Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar elektroninės cigaretės padės mesti rūkyti?

Pastaruoju metu vis daugiau yra kalbama apie elektronines cigaretes. Ar galima pasitikėti reklama, kuri teigia, jog e-cigaretės padeda mesti rūkyti?
Ar žinote, kaip atrodo elektroninės cigaretės?
Ar žinote, kaip atrodo elektroninės cigaretės? / Flickr.com

Šiek tiek istorijos

Pirmosios elektroninės cigaretės pasirodė Kinijos rinkoje 2004 metais. Jas išrado kinų vaistininkas Hon Lik. 2005-2006 metaus įvairios e-cigarečių modifikacijos pasirodė ir pasaulinėje rinkoje.

Gamintojai tvirtina, kad elektroninės cigaretės leidžia pajusti analogiškus pojūčius be specifinių tabako dūmų ir toksinių medžiagų.

Kaip tai veikia?

Dauguma e-cigarečių atrodo kaip įprastos cigaretės, cigarai. Kai kurios „maskuojamos“ kaip rašikliai. Dažniausiai elektroninės cigaretės daugkartinio naudojamo, yra ir pakraunamų akumuliatoriais. Tačiau rinkoje galima rasti ir vienkartinių e-cigarečių.

Elektroninėse cigaretėse yra prietaisas, leidžiantis gauti nikotino dozę inhaliuojantis. Garinimas vyksta purkštuko pagalbą, veikiančio baterijos pagalba. Purkštukas paverčia nikotino turintį skystį ir aromatines medžiagas į garą.

Ar elektroninės cigaretės saugios?

Apie tai, jog elektroninės cigaretės padeda mesti rūkyti arba sumažina pasyvaus rūkymo poveikį, oficialių duomenų nėra. Dažniausiai tai yra atskiri spaudos pranešimai arba įžymių žmonių nuomonė. Įtikinamų statistikų kol kas nėra.

Sveikatos organizacijos ir mokslininkai visame pasaulyje nesutaria dėl vieningos nuomonės ir negali pagrįstai teigti, kad elektroninės cigaretės yra saugios. Be to, dėl mokslinių, medicininių ir teisinių duomenų trūkumo, šio prietaiso naudojimas skirtingose šalyse stipriai skiriasi.

Tarkim, JAV elektroninės cigaretės klasifikuojamos kaip tabako gaminiai ir jų pardavimas draudžiamas žmonėms iki 18 metų. Kai kuriose šalyse e-cigaretės draudžiamos viešose vietose kaip ir kiti tabako gaminiai.

Nėra ir vieno standarto, kaip turi būti gaminamos elektroninės cigaretės, o jų saugumas dar nėra tikrinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius