-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek reikia sporto mūsų gyvenime

Sporto nauda mūsų organizmui neabejotina, tačiau viskam reikalingas aukso viduriukas. Jei sportuosite retai, nereguliariai ir neintensyviai, tuomet fiziniai pratimai neturės beveik jokio efekto. O jei apkrausite save sudėtingais pratimais ir per dideliu fiziniu krūviu, sportuosite kasdien ir eikvosite savo jėgas, tuomet sužalosite organizmą.
Kiek reikia sportuoti?
Kiek reikia sportuoti? / Flickr.com

Treniruočių kiekis ir trukmė priklauso nuo sporto rūšies, fizinio pasirengimo ir žmogaus sveikatos būklės.

Sveiką gyvenimo būdą renkasi dauguma šiuolaikinių žmonių. Žalingi įpročiai vis dažniau peikiami, o sportas ir sveika mityba vis dažniau eskaluojami. Niekas neabejoja sporto nauda, o mokslininkai seniai įrodė, kad tinkami fiziniai pratimai yra puiki sveikatos profilaktika, gerinanti žmogaus organizmą ir stiprinanti imunitetą. Vis dėlto profesionalus sportas labai dažnai traumuoja kūną, todėl ir čia labai svarbu rasti aukso vidurį.

Sporto nauda sveikatai

Bet kokie sportiniai pratimai, ar tai bus bėgimas, plaukimas, aerobika, treniruoklių salė arba futbolas, teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Visų pirma pagerėja kraujotaka, vidiniai organai pradeda dirbti geriau, o tiesaus stuburo dėka, kuris tiesiasi fizinių pratimų dėka, organai pradeda puikiai veikti. Be to, mankštinantis treniruojama ir širdis, todėl tai puiki širdies ligų, insultų ir infarktų profilaktika. Sportas stiprina kaulus ir sąnarius, taip mažindamas traumų tikimybę. Sportas – puiki priemonė norintiems lieknėti.

Galų gale, sportas – puikus antidepresantas, šalinantis stresą, gerinantis žmogaus nuotaiką. Žmogus tampa aktyvus, pasitempęs, darbingas ir kūrybingas. Dėl šios priežasties nuo mažumės sportuojantys  žmonės atrodo jaunesni ir yra sveikesni.

Kiek reikia sportuoti?

Kiekvienas žmogus turi savo normas, kurios priklauso nuo amžiaus, sveikatos būklės, fizinio pasirengimo, todėl vieno atsakymo čia nėra. Pagrindinė taisyklė – teisingai įvertinti savo jėgas ir neleisti organizmui pervargti.

Pirmasis užsiėmimas turi nevarginti, o fizinius krūvius reikia didinti po truputį. Klausykite savo organizmo pratimų metu: jūs turite teisingai pasirinkti svorius, intensyvumą, kad sportas būtų naudingas sveikatai. Jei jūsų tikslas – pagerinti sveikatą, nesiekite profesionalių rezultatų.

Sportuoti reikia reguliariai, nes tik tuomet treniruotės bus naudingos. Treniruotės vieną kartą per mėnesį neduos jokios naudos: jūs per daug išseksite ir netgi rizikuosite rimtais negalavimais. Naudingiau sportuoti tris kartus per savaitę, paskirstant laiką nedidelėms treniruotėms. Jei jums sunku laikytis numatytos dienotvarkės, lankykitės grupiniuose užsiėmimuose – taip turėsite kitų palaikymą ir stipresnę motyvaciją.

Jėgos treniruotės ir bėgimas atima labai daug jėgų, todėl nerekomenduojama užsiimti šiuo sportu kasdien. Raumenims po intensyvių treniruočių taip pat reikalingas poilsis, todėl padarykite bent dienos pertrauką. Kiekvieną galite drąsiai atlikti rytinę mankštą, taip pat tempimo pratimus, daug vaikščioti. Sveikatos profilaktikai reikėtų sportuoti ne daugiau nei penkis kartus per savaitę.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius