Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Linkime pailsėti nuo silkės ir kalakutų (II dalis)

Sorų košė su varške
Pusryčiams siūlome pasimėgauti sorų koše.
Pusryčiams siūlome paskanauti sorų košės. / Photos.com nuotr.

1 stiklinė sorų kruopų, 200-300 g varškės, 2 stiklinės pieno, 1/2 arb. šaukštelio druskos, 1 šaukštas cukraus, 50 g sviesto.

Sorų kruopas išplaukite ir užpylę dideliu kiekiu vandens virkite 15-20 min. Tada vandenį nupilkite, ir košę užpilkite verdančiu pienu. Įberkite druskos, cukraus, įdėkite sviestą ir virkite, kol kruopos visai suminkštės. Į išvirusią košę sudėkite varškę, gerai išmaišykite, puodą uždenkite, šiltai suvyniokite ir leiskite košei subrinkti.

Sorų kruopų košė su vaisiais ir medumi

50 g sorų kruopų, 30 g džiovintų slyvų, 20 g džiovintų abrikosų, 20 g razinų, 100 ml pieno, 20 g sviesto, 5 g cukraus, 30 g medaus.

Sorų kruopas nuplikykite verdančiu vandeniu, suberkite į verdantį pieną, įdėkite cukraus, 10 g sviesto ir virkite, kol sutirštės. Po to suberkite nuplautus vaisius, puodą sandariai uždenkite ir valandai pastatykite į orkaitę. Išvirusią košę apipilkite sviestu. Atskirai patiekite medų.

Sorų kruopų apkepas su varške

1 stiklinė sorų kruopų, 2 stiklinės vandens arba pieno, 300-500 g varškės, 2-3 kiaušiniai, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas džiūvėsėlių, 1 šaukštas sviesto, 1-2 šaukštai grietinės.

Išvirkite birią sorų kruopų košę. Varškę ištrinkite, pridėkite cukraus, kiaušinių, grietinės ir išmaišyti. Kruopų košę sumaišykite su varške, sudėkite į paruoštą apkepo indą ir kepkite orkaitėje. Prieš patiekdami apkepą užpilkite sviestu arba grietinės padažu.

Tarkuotų bulvių ir kruopų kukuliai

12 bulvių, 1 stiklinė sorų kruopų, druskos, 75 g lašinių, 1 svogūnas.

Bulves nuskuskite, sutarkuokite, nuspauskite, pridėkite išvirtos sorų kruopų košės, druskos, išminkykite ir suformuokite apskritus kukulius. Virkite pasūdytame vandenyje apie 30 min. Patiekdami kukulius užpilkite spirgučiais su svogūnu. Virtus kukulius galima supjaustyti griežinėliais ir paspirginti riebaluose.

Grybų apkepėlis

1 stiklinė sorų kruopų, 0,5 kg pievagrybių, 200 g marinuotų kelmučių, 200 ml grietinėlės, 50 g sviesto, 150 g kieto fermentinio sūrio, 1 svogūnas.

Išvirkite sorų kruopų košę. Susmulkintą svogūną kartu su stambiai supjaustytais pievagrybiais bei marinuotais kelmučiais pakepkite svieste. Kai grybai apkeps, įpilkite grietinėlę ir patroškinkite 5 min. Grybus sumaišykite su koše, sudėkite į kepimo formą, pabarstykite sutarkuotu fermentiniu sūriu ir apkepkite orkaitėje 10 min.

Sorų apkepas su obuoliais ir slyvomis

1 stiklinė sorų kruopų, 1,5 stiklinės vandens, 1,5 stiklinės pieno, truputis druskos, 1 šaukštas cukraus, 2 kiaušiniai, 1 šaukštas grietinės, sviesto.

Įdarui: 4 obuoliai arba 2 stiklinės slyvų, 1 šaukštas sviesto, 2 šaukštai cukraus, cinamono.

Išvirkite tirštą sorų kruopų košę. Ją atvėsinkite, įdėkite su cukrum ištrintus kiaušinius ir išmaišykite. Šviežius obuolius ar slyvas nulupkite. Kad slyvos geriau luptųsi, jas reikia keletą sekundžių palaikyti verdančiame vandenyje. Išimkite obuolių sėklyną, o slyvų – kauliukus. Susmulkintus vaisius sudėkite į puoduką, pridėkite sviesto, cukraus, cinamono ir maišydami patroškinkite, kol vaisiai truputį sukris. Į paruoštą apkepo indą įdėkite sluoksnį košės, sluoksnį troškintų obuolių ir t.t. Viršutinis sluoksnis turi būti sorų kruopų košės. Viršų patepkite su grietine išsuktu kiaušiniu, palaistykite ištirpytu sviestu ir kepkite orkaitėje. Prie apkepo patiekite saldų padažą arba pasaldintą grietinėlę.

Čia galite rasti ir daugiau receptų.

SKANAUS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
95 metų gimtadienį atšventusi „Astra LT“ į modernius sprendimus investavo kiek daugiau nei 600 tūkst. eurų
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius