Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2009 kovo 12d. 08:37

Kopūstais kvepianti vokiška virtuvė

P.Wolfas juokavo, kad jo ūsai yra rinkodaros dalis. Juk virėjas – menininkas, o menininkai būna netradiciški.
Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr. / P.Wolfas juokavo, kad jo ūsai yra rinkodaros dalis. Juk virėjas – menininkas, o menininkai būna netradiciški.

Rauginti kopūstai ir dešrelės – taip dažnas apibūdintų įmantriais patiekalais negarsėjančią vokišką virtuvę. Tačiau Nidoje viešėjęs 30-ies metų darbo patirtį turintis profesionalus virėjas, Šlezvigo Holšteino žemės virėjų asociacijos pirmininkas Peteris Wolfas šio patiekalo nidiškiams ir svečiams nė neketino pasiūlyti. Virtuvėje meistras gamino įvairiausius gardėsius ir patikino – tai Vokietijos virtuvė.

Ilgametė draugystė

Nidoje P.Wolfas viešėjo ne pirmą kartą. Tarp Vokietijos ir Danijos esanti Fėmarno sala ir Nida draugystės ryšius brandina jau kone dešimtmetį. Nebuvo nė vienerių metų, kad kurorto ir salos atstovai nesusitiktų. Prieš kurį laiką Nidoje viešėjo iš salos atvykusi ekologiškos duonos kepėja. Nuo tada Nidos duonos kepyklėlėje galima įsigyti nesijotų, sveikų grūdų duonos. Kepykla įsigijo tam būtiną grūdų malimo mašiną.

Prieš trejus metus į salą keliavo trys lietuvių virėjos ir pristatė lietuvišką virtuvę. Pasigardžiuoti lietuviškais cepelinais, šonkauliukais, silke ir kitais patiekalais atskubėjo pusantro šimto salos gyventojų. Šiemet savąją virtuvę pademonstruoti sumanė bičiuliai iš salos. Antradienio vakarą nidiškiai ir svečiai galėjo pasmaguriauti vokiečio pagamintų sriubų, kelių užkandžių, žuvies ir mėsos patiekalų, deserto.

Visiems patiekalams pagaminti P.Wolfas per vakarą sunaudojo apie 70 kiaušinių, maždaug 4 litrus grietinėlės, neapsiėjo be įvairiausių kopūstų. Gaminimo procesą stebėję nidiškiai juokavo, kad sveikais patiekalais gardėsius bus sunku pavadinti.

Visiems patiekalams pagaminti P.Wolfas per vakarą sunaudojo apie 70 kiaušinių, maždaug 4 litrus grietinėlės, neapsiėjo be įvairiausių kopūstų.

Kopūstų šalis

„Viskas, ką šiandien gaminu, yra vokiška. Daugiausia patiekalų iš pietų Vokietijos, nes iš ten esu kilęs, ypač makaronai, patiekalas iš mėsos su kopūstu. Esame kopūstų šalis – ši daržovė labai populiari. Fėmarno saloje auginama labai daug įvairių rūšių kopūstų. Todėl ir patiekalų su jais turime labai įvairių – tai kopūstų pyragai, suktinukai, mėsos patiekalai, tos pačios dešrelės ar kiaulės kulnas su kopūstais“, – vardijo virėjas. Patiekalų su šia daržove P.Wolfas siūlo užsukusiems į jo paties restoraną. Šį kartu su viešbučiu paveldėjo jo žmona. P.Wolfas neslėpė – jo vadovaujamas restoranas yra vienas brangiausių apylinkėse. Virėjo darbą stebėję svečiai įsitikino, kad patiekalai verti aukščiausios kainos, nes gaminami tik iš neapdorotų produktų, šviežių daržovių, visus padažus meistras gamina pats. Kai kuriuos iš jų teigė verdantis net dvi dienas.

Plušėjo šešias valandas

Keletą patiekalų virėjas, padedamas penkių Nidos mokyklos virėjų gamino šešias valandas. Ryte jis skubėjo į turgų, parduotuves ir teigė tik radęs produktus apsisprendė, ką gamins. Štai anties krūtinėlės jam taip ir nepavyko rasti, tad burokėlių karpačio gamino su vištiena. Antradienio vakarą nidiškiai ragavo vokiškus makaronus. Procesą stebėję svečiai rado sąsajų su lietuviškais, namuose gaminamais makaronais. Juos pasidaryti labai paprasta – tereikia sumaišyti pusę kilogramo miltų, 8 kiaušinius, kurių dalį galima pakeisti šiokiu tokiu kiekiu vandens, ir įdėti druskos. Labai gerai išmaišius gaunama masė, kurią šaukštu ar rankomis reikia trinti per tarką. Tai su kuo šiuos makaronus virėjas sumaišė visus nustebino, tačiau derinys labai vokiškas – makaronus jis patiekė su raugintais kopūstais. Nemėgstantiems šio derinio P.Wolfas siūlė virtus makaronus pakepinti ant sviesto, įdėti lašinukų ar kumpio, svogūnų ir prieskonių.

Vakaro svečiai galėjo paragauti vokiečio pagamintų keptų suktinukų – ant nedidelio iešmo sumautų daržovių ir vištienos. Jie patiekti su balzamiko padažu, puikiai derančiu ir prie salotų. Labai puikiai buvo įvertintos jo sriubos – baravykų ir kita – paprikų sriuba. Nepaprastai skaniai jis paruošė ir žuvies mozaiką – lašišą kartu su menke, pasiūlė kopūstų pyrago. Gerai buvo įvertintas ir keistas derinys – bulviniai blyneliai su šaukštu silkės.

Receptas: kiaulienos nugarinėje įvyniotos kepenėlės

Kiaulienos ar veršienos kepenėles supjaustome nedideliais gabaliukais. Jas trumpai apkepiname iš abiejų pusių, pabarstome druska. Išmušame kiaulienos nugarinę. Pabarstome druskos ir pipirų mišiniu. Kepenų gabalėlį vyniojame į nugarinę. Gautą suktinuką vyniojame į virto garbanotojo kopūsto lapą. Kepame karštoje orkaitėje 10-15 min. Išjungę truputį palaikome.

Temos: 2 Virtuvė Receptai
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

Pasaulis kišenėje

Pėsčiomis po pelkę: ar galima prasmegti ir ką galima pamatyti Čepkelių raistyne

Vardai

Už smurtą gatvėje teisiama boksininkė K.Kazarian: „Liudytojas meluoja, nes nesutikau būti jo meiluže“

Gazas

„Consumer Reports“ bandymas atskleidė didžiausią „Tesla Model 3“ problemą

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Aktualu

Švedijoje platinama instrukcija, kaip pasirengti karui

Vardai

Princo Harry kalbą tėvo 70-ojo gimtadienio proga nutraukė bitė: juoko nesulaikė ir žmona Meghan

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Paskutinė senatoriaus Johno McCaino kova

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

Aktualu

Rusų kultūros šventę Vilniuje oficialiai globos sostinės savivaldybė

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

Gyvenimas

Renginių dekoratorė I.Norvaišaitė: „Karališkųjų vestuvių floristė užkėlė aukštą kartelę“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

24sek

„Neptūnas“ ketvirtfinalio seriją galingai baigė Pasvalyje, bet prarado T.Delininkaitį

Gazas

Pigus vandenilis buvo melagingas pažadas, bet dabar galima tikėtis proveržio

Naujienos

Aktualu

Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

Pasaulis kišenėje

Pėsčiomis po pelkę: ar galima prasmegti ir ką galima pamatyti Čepkelių raistyne

Vardai

Už smurtą gatvėje teisiama boksininkė K.Kazarian: „Liudytojas meluoja, nes nesutikau būti jo meiluže“

Gazas

„Consumer Reports“ bandymas atskleidė didžiausią „Tesla Model 3“ problemą

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Aktualu

Švedijoje platinama instrukcija, kaip pasirengti karui

Vardai

Princo Harry kalbą tėvo 70-ojo gimtadienio proga nutraukė bitė: juoko nesulaikė ir žmona Meghan

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Paskutinė senatoriaus Johno McCaino kova

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

Aktualu

Rusų kultūros šventę Vilniuje oficialiai globos sostinės savivaldybė

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

Gyvenimas

Renginių dekoratorė I.Norvaišaitė: „Karališkųjų vestuvių floristė užkėlė aukštą kartelę“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

24sek

„Neptūnas“ ketvirtfinalio seriją galingai baigė Pasvalyje, bet prarado T.Delininkaitį

Gazas

Pigus vandenilis buvo melagingas pažadas, bet dabar galima tikėtis proveržio

Žinau, ką renkuosi

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Melga

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie 15min