Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamės maratonui

Kiekvienas bėgiojantis turi savo tikslą. Kai kas nori numesti keletą kilogramų, kiti palaiko fizinį kūno tonusą, o kai kam bėgimas tampa svarbia gyvenimo dalimi. Kad ir dėl ko jūs bėgiojate, žiūrėkite į šį užsiėmimą rimtai.
Bėgimo bateliai
Bėgimo bateliai / Timothy Takemoto, Flickr.com
Temos: 2 Bėgimas Maratonas

Teisingos treniruotės

Jei jūs nesate profesionalus sportininkas, o bėgti sumanėte tik todėl, kad viena ausimi girdėjote, jog tai puikus būdas palaikyti gerą fizinę formą, pradėkite bėgimą organizuoti nuo maršruto sudarymo. Bėgimui tiks bet koks kelias, esantis toliau nuo gatvės: parkai, mokykliniai stadionai, miškeliai ar medžių alėjos. Gerai, jei aplink yra vietų, apgaubtų žaluma, o kelias lygus.

Treniruočių pirmąją dieną bėgioti nereikėtų. Užtenka pasivaikščioti pėsčiomis. Savo maršrutą išsiaiškinkite per keletą dienų. Tuomet išbėkite visos distancijos 100 metrų. Jei ir po tokio trumpo bėgimo kvėpuoti yra sunku, toliau vaikščiokite pėsčiomis.

„Apsiginkluokite“ bėgimui ir priedais: pulsometru, žinsgniamačiu. Tai daryti paprasta, jei turite išmanųjį telefoną – tiesiog atsisiųskite specialiai bėgimui kurtas programėles.

Visą treniruotę rekomenduojama padalinti intervalais: 10 minučių ėjimo ir 1 minutė bėgimo. Bendra treniruotė turi trukti apie valandą. Kiekvieną savaitę mažinkite viena minute ėjimo ir didinkite viena minute bėgimo laiką. Su laiku jūs ne tik išbėgsite visą maršrutą, bet ir sugebėsite pailginti jį keliais šimtais metrų.

Už dienos, tačiau ne už dviejų

Nereikia bėgioti kasdien. Tai yra didžiausia bėgikų-mėgėjų klaida. Bet kokiam organizmui, netgi profesionaliam atletui, būtina pailsėti. Rekomenduojama vėl bėgti po dienos, tačiau nereikėtų daryti ilgesnių pertraukų, kadangi paskui taip pat sunku sugrįžti prie treniruočių.

Drabužiai ir avalynė bėgimui

Jei nusprendėte bėgioti, pasirūpinkite keliais bėgimo drabužių komplektas: karštai,vėsiai ir šaltai dienai. Drabužiai turi būti patogūs, pagaminti iš kvėpuojančios medžiagos. Moterims reikia atkreipti dėmesį į krūtinės fiksavimą: patariama bėgioti su specialiomis sportinėmis liemenėlėmis, kurios ne tik fiksuoja krūtinę, bet ir nesušlampa.

Per daug aptempiantys drabužiai netinka, kadangi suveržtumas gali padidina fizinį krūvį širdžiai.

Kadangi bėgikai turi daugiau šansų patirti kojų traumų, netaupykite bėgimo bateliams – jie turi būti pasiūti kokybiškai ir būti patikimi. Rekomenduojama turėti laisvesnius batus, nei yra jūsų kojos dydis.

Gėrimas ir maistas

Reguliarūs bėgimai bus naudingi tik tuomet, jei organizmas adekvačiai pasipildys skysčiu. Maždaug prieš valandą iki starto reikia išgerti 500 g vandens, tuomet prieš pat bėgimą išgerti dar keletą gurkšnelių. Organizmą reikia pastoviai papildyti skysčiu viso bėgimo metu: po kiekvienų 20 minučių išgerti apie 250 g vandens.

Bėgiojantys žmonės turi valgyti daug neriebios mėsos, žuvies, riešutų, kiaušinių, varškės ir neriebių pieno produktų. Baltymai – pagrindinis bėgikų maistas, nors dauguma norinčių sulieknėti žmonių ignoruoja šį faktą. Jei po bėgimo visuomet jaučiate nuovargį, vertėtų pasitikrinti geležies kiekį kraujyje – galbūt reikia padidinti raudonos mėsos jūsų maisto racione.

Ir atminkite, kad energijos atsargas po bėgimo reikėtų papildyti nedelsiant. Tuomet bėgimas suteiks jums ne tik žvalumo, bet ir sveikatos.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius