-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip padėti sau, pačiam mylimiausiam, mesti rūkyti

Žmogaus neįmanoma priversti daryti kažką, prieš jo valią. Todėl jei vis dar nepriėmėte galutinio sprendimo ir neįtikinote savęs, kad rūkymas kenkia jums ir jūsų šeimai, visi bandymai nuplauks kaip ledai upėje. Beje, rūkančiųjų vaikai dažniausiai taip pat rūko.
Kaip mesti rūkyti?
Kaip mesti rūkyti? / Dr. Pho, Flickr.com
Temos: 1 Cigaretės

Nebandykite mesti rūkyti tik todėl, kad jums šiandien tokia nuotaika. Vis tiek nesigaus, o po nesėkmingo bandymo atmintyje įsirėš „nevykėlis“.

Priimdami sprendimą, pagalvokite apie visus galimus sunkumus, išklausykite artimųjų nuomonę. Tačiau galutinį pasirinkimą atlikite patys sąmoningai.

Čia jums pateiksime keletą kardiologų patarimų, kurie, tikime, padės galutinai apsispręsti dėl metimo rūkyti.

  • Nustatykite maksimalią normą surūkomų cigarečių. Nesistenkite ją įvykdyti, kad ir kas atsitiktų. Tai ne planas, kurį privaloma įvykdyti. Siekite tikslo, mažindami cigarečių kiekį per dieną.
  • Neturėkite cigarečių daugiau, nei esate numatę pagal normas. Geriausiai, jei iš viso nepirktumėte cigarečių. Prašykite iš draugų ar pažįstamų. Jei graužia sąžinė, nusipirkite ir atiduokite jas draugams, iš kurių karts nuo karto galite iškaulyti vieną cigaretę.
  • Prieš uždegdami degtuką ar žiebtuvėlį, užduokite sau klausimą: „Rūkyti ar nerūkyti?“ Atidėkite sprendimą vėlesniam laikui, o cigaretę grąžinkite į pakelį.
  • Perspėkite savo artimuosius ir draugus apie savo sprendimą mesti rūkyti. Paprašykite jų pagalbos ir palaikymo, sugalvokite, kaip kartu galite siekti tikslo.
  • Iš viso nereikėtų planuoti. Iš anksto pasižymėkite datą, kai visiškai atsisakysite tabako. Neapibrėžtos formuluotės „kitą mėnesį“ arba „po semestro pabaigos“ netinka. Nesvarbu, kiek liks laiko iki pažymėtos datos – tai gali būti du ar tris mėnesiai. Svarbu, kad jūs įvykdytumėte, ką sau pažadėjote.
  • „Iš akių ir iš širdies“. Paslėpkite kuo toliau daiktus, primenančius jums apie rūkymą: žiebtuvėlius, cigarečių pakelius, pelenines ir kt. 
  • Naudokite „nukreipiamuosius manevrus“. Vos tik užsimanote rūkyti, sučiulpkite mėtinį saldainį, išgerkite stiklinę vandens arba atlikite keletą kvėpavimo pratimų.
  • Nevartokite cigarečių tik tam, kad nusiramintumėte, kai esate sudirgę ar susinervinę. Tai žalingas įprotis, neišsprendžiantis problemų. Laikinus sunkumus iškenčia visi.
  • Rūkymo metimą reikia susieti su padidintu fiziniu aktyvumu. Pasidomėkite savo sveikatos būkle. Kai kam padeda bėgiojimas rytais, kitiems užtenka pasivaikščiojimų.
  • Peržiūrėkite mitybos režimą ir produktus, ypač, jei esate linkę storėti. Nereikia persivalgyti. Rūkyti norisi po sočių pietų. Nevalgykite prieš miegą – paskutinis valgis turi būti dvi valandos prieš miegą.

Pagal buvusių rūkalių patirtį, sunkiausias etapas yra dvi pirmosios paros. Po to, kai pereitas „Rubikonas“, šansas užmiršti tabaką tampa realesnis. Tačiau ties pirma pergale nereikėtų lengvai atsikvėpti ir atsipalaiduoti. Užteks tik vienos cigaretės, kad jus vėl įtrauktų cigaretės dūmas.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius