-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterys Gazoje: gyvenimas, valdant „Hamas“

Neseniai Gazos ruože pasirodęs draudimas vyrams kirpėjams kirpti plaukus moterims – vienas iš pastarųjų žingsnių, kurių ėmėsi šią teritoriją kontroliuojanti islamistinė grupuotė „Hamas“, siekdama čia įvesti konservatyvesnes islamo tradicijas.
Musulmonės mergaitės
Musulmonės mergaitės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC bendravo su penkiomis palestinietėmis, gyvenančiomis Gazos mieste, kurios papasakojo, kaip jų gyvenimas pasikeitė po to, kai „Hamas“ 2006 m. sausį laimėjo Palestinos Autonomijos parlamento rinkimus ir 2007 m. jėga perėmė Gazos ruožo kontrolę.

29 m. Majla Shawa

Gazos mieste yra penki vyrai kirpėjai, kerpantys moterų plaukus. Pas vieną iš jų lankausi jau daugybę metų. Prieš porą dienų buvau susitikusi su šiuo kirpėju ir jis man pasakė: „Taip, aš vis dar čia. Toks mano darbas!“

Kirpėjas garsiai juokėsi dėl naujo „Hamas“ paskelbto nurodymo. Jis, kaip ir kiti kirpėjai, vis dar dirba. Tačiau mane toks nurodymas nuliūdino.

Praėjusią vasarą buvo paskelbta keletas panašių „politikų“, kurios iš tiesų niekada taip ir neprigijo. Vienas iš tų nurodymų buvo paliepimas moterims teisėjoms uždengti savo plaukus civiliniuose teismuose. Tačiau po žmonių skundų šio nurodymo buvo atsisakyta. Manau, kad lygiai taip pat bus ir dabar.

Tačiau žemesniuose „Hamas“ sluoksniuose yra žmonių su daug ekstremalesniu požiūriu. Kai kuriems iš jų net nepatinka mintis, kad moteris gali kur nors išeiti iš namų.Po to, kai „Hamas“ perėmė Gazos ruožo valdymą, nepajutau jokio tiesioginio spaudimo, nukreipto prieš moteris. Aš vis dar dėviu tuos pačius drabužius, neslepiu savo veido ir einu į įvairias vietas su vyrais ir moterimis. Tačiau kalbant apskritai, tai atmosfera tampa vis labiau religinė ir konservatyvi.

Manau, kad aukščiausi „Hamas“ pareigūnai nori balanso. Tačiau žemesniuose „Hamas“ sluoksniuose yra žmonių su daug ekstremalesniu požiūriu. Kai kuriems iš jų net nepatinka mintis, kad moteris gali kur nors išeiti iš namų. Galbūt žmonių su tokiomis nuostatomis nėra itin daug, tačiau jų neabejotinai padaugės, jei sąlygos Gazoje nepasikeis.

Gazos ruožo blokada sukuria puikias sąlygas ekstremistinio mąstymo terpei. Nesu labai optimistiškai nusiteikusi dėl naujos kartos, nebent Gazos ruožas vėl taptų atviras.

24 m. Hana Afana, matematikos mokytoja

Moterų gyvenimas, valdant „Hamas“, labai nepasikeitė. Manau, kad pagrindinė problema, su kuria susiduria šios teritorijos gyventojos – tai Gazos ruožo blokada. Ekonominė situacija turėjo didžiulės įtakos moterų gyvenimo būdui – norėdamos susirasti darbą ir prisidėti prie šeimos išlaikymo, moterys turi palikti savo namus ir vaikus.

Nemanau, kad yra visiškai tiesa, esą „Hamas“ siekia įvesti religines taisykles. Kai kuriose Gazos zonose galima pamatyti moteris net dėvinčias džinsus. Ir jų „Hamas“ už tai nebaudžia, net kai turėdamos problemų dėl vyrų priekabiavimo ar pan., šios moterys kreipiasi į „Hamas“ pareigūnus.

Nemanau, kad būtent „Hamas“ nurodė dėvėti ilgas sukneles mokyklose. Tačiau galbūt kai kurios mokyklos tokį nurodymą davė pačios. Pastebėjau, kad nikabą dėvinčių moterų pastaruoju metu padaugėjo, tačiau nemanau, kad tai kaip nors susiję su „Hamas“. Tai tiesiog visuomenės realybė. Moterys pačios vis dažniau ir dažniau nusprendžia taip rengtis.

Aš visiškai pritariu tam, kad moterys privalo nešioti galvos apdangalą. Tai mūsų religijos dalis. Moteris yra saugesnė ir jaučiasi patogiau, kai iš namų išeina prisidengusi savo galvą. Aš nešioju šį galvos apdangalą, nes noriu jį nešioti, nes tikiu, kad taip reikia.

Labai pritarčiau, jei „Hamas“ paragintų moteris nešioti galvos apdangalus – kaip musulmonė jaučiu, kad mano pareiga yra patarti moterims prisidengti kai kurias kūno dalis, nes tai tradicija ir tai religija. Tačiau tai yra kiekvienos moters sprendimas ir ji neturėtų būti per prievartą verčiama to daryti.

24 m. Nour

Manau, kad didžiausia šiuo metu problema – tai nedarbas. Tam, kad gautum darbą, turi priklausyti konkrečiai politinei grupei.

Mokslus baigiau 2007 m., tačiau šiuo metu darbo neturiu. Jo neturi daug studijas pabaigusių jaunuolių. Tai labai susiję su Gazos ekonomine blokada.

Kalbant apie kitas sritis, sakyčiau, kad niekas nepasikeitė, nors aplink ir sklando labai daug gandų. Paskutinis iš jų – neva „Hamas“ ketina suburti moterų komandą, kuri patruliuos gatvėse ir tikrins, kokius drabužius dėvi moterys. Girdėjome, esą moterys, dėvinčios kelnes, bus sustabdytos ir jų bus paprašyta pasikeisti drabužius. Mes pradėjome bijoti išeiti į gatves. Tačiau, tiesą pasakius, kol kas nieko panašaus neatsitiko.

Negalite įsivaizduoti, kaip sunku šioje visuomene būti neįgalia moterimi arba našle. Musulmonų teisė numato, kad našlė moteris netenka motinystės teisių, kai jos sūnui sueina devyneri, o dukrai 11 metų.Panašiai buvo ir su mokylinukių uniformomis. Girdėjome, kad mergaitės turės vilkėti ilgas, plačias suknes vietoj sijonų ir marškinių. Tai turėjo įvykti jau šiais metais, tačiau mergaitės vis dar dėvi tas pačias senas uniformas.

36 m. Mona Ahmad al–Shawa

Ekonominė Gazos ruožo blokada labai apsunkino moterų gyvenimus. Trūksta vandens, elektros ir dujų. Labai sunku išvykti iš Gazos, net kai reikia medikų pagalbos. Po praėjusiais metais įvykusio karo viskas dar pablogėjo, nes daugybė moterų neteko savo vyrų. Be abejo, žuvo ir moterys.

Negalite įsivaizduoti, kaip sunku šioje visuomene būti neįgalia moterimi arba našle. Musulmonų teisė numato, kad našlė moteris netenka motinystės teisių, kai jos sūnui sueina devyneri, o dukrai 11 metų. Po karo „Hamas“ išleido nurodymą, kad našlė gali toliau auginti savo vaikus, jei antrą kartą nebeišteka. Tai yra pažanga.

Moterų prioritetai Gazoje yra labai praktiniai: namas, švarus vanduo ir elektra. Geresnė žmogaus tesių apsauga čia tikrai nėra sąrašo viršuje.

Su „Hamas“ valdžia turime daug problemų, tačiau dėl moterų su ja nesiginčijame. Žmonės, gyvenantys Gazoje, jaučiasi tarsi didžiuliame kalėjime, jie jaučiasi neturį jokių pasirinkimų gyvenime. Gyvenimo sąlygos čia keičiasi priklausomai nuo politinės situacijos.

1987 m. prasidėjus pirmajai intifadai, didžioji dalis moterų savo veidus ir kūnus slėpdavo po apdarais, nes kai kurie žmonės ne tik apšnekėdavo, bet ir apmėtydavo akmenimis moteris, kurios į gatvę išeidavo neapsirengusios. Dabar tikrai nėra taip blogai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius