Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 80 metų: kaip vyko Lietuvos okupacija ir aneksija (III dalis)

Nors kalbant apie 1940 m. birželio įvykius apgailestaujama, kad „nebuvo iššautas nei vienas šūvis“, šūvių buvo visose trijose Baltijos šalyse ir buvo ne vienas. Bent dvejose vietose Lietuvos pasieniečiai apšaudė sovietų karines kolonas, bent vienas Lietuvos kariuomenės pulkas rengėsi trauktis į Vokietiją, latviai, nors ginklu ir nepasipriešino, visgi iššovė „tą vienintelį šūvį“, o estai suorganizavo ištisą, tiesa, nedidelį, mūšį.
Latvija „nori būti“ 14-ąja valstybe
Latvija „nori būti“ 14-ąja valstybe / wikimedia nuotr.

Apibendrinant arčiausiai tiesos bus teiginys, jog visų trijų Baltijos šalių piliečiai tą birželį taip ir nesuprato, kas vyksta. Apie tai, kaip prieš 80 metų vyko Baltijos šalių okupacija, ir bus šis tekstas.

1940 m. birželio viduryje bet kurios iš trijų Baltijos šalių pilietis galėjo stebėti, kaip per šalį pervažiavo oficialiai draugiška vadinamos valstybės didžiulės kariuomenės kolonos. Atidesnis pilietis galėjo pastebėti, kad žiniasklaidoje ir viešuose pasisakymuose išnyko bet kokie kritiški pasisakymai rytinio kaimyno atžvilgiu. Visgi trečiosios to mėnesio savaitės (birželio 15-oji buvo šeštadienis) įvykiai dar neprognozavo netrukus išsiplėtosiančios tragedijos.

Sovietinės kariuomenės pagausėjimą sekė visų trijų šalių valdžios pasikeitimas. Iš pirmo žvilgsnio tai neatrodė kažkuo grėsmingu – ganėtinai nepopuliarius autokratinius prezidentus ir ilgalaikius ministrus pakeitė nauji veidai. Žinoma, tokios tendencijos, kai valstybės saugumo departamento direktoriumi tapo tą pačią dieną iš kalėjimo paleistas komunistų vadovas A.Sniečkus, turėjo padėti nuspėti tolesnių įvykių trajektoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius