-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlik testą: gal tu irgi esi itin jautrus?

Nagais į klaviatūrą taukšinti bendradarbė tave varo iš proto ir tu negali susikoncentruoti ir ramiai dirbti? Šviesa, sklindanti nuo kaimynų namo, verčia tave itin akylai uždangstyti savo namų langus. O per triukšmą, sklindantį iš kaimyninio buto, tu negali užmigti?
Portretas
Portretas / Cristian Newman nuotr./ Unsplash nuotr.

Esi įsitempęs, nors nepatiri jokio akivaizdaus streso? Ir visa tai patiri ir išgyveni tik tu, bet ne tavo aplinka – jų netrikdo nei tavo manymu „ypač įkyri“ šviesa, nei „ypač garsus triukšmas“. Atvirkščiai, jie to net nepastebi ir mano, jog tu į viską perdėtai reaguoji?

Maždaug iki 20 procentų žmonių yra itin jautrūs ir tai neturi nieko bendro su išmoktais elgesio modeliais, nes didelis jautrumas yra paveldėtas.

Tu ne mimoza, tu – IJA (itin jautrus asmuo)

Penktadienį su vyru buvote Ikėjoje, o tau dar ir sekmadienį reikia ramybės ir poilsio nuo išorinio pasaulio – tu iki pirmadienio neišgali nė kojos kelti iš namų. Tavo vyras elgiasi atvirkščiai - „tempia“ iš namų į žmonių sambūrius, o, atsisakius, jis mano, kad tu tiesiog tingi ir ieškai priežasčių niekur neiti.

Nekeista, mat aplinkiniams suvokti kaip ir ką jaučia itin jautrus asmuo dažniausiai yra labai sudėtinga. Neretai itin jautrus asmuo gauna išlepusiojo bei perdedančiojo etiketę, kas leistų manyti, jog asmuo padidintą jautrumą sau „įsikalba“. Juk jam tereiktų įdėti tik šiek tiek daugiau valios pastangų ir tiesiog „į viską taip jautriai nereaguoti“.

Aplinkiniai, tarkim, sunkiai gali suprasti, jog itin jautriam asmeniui vizitas dideliame, triukšmingame, žmonių pilname prekybos centre gali tapti tikru išbandymu – mat turintys įgimtai itin jautrią nervų sistemą žmonės stiprokai reaguoja į aplinkos dirgiklius: šviesą, triukšmą, kvapus, temperatūrą, skonius, prisilietimus, spalvas, jie taip pat yra mažiau atsparūs stresui.

Beje, tu manai, kad tavo vyras „išsidirbinėja“ ir tiesiog nenori plauti indų, mat anot jo, karštas vanduo (kuris tau tėra vos drungnas) jam degina delnus ir jam atrodo, kad jo rankos tuoj sudegs? Nepaisant to, kad moterys apskritai yra jautresnės jas supančiam aplinkiniam pasauliui ar labiau linkusios į empatiją, itin jautriais asmenimis būna ne tik moterys, bet ir vyrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius