Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių mesti rūkyti

Bernardas Šo yra pasakęs: „Cigaretė – toks dalykas, kai vienoje jos pusėje yra angliukas, kitoje – kvailiukas“. Kad ir ką mums pasakotų cigarečių vergai, skaičiai ir faktai teigia, kad rūkymas – žudo.
Rūkymas žudo
Rūkymas žudo / Nina Matthews, Flickr.com
Temos: 1 Cigaretės
  1. Kodėl gi žmonės rūko? Visų pirma todėl, kad yra sukurtas nekaltas rūkymo įvaizdis. Žmonės mato, ką daro kiti ir elgiasi taip pat. Iš tikrųjų, rūkymas neišsprendžia nei vienos problemos. Išvados apie tai, kad cigaretės pašalina stresą ir įtampą, padeda susikaupti – visa tai yra tik pasakos, sukurtos priklausomybę turinčių žmonių.
  2. Nikotinas – stipriai veikiantis neurotoksinas, kurį senovėje naudodavo ir naikinant įvairius vabzdžius kenkėjus. Vienoje cigaretėje yra maždaug 1 mg absorbuoto nikotino. Ši medžiaga veikia žinduolius (o tai reiškia, kad ir mus) didele jėga. Nikotinas iššaukia priklausomybe, kurią galima prilyginti narkotinėms medžiagoms. Visi gyviai, ypač su išvystyta nervine sistema, yra labai jautrūs nikotinui. 
  3. Tabake ir tabako dūmuose yra daugiau nei 3000 cheminių junginių, taip pat ir kancerogenų, t.y. medžiagų, kurios genetiškai keičia ląsteles. Nuo ligos, vadinamos rūkymu, pasaulyje kas 10 sekundžių miršta žmogus. Per metus šis skaičius pasiekia 2 milijonus, o pagal ateities statistikas, gali išaugti iki 10 milijonų. Nuo 1950 metų tabakas užmušė 62 milijonus žmonių, o tai yra daugiau nei žuvo per Antrąjį pasaulinį karą.
  4. Įprasta, kad žalingi įpročiai yra kiekvieno asmeninis reikalas. Tačiau tai negalioja rūkymui. Iškvepiant tabako dūmus, nikotinas yra įkvepiamas per kvėpavimo takus. Prirūkytoje patalpoje apsinuodyti gali ir nerūkantys, kurie dar vadinami pasyviais rūkančiaisiais.
  5. Moterys, kurios rūko, gali turėti ne tik širdies ir bronchinių ligų, bet taip pat gali būti pažeista vaikų pradėjimo funkcija. Jei moteris per dieną surūko apie 10 cigarečių, ji rizikuoja likti nevaisinga dukart dažniau nei nerūkanti. Esmė ta, kad rūkant pažeidžiama kiaušialąstė – ji netenka galimybės priimti apvaisinimo. Be to, jei moteris ir rūko, ir vartoja kontraceptines tabletes, ji netgi mirtinai rizikuoja! Vartojant kontraceptines tabletes ir rūkant padidėja širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė, o infarkto atvejai yra tokie dažni, kad gydytojai vengia išrašinėti kontraceptikus rūkančioms moterims.
  6. Nėštumas retai kada būna sėkmingas, moteriai toliau rūkant nėštumo metu. Galimi įvairūs atvejai: neteisinga placentos padėtis, priešlaikinis gimdymas, vaisiaus nesivystymas (tiek fizinis, tiek protinis) ir kt. Be to, rūkančios moteris dažniau patiria ir negimdyminį nėštumą, kai reikia atlikti abortą ankstyvame vaisiaus amžiuje.
    VIDEO: Nėščiųjų rūkymas ypač pavojingas
  7. Tabake esantys kancerogenai veikia ne tik vidinius organus, bet ir pačią odą. Rūkančiųjų oda sensta labai greitai. Pilka ir nudribusi veido oda, patamsėję paakiai – galima būtų vardinti daug punktų. Esmė ta, kad cigaretėse esančios medžiagos suardo kolageno ir elastino ląsteles odoje, todėl ji tampa ne tokia standi.
  8. Vargu, ar galite pasidžiaugti gražiais nagais ir plaukais, jei vis dar rūkote. Dėl kraujagyslių susiaurėjimo, sutrinka vitaminų ir mineralų medžiagų apykaita. Dažnai nagai būna geltonos spalvos, jie sluoksniuojasi ir lūžinėja. Plaukai tampa negyvybingi, sausi ir lūžinėjantys, prisigėrę tabako kvapo.
  9. Rūkalių dantys – dar vienas chrestomatinis pavyzdys. Geltoną atspalvį sudėtinga pašalinti. Rūkymas ne tik pažeidžia dantų emalį, bet ir dantenas. Kraujuojančios dantenos ir plintantis kariesas – įprasti rūkančiųjų nusiskundimai odontologo kabinete. O ką jau kalbėti apie kvapą iš burnos.
  10. Ir nėra nieko poetiško bučiuotis su rūkančiu vyru ar moterimi. Palaižykite peleninę – ko gero, skonis ne prastesnis. Nėra gražių ar skanių cigarečių – nei viena iš jų negali suteikti antrajai pusei patrauklumo.

Žinoma, galima būtų vardinti ir daugiau nei 10 priežasčių. Tik problema yra ta, kad visuomet susidūrę su problema, negalime patikėti, kad tai galėjo atsitikti mums. Tai tik saviapgaulė, kad „rūkiau, rūkau ir rūkysiu – man tikrai nieko neatsitiks“. Rūkymas – narkomanijos rūšis, o mesti rūkyti nėra taip paprasta.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius