Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2009 rugpjūčio 23d. 14:44

Skraidančios lėkštės lysvėje ir ant stalo

Patisonas
Kęstučio Vanago/BFL nuotr. / Patisonas

Vasaros pabaiga dovanoja mums ypatingos skalsos ir gero skonio daržovių – patisonų. Jos tinka beveik visur ir visada. Nori – troškink, marinuok ar virk uogienę.

Žavusis giminaitis

Gražuoliai patisonai, žavintys mus savo neįprasta dekoratyvia forma, yra ne kas kita kaip paprastųjų moliūgų atmaina. Dabar Lietuvoje auginama 3 rūšių moliūgų, tačiau labiausiai paplitę paprastieji moliūgai. Be to, šios daržovės turi daug veislių ir formų. Geriausiai mums žinomi moliūgų porūšiai – tai aguročiai ir patisonai. Mūsų soduose ir daržuose dažnai galima rasti ir moliūgų, ir aguročių, ir patisonų. Pastarųjų gal kiek rečiau. Keista, nes visiems šiems augalams reikia panašių sąlygų: jie mėgsta derlingą, gerai įdirbtą priemolio ar priesmėlio dirvą, saulėtas vietas. Šios daržovės parankios ir tuo, kad vaisius mezga nuo vasaros pradžios iki vėlyvo rudens. Be to, ir laikyti patisonus galima labai ilgai – beveik iki kito derliaus. Juos patikimai saugo į ploną šarvą panaši luobelė. Tai išties derlingos, gerai prisitaikančios prie įvairių klimato sąlygų daržovės. O štai patisonų skonis, ko gero, lenkia aguročių! Tiesa, jis primena aguročių skonį, tačiau patisonų minkštimas kietesnis, švelnesnis, traškesnis ir turi daugiau vertingų medžiagų. Švieži patisonai šiek tiek primena artišokus ir smidrus, o konservuoti panašūs į baravykus ir agurkus.

Augalinis pyragas

Patisonų tėvynė – pietinė Šiaurės Amerikos dalis (Meksika, Teksasas), Centrinė ir Pietų Amerika. Gana greitai jie paplito ir dabar auginami visuose žemynuose. Kaip ir daugelis kitų augalų, jie atkeliavo į Europą būtent iš Amerikos ir populiarumu nenusileido kitoms moliūginėms daržovėms. Tačiau tik XIX a. pab. patisonai iš Viduržemio jūros regiono ir kai kurių kitų Europos šalių pasiekė Rytus. Maždaug tuo pačiu metu jie ėmė plisti ir Lietuvoje.

„Patisonas“ – prancūzų kalbos kilmės žodis, reiškiantis „augalinis pyragas“. Iš tiesų vaisiaus forma panaši į apskritą iškilusį pyragą. Taigi šis pavadinimas nusako tikslią vaisiaus formą. Ši lėkštelės pavidalo daržovė su dantytais krašteliais pirmą kartą ją išvydusiems gurmanams sukeldavo susižavėjimo šūksnius. Galbūt dėl to patisonai užima garbingą vietą garsiausiuose pasaulio restoranuose. Patisonai primena skraidančiąsias lėkštes ir yra labai dekoratyvūs. Todėl patiekalai iš jų gali tapti tikrais meno kūriniais. Ypač žaviai atrodo maži konservuoti patisonai.

Skanu ir gražu

Darže augančius patisonus dažnai vertiname neobjektyviai: mažų ir gražių gaila skinti, todėl laukiame, kol paaugs. Taip rizikuojame pražiopsoti patį geriausią laiką jiems skinti. Kad ir kaip būtų gaila skinti mažiukus patisonus, nepamirškite, kad konservuoti tinka tik jauni, ne visiškai subrendę patisonai (ne didesni kaip 7–12 cm skersmens). Iš pačių mažiausių – 3–3,5 cm skersmens – patisoniukų galima paruošti tikrą delikatesą. Marinuoti jie savotiškai panašūs į marinuotus agurkėlius, tik, ko gero, dar dekoratyvesni. Skanios ir vos kelių dienų, dar nepabalusios, vaisių užuomazgos. Jas taip pat galima konservuoti. Na, o vaisiams peraugus, jų cheminė sudėtis blogėja, luobelė storėja, tad ją reikia nulupti, sėklos subręsta, tad jas irgi reikia pašalinti... Taigi paties patisono minkštimo lieka nedaug...

Patisonai rauginami, sūdomi, marinuojami, iš jų verdami kompotai, uogienės. Marinuoti patisonus galima tiek vienus, tiek su kitomis daržovėmis ir vaisiais. Tokių derinių gali būti šimtai. Patisonai dera su mažais agurkėliais, pomidorais, smulkiais svogūniukais, česnakų skiltelėmis, žaliais dideliais agrastais, slyvomis, mažais obuoliais, kriaušėmis, paprikomis, morkomis ir kt. Tokie deriniai ne tik skanūs, bet ir džiugina akį savo margumu, puošia šventinį ir kasdienį stalą. Patisonų taip pat galima dėti į įvairių daržovių troškinius, saldžias tyres, virti iš jų marmeladą.

Didesni vaisiai naudojami kepti, įdaryti, troškinti. Iš patisonų galima paruošti nuostabių garnyrų prie mėsos ir žuvų. Patisonai ruošiami įvairiai: troškinami, verdami garuose, įdaromi mėsa, grybais, ryžiais, daržovėmis, kepami, iš jų gaminama tyrė. Prie šių daržovių tinka grietinė, majonezas ir įvairūs pieno, džiūvėsėlių, pomidorų ir kitokie padažai. Patisonų minkštimas gali tapti nuostabiu garnyru prie mėsos patiekalų. Į patisonų masę tereikia įdėti sviesto, druskos, mėgstamų prieskonių ir troškinti. Na, o jei pageidaujate deserto – tiesiog į patisonų masę įberkite cukraus, šiek tiek vanilinio cukraus, įspauskite citrinų sulčių.

Sveikatai ir malonumui

Patisonai – išties skanus ir vertingas dietinis maisto produktas. Skaniausi ir maistingiausi jauni patisonai. Nedideliuose patisonų vaisiuose yra nuo 4 iki 12 proc. sausųjų medžiagų, apie 2,5 proc. cukraus, 0,6 proc. pektininių medžiagų, 1,2–1,3 proc. celiuliozės. Šiose daržovėse esantys pektinai šalina iš organizmo cholesterolio perteklių ir kitas kenksmingas medžiagas: gyvsidabrį, šviną, radioaktyvųjį stroncį, kobaltą.

Tai taip pat vertingas mineralinių medžiagų šaltinis: patisonuose daug kalio, kalcio, fosforo, natrio, geležies, vario, cinko ir kitų mikroelementų. Tiesa, patisonai nesukaupia labai daug vitaminų, bet už aguročius jie vitaminingesni. Iš B grupės vitaminų čia daugiausia tiamino ir riboflavino, nemažai yra ir vitamino C. Ypač daug naudingų riebalų yra patisonų sėklose. Be to, patisonų sėklos turi nemažai kitų aktyviųjų komponentų: glikozidų, dervų, organinių rūgščių. Lecitino kiekiu patisonų sėklos beveik nenusileidžia kiaušiniams. Šios sėklos naudojamos tinimams mažinti, endokrininės ir nervų sistemos veiklai normalizuoti. Tam patisonų sėklos išgliaudomos ir sumalamos kavamale. Vartojama po 1–2 šaukštus užgeriant vandeniu 3 kartus per dieną maždaug 20 min. prieš valgį.

Patisonai naudojami dietinei mitybai. Jie padeda geriau pasisavinti baltyminį maistą, pašalinti iš organizmo nuodingąsias medžiagas, cholesterolio ir skysčių perteklių. Patisonus kuo dažniau įtraukti į savo valgiaraštį rekomenduojama žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertonija, opalige, ateroskleroze, diabetu, kenčiantiems dėl virškinamojo trakto sutrikimų. Patisonų patiekalai labai tinka sutrikus kepenų ir inkstų veiklai. Šių moliūginių daržovių minkštime gausu ląstelienos, todėl jos aktyvina virškinamąjį procesą, tad tinka nutukusiems žmonėms. Be to, 100 g patisonų yra tik 19 kcal.

Patisonus kaip dietinį produktą rekomenduojama vartoti sergant gastritu, disbakterioze, mažakraujyste. Dėl visų išvardytų ypatybių patisonai naudingi ir visiškai sveikiems žmonėms.

„Savaitė“
Temos: 1 Stalas
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Verslas apie darbuotojų iš Ukrainos ribojimą: valstybė problemą spręsti pradėjo ne nuo to galo

Gyvenimas

15min studijoje pokalbis su G.Petroniene: šiuolaikiniai vyrai ir moterys – ko vienas kitame ieško?

Aktualu

Sumaištis tarp pensininkų: dėl naujos gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkos 3 tūkst. jų nesulaukė pensijų

Aktualu

Geras ženklas: įtakingi Jungtinės Karalystės parlamentarai įspėjo apie purvinų rusiškų pinigų pavojų Londonui

Vardai

Princesė Diana ir jos marčios Kate bei Meghan: palyginkite istorines vestuvines sukneles

24sek

Linas Kleiza – apie „Žalgirio“ ateitį, NBA vertus Vilniaus talentus ir finalo ketvertą Lietuvoje

Kultūra

Penkiolika kilometrų Kauno muziejais: nuo Paryžiaus dvasios terasoje iki seno porceliano šiuolaikinių interpretacijų

24sek

CSKA generolai pratrūko po pralaimėjimo „Žalgiriui“: „Gėda ir šventvagystė“

Aktualu

VSD: su „MG Baltic“ glaudžiai bendradarbiavo aukštas prokuroras R.Jancevičius

15min tyrimas Verslas

Milijoninę paramą užsitikrinę lietuviai atsisako planų trauktis iš „Danpower Baltic“

Mokslas.IT

Kodėl anksčiau karas buvo skelbiamas, o šiandien puolama neįspėjus?

Pamatykite: Madrido „Real“ Eurolygos finale nukarūnavo Stambulo „Fenerbahče“

Gyvenimas

9 kūno siunčiami signalai apie blogėjančius santykius

Aktualu

Marius Jokūbaitis: Brangiai kainuosiančios premjero emocijos

24sek

Istorinis „Žalgirio“ žygis atkrintamosiose – jaudinančiame vaizdo klipe

Pasaulis kišenėje

5 Europos miestai, į kuriuos verta vykti su vaikais

Vardai

Raudono kilimo policija: prasčiausiai apsirengusios „Billboard“ apdovanojimų žvaigždės

Vardai

„Billboard“ muzikos apdovanojimai: audringas Janet Jackson pasirodymas ir vyrų atlikėjų triumfas

Mokesčių reforma Verslas

Ekonomistus juokina Seimo baimės 2 proc. mažinti „Sodros“ tarifą – šeimos emigruoja dėl aukštų mokesčių

Aktualu

Edukologiją vietoj žurnalistikos pasirinkusi Eglė Kairelytė: „Aš mokausi kartu su savo vaikais“

Naujienos

Verslas

Verslas apie darbuotojų iš Ukrainos ribojimą: valstybė problemą spręsti pradėjo ne nuo to galo

Gyvenimas

15min studijoje pokalbis su G.Petroniene: šiuolaikiniai vyrai ir moterys – ko vienas kitame ieško?

Aktualu

Sumaištis tarp pensininkų: dėl naujos gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkos 3 tūkst. jų nesulaukė pensijų

Aktualu

Geras ženklas: įtakingi Jungtinės Karalystės parlamentarai įspėjo apie purvinų rusiškų pinigų pavojų Londonui

Vardai

Princesė Diana ir jos marčios Kate bei Meghan: palyginkite istorines vestuvines sukneles

Aktualu

Panevėžio rajone aukštyn ratais į upelį įkrito girto vairuotojo „Renault“

24sek

Linas Kleiza – apie „Žalgirio“ ateitį, NBA vertus Vilniaus talentus ir finalo ketvertą Lietuvoje

Kultūra

Penkiolika kilometrų Kauno muziejais: nuo Paryžiaus dvasios terasoje iki seno porceliano šiuolaikinių interpretacijų

24sek

CSKA generolai pratrūko po pralaimėjimo „Žalgiriui“: „Gėda ir šventvagystė“

Aktualu

VSD: su „MG Baltic“ glaudžiai bendradarbiavo aukštas prokuroras R.Jancevičius

15min tyrimas Verslas

Milijoninę paramą užsitikrinę lietuviai atsisako planų trauktis iš „Danpower Baltic“

Pamatykite: Madrido „Real“ Eurolygos finale nukarūnavo Stambulo „Fenerbahče“

Mokslas.IT

Kodėl anksčiau karas buvo skelbiamas, o šiandien puolama neįspėjus?

Gyvenimas

9 kūno siunčiami signalai apie blogėjančius santykius

Aktualu

Marius Jokūbaitis: Brangiai kainuosiančios premjero emocijos

Pasaulis kišenėje

5 Europos miestai, į kuriuos verta vykti su vaikais

Vardai

Raudono kilimo policija: prasčiausiai apsirengusios „Billboard“ apdovanojimų žvaigždės

24sek

Istorinis „Žalgirio“ žygis atkrintamosiose – jaudinančiame vaizdo klipe

Vardai

„Billboard“ muzikos apdovanojimai: audringas Janet Jackson pasirodymas ir vyrų atlikėjų triumfas

Mokesčių reforma Verslas

Ekonomistus juokina Seimo baimės 2 proc. mažinti „Sodros“ tarifą – šeimos emigruoja dėl aukštų mokesčių

Grąžinti verta

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Praktiški patarimai

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie 15min