Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas ir kaip dėl koronaviruso testuojami Latvijoje bei Estijoje?

Estijoje ketinama pasitelkti greituosius testus dideliam atsitiktinių žmonių skaičiui ir taip esą nustatyti koronaviruso paplitimo mastą visuomenėje, nors gydytojai įspėja dėl tokių testų nepatikimumo. Latvijoje, kurioje COVID-19 kol kas nusinešė tik dvi gyvybes, testų kartu su gydytojais gali tikėtis ir simptomus pajutę žurnalistai. Buvo patikrinti visi Latvijos onkologijos centro stacionaro pacientai ir darbuotojai.
Mobilus koronaviruso patikros punktas Rygoje
Mobilus koronaviruso patikros punktas Rygoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Estijoje – testavimas atsitiktine tvarka?

Estijos Sveikatos tarybos duomenimis, nuo sausio 31 dienos šalyje buvo atlikti 23 546 testai. COVID-19 nustatytas 1149 asmenims, 19 užsikrėtusiųjų mirė.

Iki antradienio ryto Estijoje teko hospitalizuoti 130 žmonių; 12 iš jų yra prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų. Iš ligoninių iš viso išrašyti jau 69 pacientai.

Pirmasis COVID-19 atvejis Estijoje nustatytas vasario 27 dieną iš Irano į Taliną sugrįžusiam asmeniui. Tačiau koronaviruso židiniu Estijoje tapo 33 tūkst. gyventojų turinti Saremos sala. Joje kovo 4–5 dienomis lankėsi tinklinio komanda iš MilanoPowervolley Milano“, su vietos komanda „Saaremaa VK“ sužaidusi dvejas rungtynes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantinas Saremos saloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantinas Saremos saloje

Kovo 11 dieną Saremoje nustatyti pirmieji du užsikrėtimo atvejai, abu asmenys lankėsi tinklinio varžybose. Užsikrėtusiųjų palaipsniui daugėja, įskaitant tinklinio komandos žaidėjus, netrukus apribojamas patekimas į salą.

Antradienio duomenimis, iš 1149 Estijoje nustatytų užsikrėtimo COVID-19 atvejų 435 priklauso Saremai. Saloje taip pat daugiausia testuojama – 131,39 testo 10-iai tūkst. žmonių.

 

Estijos sveikatos taryba nurodo, kad šalyje dėl koronaviruso testuojami asmenys, kuriems pasireiškia COVID-19 būdingi simptomai. Testavimo dėl koronaviruso poreikį nustato šeimos gydytojas, atsižvelgdamas į simptomus, bendrą sveikatos būklę ir visas papildomas ligas. Prioriteto tvarka testuojami vyresni ir sergantys lėtinėmis ligomis asmenys.

Estijos socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas pirmadienį paskelbė, kad Estijoje bus siekiama kuo greičiau pradėti testavimą dėl koronaviruso atsitiktine tvarka, kad būtų gauta tiksli informaciją apie užsikrėtimo mastą, praneša Estijos visuomeninis transliuotojas ERR.

Pasak T.Kiiko, bus testuojami ir tie, kuriems pasireiškia simptomai, ir nejaučiantys jokių simptomų asmenys. Taip siekiama išsiaiškinti, kaip užsikrėtimo atvejai pasiskirsto apskrityse, kiek yra viruso nešiotojų, kuriems pasireiškia simptomai, kaip dinamika keičiasi kiekvieną savaitę, aiškino T.Kiikas. Jis pabrėžė, kad pirmajame etape planuojama naudoti greituosius testus, rašo ERR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius