-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skausmas po treniruočių

Visų pirma, reiktų atskirti skausmą po treniruočių, kurį galite iškentėti, ir skausmą, kuris priverčia atsisėsti ir įsiklausyti į savo kūną. Jei to nepadarysite, galite turėti rimtų nemalonumų.
Skausmas sportuojant
Skausmas sportuojant / Michael Connell, Flickr.com
Temos: 1 Skausmas

Šiame straipsnyje peržvelgsime dažniausiai pasitaikančias situacijas ir išsiaiškinsime priežastis. Kaip bebūtų – tai tik bendro pobūdžio rekomendacijos, o esant stipriam skausmui visuomet patariama kreiptis į gydytojus.

Aštrus skausmas galvoje arba kakle

Jei šis skausmas jums kyla atliekant pritūpimus su svoriais, reikėtų nedelsiant sustoti. Toks skausmas gali iškilti dėl užspaustų kraujagyslių arba raumenų spazmų. Jei ir toliau žadate atlikinėti tokio pobūdžio pratumus, pagalvokite iš anksto apie kaklo ir pečių juostos atpalaidavimą prieš treniruotę – kitu atveju galite rimtai persitempti.

Skausmas kirkšnyje arba apatinėje pilvo dalyje

Šį skausmą gali iššaukti raumenų mėšlungis arba vidinių organų pertempimas. Todėl nedelsiant nutraukite pratimą.

Aštrus nugaros skausmas

Į nugaros skausmą nereikėtų numoti ranka, kadangi šis skausmas gana greitai gali tapti chroniškas. Tai vienas iš rimtesnių skausmo rūšių, kurio nereikėtų ignoruoti. Aštrus skausmas gali reikšti įvairias priežastis: nuo disko pasislinkimo iki užspausto nervo.

Jei jūs dažnai kilnojate svorius, stuburui atitenka rimtas fizinis krūvis, todėl užtenka vieno netikslaus judesio, kad pažeistumėte stuburą. Stuburo iškrypimas neigiamai paveikia ir kitus vidinius organus.

Pajutus skausmą nugaroje, reikia nedelsiant kreiptis į gydytojus ir ieškoti tikrosios priežasties.

Skausmas čiurnose bėgimo metu

Tie, kurie bėgioja, dažnai tęsia treniruotę net ir tuo atveju, jei jaučia kokius nors skausmus. Kai kurie skausmai iš tiesų praeina po keleto žingsnių, tačiau bet kokiu atveju reikėtų dėmesingiau pažvelgti į esamo skausmo priežastis.

Jei bėgimo metu pajutote aštrų skausmą čiurnose, o po kiekvieno žingsnio jums vis tiek skauda koją, geriau sustoti ir įsiklausyti į savo organizmo poreikius. Toks skausmas gali reikėti raiščių patempimą ir jei situacija pablogės, treniruotes teks nutraukti keletui savaičių.

Stiprus alkis

Jei siekiate idealaus kūno, treniruotes derinate su sveika mityba arba dietomis. Kartais po griežtos dietos išsibalansuoja hormonai ir alkio jausmas paprasčiausiai išlieka net ir valgant. Tai ženklas, kad reikėtų pailsėti nuo dietos. Dažniausiai dėl to būna kaltas hormonas leptinas, atsakingas už riebalų atsargas organizme.

Galvos svaigimas

Galvos svaigimas gali ir nepriversti jūsų jausti skausmo, tačiau į jį taip pat reikėtų atkreipti dėmesį. Dažniausiai jis iškyla nuo pratimų, kuriuose reikia staigiai atsistoti iš sėdimos ar gulimo padėties. Priežastis – žemas kraujospūdis.

Dauguma žmonių turi stebėti, kad kraujospūdis nebūtų labai aukštas, tačiau kitiems gi reikia atvirkščio varianto. Prarasti sąmonę treniruotės metu – ne itin malonus patyrimas, ypač, jei kilnojate svorius.

Jei esate sveiki ir aktyvūs, tačiau jums vis svaigsta galva, šiek tiek padidinkite druskos kiekį maiste. Svarbiausiai – rasti aukso viduriuką, o ne sūdyti viską. Druska pasišalina su prakaitu.

Pastovus skausmas blauzdose

Šis skausmas „populiariausias“ tarp bėgikų. Jis kyla dėl pastovaus krūvio, kuris atitenka didžiajam blauzdikauliui. Kartais šį skausmą pašalina trumpa pertrauka, tačiau kartais pažeidimai būna ypač rimti ir tuomet reikia ilgesnio poilsio nuo bėgimo.

Progresuojantis nuovargis

Pastovus nuovargis, kurį jaučiate net ir po poilsio, taip pat yra rimtas simptomas. Per daug treniruotis taip pat įmanoma: yra žmonių, kurie treniruojasi net ir tuomet, kai negali, tokiu būdu išnaudodami visas organizme esančias jėgas. Tokiu atveju reikia atlikti pertrauką ir leisti sau rimtai pailsėti.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius