-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sniego diena be sniego: Vilniuje naująja slidinėjimo trasa mėgaujasi mėgėjai pasivaikščioti

Pasaulyje minima Sniego diena sausio 17-ąją Vilniuje labiau priminė pavasarį – metą, kai visiškai netinka „krikštyti“ naują slidinėjimo trasą. Tačiau kaip tik tokią dieną šalia Liepkalnio, Ribiškėse, atidaryta unikali 3 kilometrų slidininkų ir pėsčiųjų trasa. Kol nėra sniego, ja galės mėgautis bent pasivaikščiojimų mėgėjai.
Atidaryta nauja pėsčiųjų ir slidinėjimo trasa
Atidaryta nauja pėsčiųjų ir slidinėjimo trasa / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kažkada čia praslinkęs ledynas suformavo išskirtinį gamtovaizdį. Kaip yra sakęs garsusis Česlovas Kudaba, tokio reljefo kaip Ribiškėse nėra niekur Lietuvoje, o gal ir visoje lygumų Europoje.

Bus trys trasos

Naujai atidaryta trasa – trumpiausia, 3 km ilgio, paraleliai ruošiama 6 km trasa po tas pačias Ribiškes, o ateityje bus ir dar viena 2-3 km žiedinė trasa. „Esame numatę ir turime trajektorijas dviem trasoms. Pirmoji – 3 km. Kitur vyksta darbai, kertami krūmynai, ryškinamos kraštovaizdžio vertybės, kalnai ir kloniai, kurie yra išskirtinio grožio“, – apie Ribiškes ir darbus šiame draustinyje pasakojo Pavilnių regioninio parko direktorė Vida Petiukonienė.

Pirmoji trasa įrengta norint pakviesti žmones praleisti laisvalaikį, pasivaikščioti. Taip Pavilnių regioninis parkas siekia pristatyti lankytojams vietoves, kad jie pamatytų, kokio unikalaus kraštovaizdžio mieste jie gyvena, kuo ypatingos šitos teritojos.

„Kai žmogus pažįsta, žino, tada ir saugoja. O mums keliama užduotis – išsaugoti gamtines vertybes, jas atkurti ir pritaikyti lankymui. Mes eksponuojame parko reljefo unikalumą, kviesdami žmones čia pasivaikščioti, o žiemą slidinėti“, – kalbėjo V.Petiukonienė.

Trasą įveikti galima bus pėsčiomis arba slidėmis, jeigu pasnigs. Naujasis takas visiškai netinkamas dviratininkams, taip pat čia nebus nei suolelių, nei kitokių poilsio vietų su šiukšliadėžėmis ir pan.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Atidaryta nauja pėsčiųjų ir slidinėjimo trasa
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Atidaryta nauja pėsčiųjų ir slidinėjimo trasa

Suolų ir šiukšliadėžių nebus

Aš tą kryptį ir palaikau – jokių šiukšliadėžių, jokio komforto. Nori komforto – vaikščiok po miesto centrą, jo parkus ir skverus. O čia gamtinės teritorijos, leidžiančios pajusti tiesioginį sąlytį su gamta. Juk žmogus per amžius nebijojo prisėsti ant dirvono ar kelmo, – sakė V.Petiukonienė.

„Visur pasaulyje yra dvi kryptis, kaip reikia sudaryti žmonėms išeiti į gamtą. Viena kryptis – statyti kuo daugiau suolelių, šiukšliadėžių ir t.t. Antra kryptis yra kaip tik sudaryti galimybes praeiti, pažinti šitas teritorijas ir jokių šiukšliadėžių, jokių suolelių. Žmogus mokomas susilieti su gamta, priglusti prie jos, o šiukšlės... Jeigu žmogus ateidamas į gamtą sugeba atsinešti pilną talpą, tai išsinešti tuščią jis tuo labiau turi sugebėti. Reikia žmogų auklėti, aš tą kryptį ir palaikau – jokių šiukšliadėžių, jokio komforto. Nori komforto – vaikščiok po miesto centrą, jo parkus ir skverus. O čia gamtinės teritorijos, leidžiančios pajusti tiesioginį sąlytį su gamta. Juk žmogus per amžius nebijojo prisėsti ant dirvono ar kelmo“, – sakė Pavilnių regioninio parko vadovė.

Trasos Ribiškėse papildys planuojamą plėtoti Liepkalnį. Čia įsikurs sporto ir sveikatingumo centras, o šalia galima bus pamatyti gabalėlį unikalios gamtos. Įrengtas takas drieksis per Ribiškių erozinį kalvyną, Rasų slėnį, Juodąjį kelią, Ąžuolų alėją.

Slidinėjimo entuziastai vis dar nepraranda vilties, kad žiema šiemet jiems suteiks progą paslidinėti ne tik Liepkalnyje ant dirbtinio sniego, bet ir lygumų trasose. Ribiškėse ji naujausia, bet vos pasnigus slidinėti bus galima ir Vingio parke (8 km), Pilaitėje (5 km), Šeškinėje (4,5 km) ir Karoliniškėse (4 km).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius