-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl nerimsta dėl išmaniųjų prietaisų poveikio sveikatai: ar jie tikrai žalingi?

Internautai toliau dalijasi įvairiais „įrodymais“, kad išmanieji įrenginiai gali būti pavojingi žmonėms. Šį kartą jiems užkliuvo išmanusis laikrodis. Vienos moters teigimu, tai – mirties laikrodis. Tačiau jokie moksliniai tyrimai iki šiol nepatvirtino, kad tokie prietaisai daro akivaizdų neigiamą poveikį sveikatai.
Išmanieji laikrodžiai
Išmanieji laikrodžiai

Mirties laikrodis?

Viena moteris savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuris neva atskleidžia, kokią žalą iš tiesų daro išmanieji laikrodžiai.

„Tai – ne išmanusis laikrodis, tai – mirties laikrodis“, – komentavo ji.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Panašūs kaltinimai socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose nėra naujiena. Internete dalijamasi įvairiais patarimai, kaip išvengti tariamo žalingo prietaisų poveikio sveikatai. Portalas 15min jau yra paneigęs panašius kaltinimus apie belaides ausines.

Minėtame vaizdo įraše rodomas prietaisas, prie kurio pridėjus išmanųjį laikrodį rodikliai iškart šokteli į viršų. Laikrodį atitraukus, skaičiai vėl nukrenta.

Jame demonstruojamas firmos „Trifield“ elektromagnetinio lauko matuoklis, kuris gali aptikti radijo, magnetinius ir elektrinius laukus, skirtas matuoti 5G, ryšio bokštams, bevieliam interneto ryšiui (wifi) bei bluetooth bangoms.

Komentaruose paklausta, kas vaizdo įraše matuojama, moteris paaiškino: nejonizuojantis elektromagnetinis laukas.

Įraše taip pat matoma, kad matuoklio svirtelė yra pasukta RF (radijo dažnio) matavimo vienetų link. Tai nurodo, kad iš tiesų matuojamos radijo dažnio bangos.

RF energija iš tiesų yra nejonizuojančios spinduliuotės rūšis. Bet ji nėra tokia stipri, kad tiesiogiai pakeistų atomų struktūrą ar pažeistų DNR, tokiu būdu neigiamai paveikdama žmogaus organizmą.

Išmanieji prietaisai saugūs

Radijo dažnio energija naudojama radijo bangoms perduodamiems signalams, kuriais siunčiama informacija. Šias bangas siunčia mobilieji telefonai ir kiti belaidžiai įrenginiai, pavyzdžiui, išmanieji laikrodžiai.

123RF.com nuotr./Belaidė įrenginių krovimo stotelė
123RF.com nuotr./Belaidė įrenginių krovimo stotelė

Tokių prietaisų, kuriais informacija siunčiama oru, yra visur. Dėl bevielio interneto ryšio, mobiliųjų telefonų ir kitų tinklų žmonės beveik visada yra nuolatiniame belaidžių signalų debesyje.

Teiginiai, kad išmanieji laikrodžiai skleidžia kenksmingą spinduliuotę ar kaip kitaip kenkia sveikatai, yra nepagrįsti.

Išmanieji laikrodžiai gaminami pagal tuos pačius technologinius standartus, kaip ir išmanieji telefonai, naudojantys korinio ryšio tinklus, wifi ar bluetooth.

Telekomunikacijoje naudojamos nejonizuojančios bangos, kurios skleidžia minimalų energijos kiekį. Tai reiškia, kad šios bangos neturi pakankamai elektromagnetinės energijos, kad jonizuotų atomus ar molekules.

Tarptautinė apsaugos nuo nejonizuojančios spinduliuotės komisija (ICNIRP) yra paskelbusi rekomendacijas dėl priimtino elektromagnetinės spinduliuotės lygio. Šiose gairėse nustatytas didžiausias radijo dažnių elektromagnetinių laukų poveikio žmogui mastas. Jose apžvelgtos įvairios technologijos.

Ataskaitoje atskleidžiama, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių ryšį tarp elektromagnetinių laukų ir vėžio, nevaisingumo ar kitų ligų. Be to, šios energijos neužtenka jonizacijai sukelti ir neigiamai paveikti žmogaus organizmą.

Kai radijo dažnių energija yra labai stipri, pvz., radarų siųstuvų, ji gali būti pavojinga, sukelti rimtus sužalojimus, sunkius nudegimus. Tačiau toks itin didelis radijo dažnių energijos lygis būna tik esant šalia didelių ir galingų įrenginių, pavyzdžiui, komercinių tolimojo ryšio siųstuvų, sumontuotų ant ryšių bokštų, tačiau paprastai jie nesukuria aukšto lygio dažnio bangų ant žemės.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Šis vaizdo įrašas nieko neįrodo. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad nėra įrodymų, patvirtinančių ryšį tarp elektromagnetinių laukų ir vėžio, nevaisingumo ar kitų ligų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius