei mėgėjų bokso federacijai (AIBA). Nors slaptą mokėjimą į dienos šviesą tuomet ištraukę žurnalistai turėjo informacijos, jog pinigai pervesti mainais už du aukso medalius Londono olimpiadoje, oficialiai tvirtinta, kad jie skirti tik reklamos tikslams.

Supykę dėl neteisybės japonai parašė protestą, kuris, kiek netikėtai, buvo patenkintas. AIBA pranešė, kad ringo teisėjas suklydo nepamatęs trijų M.Abdulhamidovo nokdaunų ir grąžino pergalę teisėtam jos savininkui S.Shimizu. Japonas vėliau įveikė dar vieną varžovą ir, patekęs į pusfinalį, tęsia kovą dėl medalių.

Nuolat teisėjavimo skandalų krečiamas boksas yra laikomas vienu nešvariausių olimpinių sporto šakų. Pataisyti šį įvaizdį AIBA pabandė Londono olimpiadoje įdiegdama naujovę – elektroninę taškų skaičiavimo sistemą, pagal kurią matomi kiekvieno teisėjo skirti taškai, tačiau akivaizdu, kad ji kol kas neveikia.

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. E.Petrausko ir D.Valentino kovos pirmajame raunde, kai lietuvis talžė varžovą, teisėjas iš Kazachstano persvarą 11:2 skyrė mūsiškiui, tačiau arbitras iš Didžiosios Britanijos ringe kovą matė kitaip – 6:5 italui. Ar gali tiek daug skirtis profesionalių teisėjų nuomonės?

„Todėl, kad vyriausiasis šių varžybų teisėjas yra italas, o tuo viskas ir pasakyta. Ypač daug įtakos turi ringo teisėjas. Jei aš juo būčiau, galėčiau padaryti bet ką, ir jei man lieptų, aš prisikabinčiau nors ir prie stulpo. Daug taškų E.Petrauskui dar ir neužrašė. Teisėjai irgi turi reitingus. Yra dar ir kiti dalykai, bet nesakysiu...“ – šališku teisėjavimu olimpiadoje nesistebėjo E.Petrausko treneris Vladimiras Bajevas.

Skandalingoji S.Shimizu ir M.Abdulhamidovo kova:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius