Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stilingi sūrio patiekalai

Paragauti visų pasaulio sūrių – neįmanoma užduotis. Jų gausybė gaminama ir didžiulėse sūrinėse, ir nedideliuose šeimyniniuose ūkeliuose.
Sūriai
Sūrio užkandžiai / Photos.com

Vieni iš jų, pavyzdžiui, čederis ar rokforas, žinomi beveik visiems, kiti skanaujami tik viename kaimelyje. Tačiau kiekvienas sūris yra toks nuostabus produktas, kad juo galima mėgautis ir vienu, ir gaminti gardžiausius patiekalus.

Yra nemažai klasikinių sūrio patiekalų receptų, išlaikiusių dešimtmečių testą, kiti – „greitukai“, sukurti modernaus ir stilingo gyvenimo tempo. Anot virtuvės meistrų, kai kurie nebrandinti sūriai netgi geriau tinka patiekalams gaminti: labiau atsiskleidžia skoniai. Kadangi daugelyje restoranų sūrio mėgėjai dažniausiai turi tenkintis įvairių sūrių rinkiniu prie vyno taurės ar pakepintomis sūrio lazdelėmis prie alaus bokalo, tikimės, kad mūsų pamąstymai paskatins į valgiaraščius įtraukti daugiau žaismingų, gardžių ir mėgstamų sūrio patiekalų, kartu įkvėps gaminančius namuose.

Sriubos ir užkandžiai

Fermentinio sūrio juosteles su saulėje džiovintais pomidorais paslėpkite tarp šviežio vos šilto batono riekelių, patrupinkite į garuojančią svogūnų sriubą, sumaišykite mėlynųjų pelėsių sūrį su trintais brokoliais, įmeskite kubelių tarp karštų orkaitėje keptų šviežių bulvių arba šviežias virtas bulves apkepkite su sūriu raclette ir šalia patiekite šviežių ridikėlių su gražgarsčių lapeliais – tai tik kelios idėjos, kaip greitai ir elegantiškai paruošti sūrio gardėsių priešpiečiams, vakarienei, iškyloms ar lengvoms pramogoms.

Virtuvės meistras Ruslanas Bolgovas siūlo pasigaminti žaismingų užkandėlių, primenančių ispaniškus tapus. Sluoksniuotos tešlos juostelės, apteptos grūdėtų garstyčių ir balzaminiu kremu, storai apibarstytos mėgstamo sūrio drožlėmis su graikiniais riešutais ir šviežiomis figomis, burnoje prasiskleis švelniu salstelėjusiu skoniu.

Salotos ir daržovių patiekalai

Daugelis sūrių ragaujami kambario temperatūros, todėl idealiai tinka salotoms ruošti ir atrodo stulbinamai su traškančių salotų lapais ir spalvingomis daržovėmis. Pavyzdžiui, mocarelą, pomidorus ir avokadą paskaninkite bazilikais, petražolėmis su alyvuogių aliejumi ir patiekite su gabalėliu itališkos čiabatos. Fetos arba minkšto ožkų pieno sūrio gabaliukus su virtais lęšiais ir vynuoginiais pomidoriukais pagardinkite kieto sūrio drožlėmis, raudonėliais ir alyvuogių aliejumi – visa tai skanu su trūkažolių lapais. Kriaušės su parmezanu ir aguonomis – ypač lengvai paruošiamas skanėstas. Kriaušių  ketvirčiai, apšlakstomi padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, acto, cukraus, čiobrelių ir aguonų, o ant viršaus užbarstoma parmezano drožlių.

Sūriu galima pagardinti karštus patiekalus, įvairius padažus ar tiesiog apkepti virtas daržoves. Pabandykite apkepti pastarnokų ir morkų juosteles su svogūnu, tada dar truputėlį patroškinkite, pagardinkite baltuoju padažu ir ožkų pieno sūrio juostelėmis, peletrūnais, druska ir pipirais. Patiekite apibarstę migdolais.

Pagrindiniai patiekalai

Sūris puikiai tinka prie mėsos ar žuvų. Pavyzdžiui, pikantiškas mėlynasis sūris itin dera prie veršienos, o su kvapniuoju graikišku pridėję baklažanų ir mėsos sukursite nepamirštamą bulvių apkepą (moussaką). Sūriu galima įdaryti vištieną, blynelius, paskaninti italų pamėgtas picas ar dieviškus makaronus. „Paprastas ir gardus įdaras – lydytas sūris, sutrintas plaktuvu su grietinėle ir pagardintais keliais citrinų sulčių lašais“, – pataria virtuvės meistras Svajūnas Jarmala. „Prie mėsos tinka fermentinio brandinto sūrio sviestelis. Tereikia sumaišyti susmulkintą brandintą kietą sūrį, sviestą ir bazilikų padažą, suformuoti, pavyzdžiui, gėlės žiedą, ir patiekti su jautienos išpjovos pjausniu“, – patirtimi dalijasi virtuvės meistras Vytautas Kazlauskas.

Desertai

Šviežias jaunas sūris, atrodo, tiesiog sukurtas desertams gaminti – jį galima sumaišyti su kitomis sudedamosiomis dalimis. Švelnus sūrio skonis su cukrumi ar medumi sukuria nuostabių derinių, pavyzdžiui, tiramisu ar Coeur a la Crème iš varškės sūrio.

Virtuvės meistras Svajūnas Jarmala siūlo pasilepinti prancūziškojo bri desertu. Jums reikės 1–2 kiaušinių, 125 g bri, džiūvėsėlių, padažui pasigaminti – mėlynių, cukraus ir krakmolo. Sūrio gabalėlį apvoliokite kiaušinių plakinyje (į jį įpilkite truputį vandens, kad plakinys neputotų) ir džiūvėsėliuose. Tai pakartokite tris kartus. Maždaug keturias minutes kepkite iki 170 ºC temperatūros įkaitintoje gruzdintuvėje. Mėlynes sutrinkite plaktuvu, pasaldinkite cukrumi ir truputį pavirkite, šiek tiek sutirštinkite krakmolu. Masę perkoškite ir šiuo mėlynių padažu pagardinkite bri kepinukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius