Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl gi žmogus juokiasi?

„Chi chi chi, cha cha cha, cho cho cho!“ Juokas – tai nevalinga, garsinė žmogaus išraiška, kai žmogui linksma, smagu, jo nuotaika puiki.
Ar mokate juoktis kaip vaikystėje?
Ar mokate juoktis kaip vaikystėje? / Mark Evans, Flickr.com
Temos: 1 Juokas

Mokslininkai atliko ne vieną eksperimentą, paskelbė ne vieno tyrimo rezultatus apie juoką. Jų metu išaiškinta, kad juokiantis iš veido raumenų į organizmą perduodami ypatingi impulsai, kurie teigiamai veikia nervinę sistemą ir smegenų darbą, šalindami įtampą. Net ir tuomet, kai mums nelinksma, ir jūs šypsotės netikra šypsena, mechanizmas sudirba ir širdyje tampa šiek tiek lengviau.

Pažvelkite į vaikus ir paauglius. Vaikai juokiasi dažnai ir dėl įvairiausių smulkmenų. Atminkite savo jaunystę. Bet koks pokalbis kompanijoje, kur daugiau nei vienas žmogus, būdavo lydimas juoku.

Su metais mes nustojame garsiai juoktis, viską keičia tik šypsena. O ir noro juoktis lieka vis mažiau ir mažiau – niekas taip nestebina. Juokui trukdo ir pareigos socialiniame lygmenyje, ir nenoras atkreipti į save dėmesį.

Ir štai liko tik sarkastiška šypsena. Vis dažniau ir dažniau mus aplanko bloga nuotaika, o su ja – ir persekiojančios ligos. Su amžiumi žmogaus vidus šiurkštėja, o malonūs jausmai aplanko vis rečiau, tad į viską žiūrima su nepasitikėjimu ir visu rimtumu. Tačiau mes pavydžiai žiūrime, kai šalia žmonės juokiasi.

O mokslininkai ir toliau įrodinėja juoko naudą organizmui. Juokas keičia požiūrį į mus supančią aplinką. Žmogus pradeda matyti plačiau ir priima daugiau informacijos. Tai patvirtino Kvinslendo universiteto profesoriaus Jack Pettigrew vadovaujama tyrėjų grupė. Juoko metu dirba abi smegenų pusrutulio pusės, todėl dingsta iliuzija ir visą aplinką žmogus suvokia kaip visumą. Taigi, tik besijuokdamas žmogus suvokia ir priima pasaulį.

Juokas teigiamai veikia širdį. Kartu su geru jumoro jausmu, juokas gali apsaugoti jus nuo širdies smūgio. Australų mokslininkės Ilona Papousek ir jos kolegų įrodyta, kad gydymas juoku – ko ne geriausia terapija pacientams, sergantiems širdies ligomis.

Juokas padeda sumažinti kraujospūdį. Juokas išskiria endorfinus – laimės hormonus, kurie padeda atsikratyti baimių, liūdesio, dirglumo. Žmonės, kuriems patinka juoktis, mažiau serga, rečiau nervinasi ir nežino, kas yra depresija.

Labai populiari, tačiau labai veiksminga rekomendacija: pasižiūrėk į veidrodį, nusišypsok ir būtinai save pagirk. Turėkite savo besijuokiančio nuotrauką ir pasikabinkite ją matomoj vietoj. Pasikabinkite besišypsančių ir besijuokiančių savo artimųjų žmonių nuotraukas. Žiūrėkite į jas dažniau.

Vis dar abejojate? Nereikia abejoti: tai kas genialu, iš tikrųjų labai paprasta. Netrukdykite juokui laisvai lietis – tegul jis lydi visose gyvenimo sferose. Nesigėdinkite juoktis – ir jūs pajusite, kaip keičiasi jūsų gyvenimas ir sveikata.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius