-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje jau turėjo veikti registras, kuris atskleistų verslininkus „incognito“, bet jo vis dar nėra

Lietuvoje jau turėjo veikti registras, kuriame kiekvienas žmogus galėtų sužinoti tikruosius įmonių savininkus. Visgi tokio registro nėra iki šiol. „Transparency International“ atstovas Sergejus Muravjovas ir politologas Marius Laurinavičius sako, kad toks registras būtų labai svarbus. Galbūt jis net padėtų išsaugoti griaunamą demokratiją, ypač, kai kalbame apie verslus, susijusius su Rusija ar kitomis Rytų Europos šalimis.
Biurokratai
Slapti susitarimai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min šią savaitę publikavo tyrimą, kuris atskleidė, kad Lietuva turi milijonierių „incognito“. Tai – mažai kam pažįstamas lietuvis Vitoldas Tomaševskis, kurio įspūdingo turto kilmė veda į Rytus. Jis yra susijęs su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos artimoje aplinkoje buvusiu verslininku Jurijumi Čižu, Europos Sąjungos sankcijų sąraše buvusiomis įmonėmis, Rusijos magnatu ir projektais Kaliningrade.

V.Tomaševskis yra susijęs ir su Lietuva, jis čia lankosi, turi turto, valdo gintaro prekyba užsiimančios įmonės akcijų, buvo susijęs su Profsąjungų rūmais ant Tauro kalno Vilniuje. Taip pat su lietuvio V.Tomaševskio vardu siejamas prabangus nekilnojamasis turtas Vakaruose: Šveicarijoje ir Ispanijoje. Visgi galutinio V.Tomaševskio interesų sąrašo Lietuvoje ir pasaulyje nustatyti neįmanoma, mat, kaip rodo registrų duomenys, paslaugas jam teikia Lietuvoje veikianti teisininkų ir turto valdymo kontora „Lewben“. Ji klientų verslus valdo per sudėtingą ofšorinių bendrovių voratinklį, kuriame nustatyti tikruosius įmonių savininkus yra sudėtinga.

VIDEO: 15min tyrimas: išskirtinis lėktuvas atskleidė lietuvį milijonierių „incognito“

15min studijoje kalbėjomės apie tai, kodėl verslo ryšiai su Rytų Europos valstybėmis gali kelti rizikas nacionaliniam saugumui. Taip pat apie skaidrumo problemas, kai teisininkų kontoromis ir ofšorinėmis bendrovėmis tarsi šydu prisidengiama, kad visuomenė nesužinotų, kas yra tikrieji verslų savininkai.

Rusijai, Baltarusijai, Kinijai verslas yra įtakos priemonė

Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas M.Laurinavičius savo feisbuke rašė, kad verslai su Rusija, Baltarusija, Kinija ir panašiomis šalimis yra potenciali grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui. Dideli verslai – potencialiai didelė grėsmė. 15min jis paaiškino, kodėl kyla rizikos.

„Rusija, Baltarusija ir Kinija, dar keletą valstybių mes galėtumėm paminėti, verslai su jomis kelia grėsmę todėl, kad verslas kaip toks šioms valstybėms visoms – tiek Rusijai, tiek Baltarusijai, tiek Kinijai, tiek kokiam nors Kazachstanui yra įtakos priemonė. Tas yra ne kartą įrodyta, kad būtent per verslą yra daroma įtaka“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Jis teigė, kad galima remtis tarptautine praktika ir tarptautiniais tyrimais. Pasak jo, neseniai vienas iš įtakingiausių pasaulio tarptautinės politikos žurnalų „Foreign Affairs“ rašė apie kleptokratijos ir korupcijos strateginį eksportą, o kaip pagrindinės buvo minimos dvi šalys: Rusija ir Kinija.

„Ir trečias aspektas, kuris yra labai svarbus, reikia suprasti, kad Rusija ir Baltarusija yra mafijos valstybės. Tiesiog tai yra kriminaliniai ryšiai, pasižiūrėkime į visus pastaruoju metu griaudinčius skandalus dėl pinigų plovimo, visi galai eina į pačią Kremliaus viršūnę. Ne šiaip kažkokių nusikaltėlių verslas, tai yra valstybinis pinigų plovimas. Visi tie dalykai: ar tai yra kriminalinė pusė, ar tai yra įtakos pusė, viską sudėjus yra visiškai akivaizdu, kad tai yra labai labai didelė grėsmė nacionaliniam saugumui“, – sakė M.Laurinavičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Jis teigė, kad yra neteisingas dalies visuomenės įsivaizdavimas, jog priešiškų valstybių įtaka yra daroma tik per specialiąsias tarnybas, nes dažnu atveju įtaka daroma būtent per verslo ryšius.

„Pasiimkim kokį nors Pakso skandalą, išsinagrinėkim ir pamatykim, kaip ten visi rusiški ryšiai ėjo būtent per verslą. Mes dažniausiai įsivaizduojam, kad įtakos yra daromos arba kažkokios specialiosios operacijos yra vykdomos tiktai per specialiąsias tarnybas. Ne, tai yra visiška netiesa. Šiais laikai tokios valstybės kaip Rusija savo įtakos operacijas vykdo labai labai dažnai būtent per verslą“, – komentavo politikos ekspertas.

M.Laurinavičius teigė, kad kai kurie 15min tyrime minimi lietuvio V.Tomaševskio įmonių ryšiai jam kelia klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius