-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis išrinktiesiems – eiti ar neiti į tautos nemylimą Seimą?

Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiamas preliminarus būsimųjų parlamentarų sąrašas dar gali pasikeisti. Nors vieni politikai abejoja, ar naujoji valdžia paliks juos aukštuose postuose, ir greičiausiai pasirinks Seimą, kiti dvejoja, ar šiltas merų arba vicemerų kėdes mainyti į naujas pareigas. Užtat tie, kuriems užkulisiuose žadami ministrų portfeliai, gali atsisakyti net darbo Europos Parlamente.
seimas
seimas

Laukia seni nauji ministrai?

Dabartinė opozicinė Socialdemokratų partija, pretenduojanti formuoti Vyriausybę, 15 vietų, iškovotų daugiamandatėje apygardoje, kraitį papildė dar 23 – tiek jos atstovų laimėjo vienmandatėse apygardose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Apsisprendimo kryžkelėje atsidūrė du iš trijų šios partijos europarlamentarų – Vilija Blinkevičiūtė (kandidatų sąraše išsilaikė antroje vietoje) ir Zigmantas Balčytis (iš septintos vietos pakilo į penktą). Labiau nei Seimo narių mandatai juos gali suvilioti ministrų postai. Mat pirmoji minima kaip kandidatė vėl vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, o antrasis – kaip galimas fiansų ministras.

Nei su vienu, nei su kitu 15min.lt trečiadienį nepavyko susisiekti. Jei abu pasirinktų naujas pareigas, juos pakeistų buvę ar esami Seimo nariai. Toliau socdemų kandidatų į EP sąraše rikiuojasi Aloyzas Sakalas, Birutė Vėsaitė (taip pat figūruojanti tarp galimų ministrų), Gediminas Kirkilas, Vytenis Andriukaitis.

Buvęs ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis, kuriam jau yra tekę dirbti vidaus reikalų ministru, minimas kaip kandidatas grįžti į šias pareigas. Vasarą jis buvo paskirtas Lietuvos diplomatiniu atstovu Armėnijoje, bet sužinojusi, kad politikas kandidatuoja į Seimą, prezidentė Dalia Grybauskaitė savo dekretą atšaukė. Rinkimai J.Bernatoniui, nors sąraše jis smuktelėjo iš 17-os į 19-ą vietą, irgi buvo sėkmingi.

Dar vienas iš galimos koalicijos lyderių – Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas – taip pat yra EP narys, bet svajoja apie ministro postą. Jis nėra užsiminęs, kad svarstytų atsisakyti Seimo nario mandato.

Eugenijus Gentvilas abejoja liksiantis uoste, Remigijus Šimašius po rinkimų pakeitė nuomonę

Liberalų sąjūdis prie 7 partijos gautų mandatų pridėjo dar 3, kuriuos iškovojo jo atstovai vienmandatėse apygardose.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./E.Gentvilas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./E.Gentvilas

Buvęs Seimo narys, ministras, laikinasis premjeras ir europarlamentaras Eugenijus Gentvilas, kurį rinkėjai kandidatų sąraše kilstelėjo iš šeštos į trečią vietą, tvirtino vis dar svarstantis, ar Klaipėdos jūrų uosto vadovo kėdę išmainyti į parlamentaro mandatą. Tačiau jis neslėpė greičiausiai tai padarysiantis.

„Gal galiu atsakyti klausimu į klausimą – ar žinote, kokia bus Vyriausybė? Nėra aiškumo. Jei lipdytųsi dabartinė koalicija – ar iš trijų, ar iš keturių partijų, matyt, eičiau į Seimą, – 15min.lt sakė jis. – Nes nematau perspektyvos dirbti ir susikalbėti uoste. Gal niekas su manimi net nekalbėtų. Uosto direktorius gali būti atleistas motyvuotu sprendimu. Kas iš to, kad sakysiu, jog labai noriu čia dirbti – gal jie to nenorėtų.“

E.Gentvilas įsitikinęs, kad savinininkas, šiuo atveju – Susisiekimo ministerija turi turėti laisvas rankas atleisti įmonės vadovą, ir iš to nedaro tragedijos: „Jei ir turiu kokią dramą, nebent vidinę, savo. Valstybė neturi jausti dramos, nesu susireikšminęs.“

„Neatmetu galimybės keliauti į Seimą, – teigė pašnekovas. – Jau kviečia fotografuotis Seimo nario pažymėjimui, nors dar nėra oficialių rezultatų, bet dar neskubu. Tiesa, naujos Vyriausybės nelauksiu – aiškumas dėl jos turbūt bus tik gruodžio viduryje, o man sprendimą reikia priimti lapkričio viduryje.“

Anksčiau E.Gentvilas yra sakęs, kad greičiausiai liktų vadovauti uostui, jei Liberalų sąjūdis galėtų dirbti Vyriausybėje. Eidamas į Seimą jis turėtų atsisakyti Klaipėdos tarybos nario mandato.

BFL nuotr./Remigijus Šimašius
BFL nuotr./Remigijus Šimašius

Liberalų kandidatų sąraše laipteliu aukščiau – į antrą iš penktos vietos pakilęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Jis pripažino prieš metus abejojęs dėl darbo Seime, bet dabar nuomonę pakeitė, nors galutinį sprendimą esą priims partija, kadangi mandatą iškovojo pagal jos sąrašą.

„Planuoju eiti į Seimą, – 15min.lt teigė ministras. – Prieš metus būčiau sakęs „ne“, bet įsitraukęs į rinkimų kampaniją pradėjau galvoti kitaip. Mano dalyvavimas rinkimuose, manau, davė naudos partijai, žmonių palaikymas buvo didelis, už tai esu dėkingas. Kartu toks palaikymas įpareigoja.“

Miestų ir rajonų vadovai į Seimą neskuba

Raseinių rajono meras Remigijus Ačas, kuriam jau teko ragauti Seimo nario duonos, per rinkimus smuktelėjo iš ketvirtos į septintą vietą. Nepaisant to, parlamentaro mandatas jam jau garantuotas, mat partijos kandidatų sąrašas gavo 6 mandatus, dar 5 pridėjo vienmandatininkai.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Remigijus Ačas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Remigijus Ačas

Tiesa, politikas dar nesako, ką pasirinks – mero postą ar vietą Seime. „Atsakysiu, kai bus patvirtinti rezultatai. Gal juos dar apskųs arba anuliuos. Galiu galvoti iki 15 dienos. Esu priėmęs tvirtą sprendimą, bet jo kol kas nekomentuoju. Pasakysiu kitą savaitę“, – žadėjo R.Ačas.

Savo planų neatskleidžia ir Šalčininkų rajono meras Zdzisłavas Palevičius, kurį rinkėjai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatų sąraše iš 13-os vietos kilstelėjo į penktą. „Lauksiu rezultatų patvirtinimo, tada ir bus apsisprendimas“, – 15min.lt teigė meras.

Į parlamentą pateko ir šios partijos lyderis Valdemaras Tomaševkis. Kandidatų sąrašo viršuje išlikusiam politikui taip pat tektų atsisakyti EP nario mandato.

Permainų gali būti Vilniaus miesto taryboje. Į parlamentą pateko net aštuoni jos nariai, įskaitant vicemerą „darbietį“ Joną Pinskų. Pusė galimų būsimųjų parlamentarų atstovauja būtent Darbo partijai.

Nors J.Pinskui nepavyko sulaukti pakankamai paramos Lazdynų apygardoje, pagal partijos sąrašą jis jau yra tarp išrinktųjų. Tiesa, ar keis vicemero postą į Seimo nario kėdę, jis neskubėjo atsakyti: „Esu komandos žmogus. Ir čia, ir čia yra atsakingos pareigos. Kaip lieps partija, taip ir bus.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus

Politikas neslėpė: seimūno kėdė jam nelabai patraukli, nes jam labiau prie širdies konkretūs darbai. Tiesa, prieš pusantrų metų, vos išrinktas vicemeru, jis tvirtino, esą darbas parlamente atrodo kaip atostogos.

„Seime darbo profilis buvo kitoks, ten mažiau dirbama su žmonėmis, daugiau su įstatymais, dokumentais. O čia darbas su žmonėmis vyksta kiekvieną minutę, kiekvieną sekundę. Nuolat kalbame apie problemas, apie miestą. Labai įdomus darbas, man pradeda patikti, nes jame daug veiksmo. Aš visą laiką buvau daugiau vykdomojo darbo šalininkas. Su dokumentais man buvo dirbti sudėtingiau, todėl šis pokytis visai smagus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius