-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mes užprogramuoti išgyventi. Kur slypi mūsų stiprybė?

Atsparumas yra žmogaus prigimties dalis. Atkaklumas ir ištvermė užklupus negandoms nėra mūsų programinės įrangos klaida – tai labai naudinga mūsų smegenų aparatinės įrangos savybė.
Vyras kopiantis į kalną
Vyras kopiantis į kalną / 123RF.com nuotr.

Jaučiatės pažeidžiamas? Jūs toks ne vienintelis. Vienas iš šiandieninės koronaviruso pandemijos rezultatų yra sustiprėjęs mūsų pažeidžiamumo jausmas. Staiga mes visi skausmingai aiškiai supratome, kaip viskas trapu – mūsų sveikata, darbas, institucijos, gyvenimo būdas. Pandemija privertė mus apmąstyti labai nelinksmus įvykius ir šitokiu būdu užkabino labai giliai išrėžtą mūsų psichologinės architektūros griovelį.

Pasirodo, mes esame biologiškai „suprojektuoti“ taip, kad pastebėtume grėsmes ir „užuostume“ galimas nelaimes. Vadinamasis smegenų polinkis į negatyvumą (angl. negativity bias) mums išsivystė todėl, kad mūsų protėviams nepastebėti grėsmės (pavyzdžiui, pražiopsoti artėjantį plėšrūną) buvo rizikingiau nei išsigąsti netikro pavojaus (jei tas plėšrūnas pasirodytų besąs tik šešėlis). Pavojingoje aplinkoje išgyvena budriausieji.

Nors technologijos ir medicinos pažanga padarė mūsų šiuolaikinę aplinką žymiai saugesnę nei toji, kurioje gyveno mūsų protėviai, mūsų smegenys išlaikė savo senąją sąrangą. Tai mums suteikia ir tam tikrų pranašumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius