Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 11 /13:25

Šilutė – lyg purviniausios politinės kovos forpostas

Taip buvo rinkimuose į savivaldą, taip – į Seimą. Valdžios bet kokia kaina siekiantieji viliojo rinkėjus, dažnai pamindami garbingos politinės kovos ribas. Šašlykai, „bambaliai“ ir 20 litų kupiūros buvo įtikinamiausi argumentai, kad pulkais vežami iki urnų balsuotojai „pasirašytų“.
Išankstinis balsavimas Šilutėje
Išankstinis balsavimas Šilutėje / Aldonos Aleksėjūnienės nuotr.

Šie rinkimai į Seimą – ne išimtis. 

Ketvirtadienio rytą, pliaupiant lietui, sutiktas netoli išankstinio balsavimo vietos žmogus, paėjęs keliasdešimt metrų nuo savivaldybės holo, kur atidavė savo balsą, suglamžė ir numetė pakelėn „paruoštuką“.

Pamačiau Darbo partijos Šilutės skyriaus lyderio, kandidato į Seimą Sauliaus Stankevičiaus portretą,  pakėliau nuo žemės. Klausiau žmogaus, kam ši kortelė buvo reikalinga. „Kad ponus teisingai reitinguočiau.... žinoma, už ačiū“, – pyktelėjęs  sarkastiškai atkirto ir nukūprino toliau.

Kortelėje buvo pažymėti „darbiečių“ S.Stankevičiaus ir klaipėdiečio Beno Šimkaus numeriai sąraše. Kas bandė paveikti rinkėjų valią ir trukdyti jų apsisprendimo teisei – nežinia.

Ne tik dėl šių kortelių, pastebėtų balsuotojų rankose, trečiadienį Šilutėje kilo triukšmas. Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai.

Ketvirtadienį, išankstinio balsavimo antrąją dieną, pažeidimų dar nėra užfiksuota.

Bet trys kandidatai į Seimą – Raimondas Plikšnys (Liberalų sąjūdis), Arvydas Jakas („Taip“) ir Sauliaus Juodzevičius („Drąsos kelias“) išplatino kreipimąsi į  Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardos Nr. 32 rinkėjus.

Jie ragina nebūti abejingiems ir patiems pareikšti savo valią spalio 14 dieną, renkant atstovą į Seimą.

Kad rinkimai į Seimą šioje apygardoje būtų skaidrūs, minėti politikai kreipėsi į valstybės struktūras –  STT, Valstybės Saugumo departamentą, Policijos departamentą, Generalinę prokuratūrą, Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl tvarkos užtikrinimo ir nusikalstamos veiklos sustabdymo rinkimų metu Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje.

„Reiškiame susirūpinimą išankstiniais rinkimais ir piktinamės daromais pažeidimais bei masiniu balsų pirkimu. Šitokie faktai ne tik daro gėdą mūsų kraštui, bet ir griauna demokratinės valstybės pagrindus“, – teigiama politikų pareiškime.

Kandidatai į Seimą skundžiasi, jog partijų deleguotų stebėtojų teisės ir pajėgos nėra pakankamos nusikalstamų veikų sustabdymui, todėl jie prašo „visas įmanomas valstybės struktūros pajėgas imtis neatidėliotinų priemonių demokratinių rinkimų užtikrinimui balsavimų metu“.

Šilutės policijos pareigūnai nuo vakar, kai prasidėjo išankstinis balsavimas, budi savivaldybės kieme, netoli išankstinio balsavimo vietos. Bet kurią akimirką juos galima išsikviesti.

Bet žurnalistei lankantis balsavimo vietoje, rinkimų komisijos nariai, klausiami apie užfiksuotus pažeidimus,  paminėjo įtartinu tik vieną.

Šiai komisijai vadovauja liberalcentristų partijos narys Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus.

Tauragės apskrities policija atskleidė, kad išankstiniame balsavime Šilutėje pinigai buvo siūlomi balsuojantiems už Darbo partiją

Tauragės apskrities policija atskleidė, kad trečiadienį sulaikyti du įtariamieji išankstiniame balsavime pinigų rinkėjams siūlė už tai, kad šie balsuotų už Darbo partiją.

Kaip informuoja Tauragės apskrities VPK, trečiadienį apie 15 val. Šilutėje buvo sulaikyta grupė asmenų, kuriems Nijolė Žikienė (gimusi 1966 m.) ir Algimantas Vidutis (gim. 1964 m.) pažadėjo, kad balsavus už Darbo partiją, jiems bus atlyginta.

N.Žikienei ir A.Vidučiui įteikti pranešimai apie įtarimą.

15min.lt jau skelbė apie dar vieną pažeidimą išankstiniame balsavime. Trečiadienį Šilutės rajono savivaldybėje išankstinio balsavimo patalpoje pastebėta, kad Z.J. atėjo balsuoti su iš anksto pažymėtu rinkimų biuletenio pavyzdžiu.

Biuletenio kopiją, pasak vyro, jam padavė pažįstama moteris, pažadėjusi atlygį už balsavimą pagal pažymėtą biuletenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius