Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordas: pirmą kartą istorijoje kava paruošta 20 000 pėdų aukštyje

Ketvirtadienį, 7 val. ryto, Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo centras užfiksavo oro balioną, pakilusį į daugiau nei 20 000 pėdų (6,3 km) aukštį, kuriame buvo ruošiama kava. Tai pirmas toks bandymas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu.
Kavos virimo rekordas
Kavos virimo rekordas / Kavos banko/N.Čergelytės nuotr.
Temos: 2 Oro balionas Kava

„Daugeliui žmonių rytinis kavos puodelis yra mažas, bet svarbus kasdienis ritualas. Todėl kilo idėja šį momentą padaryti dar ypatingesnį ir pasimėgauti šviežiai paruošta kava rekordiniame aukštyje“, – pasakojo vienas iš rekordo idėjos autorių „Coffee Inn“ bendrasavininkis Nidas Kiuberis.

Komandą, be Nido Kiuberio, sudarė kavos tiekėjas „Kavos bankas“ vadovas Gražvydas Vilčinskas bei pilotas UAB „Oro Balionai“ vadovas, jau žinomas rekordininkas Vytautas Samarinas.

Anot skrydžio vadovo V.Samarino, tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika. „Iš tiesų, tai pakankamai ekstremalus išbandymas. 20 000 pėdų aukštyje oro balionas skrieja 60 km/val. greičiu, kvėpuoti be deguonies aparato tampa nebeįmanoma, organizmą veikia ir beveik dvigubai sumažėjęs oro slėgis. Tokiame aukštyje oro temperatūra yra kaip gūdžią žiemą – minus 20–25 laipsniai Celsijaus, todėl kilome vilkėdami profesionaliais, nuo šalčio apsaugančiais slidininko kostiumais. Buvo imtasi specialių priemonių, kad rekordinis skrydis būtų maksimaliai saugus“, – pasakojo pilotas V.Samarinas. ...tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika...

„Toks kavos rekordas be profesionalų pagalbos nebūtų buvęs įmanomas. Jam buvome ruošiami kelias savaites: nuo eksperimentinių skrydžių, specialių dietų iki kelias valandas trunkančios deguonies terapijos“, – įspūdžiais dalinosi N.Kiuberis.

„Coffee Inn“ kava oro balione buvo ruošiama specialiu „Aeropress“ aparatu, kuomet mechaniškai slegiamas oras stumia karštą vandenį per filtrą. Toks būdas, dar mažai pažįstamas Lietuvoje, tačiau itin mėgstamas užsienio kavos gurmanų. Prieš pat skrydį kava buvo šviežiai skrudinama ir čia pat vietoje malama.

„Norint paruošti tikrai kokybišką kavą 20 000 pėdų aukštyje, teko grįžti prie „šaknų“. Siekdami kaip įmanoma šviežesnės kavos, specialiai atrinktas pupeles iš Etiopijos skrudinome mini skrudintuvu, varomu elektra iš generatoriaus. Panašiai, tik be elektros, o ant atviros ugnies, kavą ruošia Afrikos vietiniai gyventojai. Atsižvelgdami į sumažėjusį oro slėgį, kuris labai svarbus ruošiant kavą tokiame aukštyje, kavos pupeles skrudinome stipriau nei įprastai bei pasirinkome smulkesnį malimą“, – pasakojo UAB „Kavos bankas“ vadovas G.Vilčinskas. 

 „Prisipažinsiu, nors ir žinojau, kad esame pasirengę, visą laiką skrydžio metu stipriai jaudinausi. Vis tik pirmą ir vienintelį kartą ruošiau ir gėriau kavą skriedamas 60 km/val. greičiu nežmoniškame aukštyje debesų fone“, – jaudulio neslėpė N.Kiuberis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius