-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spanguolės – skanios ir naudingos uogos

Spanguolės nuo senų laikų vertinamos dėl savo gydomųjų savybių. Sunokusios uogos būna tamsiai raudonos spalvos, sultingos, rūgštaus skonio. Per visą nokimo laikotarpį spanguolės sukaupia didžiulį kiekį naudingų sveikatai medžiagų. Jose yra gliukozės ir fruktozės, pektinų, ląstelienos, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių druskų ir dar daug kitų medžiagų.
Spanguolės
Spanguolės / Sandra Hudson Knapp, Flickr.com

Rūgštoką skonį suteikia uogose esančios rūgštys: citrinų, benzoinė, obuolių, glikolio, oksalo. Tiesa, oksalo rūgštis kenksminga organizmui, tačiau spanguolėse jos kiekis labai nedidelis. Šiose uogose esančios medžiagos pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, neutralizuoja bakterijas, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.

Dėl savo cheminės sudėties įvairovės ir antimikrobinio poveikio, spanguolės naudojamos tiek liaudies, tiek ir šiuolaikinėje medicinoje. Šios uogos teigiamai veikia galvos smegenų veiklą, gerina kaulų ir raumenų sistemos darbą bei atmintį. Spanguolės naikina burnos mikrobus, saugo nuo kariesio, o puodelis šių uogų  sulčių mažina karščiavimą sergant, šalina nuovargi, gerina miegą, didina organizmo atsparumą daugeliui ligų.

Nuoviras, arbata, kisielius, sultys iš spanguolių – ne tik vitaminų papildas organizmui, bet ir patikrintos efektyvios priemonės kovojant su peršalimu, karščiavimu, gripu, reumatu, inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, avitaminoze. Spanguolės naudinga žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį ir sergantiems širdies ligomis.

Šios uogos naudojamos vėžinių susirgimų ir prostatos profilaktikai. Jos valo organizmą nuo sunkiųjų metalų, todėl naudingos žmonėms, dažnai būnantiems  padidėjusios radiacijos zonoje.

Rekomenduojame keletą naudingų receptų su spanguolėmis.

Spanguolinis morsas

  • Reikės: 1,5 l vandens, 1 stiklinės spanguolių, 0,5 stiklinės cukraus.

Spanguoles perrinkti, nuplauti, sutrinti mediniu šaukštu, po to išspausti iš jų sultis. Ant uogų išspaudų užpilti vandens, užvirinti, nuovirą nukošti, įpilti į jį cukrų, sultis ir atvėsinti.

Spanguolių trauktinė

  • Reikės: 2 stiklinių spanguolių, 1 stiklinės cukraus, 1 degtinės butelio.

Kiekvieną spanguolės uogą pradurti adata 2–3 vietose,  supilti į indą, užpilti cukrumi ir degtine. Mišinį laikyti mėnesį, periodiškai pamaišyti, kad ištirptų cukrus. Po to nukošti per kelis marlės sluoksnius.

Spanguolių padažas

Puikus ir sveikas priedas prie mėsos bei žuvies patiekalų.

  • Reikės: 100 g spanguolių,1 stiklinės vandens, 3 valg. šaukštų cukraus, 1 arb. šaukštelio krakmolo, 1 arb. šaukštelio sutarkuotos citrinos arba apelsino žievelės.

Iš spanguolių išspausti sultis, minkštimus užpilti vandeniu, užvirinti ir nukošti. Į nuovirą įberti cukrų, sutarkuotą citrinos arba apelsino žievelę ir įpilti šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą. Viską užvirinti, po to supilti spanguolių sultis.

Spanguolių arbata

Šis gėrimas gerai malšina troškulį, šalina nuovargį, tonizuoja visą organizmą, didina darbingumą.

Į stiklinę įberti valgomąjį šaukštą spanguolių, uogas sutraiškyti šaukšteliu, įpilti cukraus ir užpilti karštu vandeniu.

Nepaisant visų naudingų savybių, spanguolės turi ir tam tikrų kontraindikacijų. Vartoti spanguoles sergant šlapimo takų akmenlige galima tik prižiūrint gydytojui, nes per didelės šių uogų dozės gali padidinti šlapimo rūgštingumą.

Spanguoles vartoti draudžiama sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, taip pat gastritu.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius