Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažintinis takas "Ąžuolas"

Tai pirmas Lietuvoje privačioje valdoje įrengtas pažintinis takas Veprio kraštovaizdžio draustinyje. Pažintinio tako "Ąžuolas" tikslas supažindinti lankytojus su pavyzdiniu saugomoje teritorijoje esančio miško tvarkymu, su miškų gamtinėmis vertybėmis ir juose nuolat vykstančiais procesais.
Ąžuolynas Kaune
Ąžuolynas Kaune / Šarūno Bulotos / 15min nuotr.

Sužinosite, kaip naudoti medieną darant kuo mažesnį poveikį miške gyvenančioms įvairių organizmų rūšims ir jų gyvenamoms vietoms.

Pažintinio tako ilgis - 2 km. Aplankę visus objektus, užtruksite 1,5 valandos. Tako trasa pažymėta rodyklėmis ir raudonos bei mėlynos spalvos ženklinimu ant medžių. Tako trasoje yra 12 informacinių stendų:

 Miškas auga be žmogaus pagalbos. Lietuvos teritorija yra mišriųjų miškų gamtinėje zonoje. Joje dominuojantis augalijos tipas - miškas. Todėl bet koks neariamas, nešienaujamas, neganomas ar kitaip nenaudojamas žemės plotas greičiau ar lėčiau apaugs mišku. Tai priklauso nuo dirvožemio ypatybių, drėgmės ir kitų aplinkos veiksnių.

Pelkynai ir balos - labai svarbūs miškams. Nuolat ar ilgą laiką užmirkę plotai stabdo medžių ir krūmų augimą, sumažina gruntinių vandenų lygio svyravimus, apsaugo medžius ir krūmus nuo pragaištingų sausrų, didina miško organizmų įvairovę.

Kada reikalinga žmogaus pagalba miškui. Miškai puikiai išsiverčia be žmogaus pagalbos. Jie auga po vėjo, gaisro, gyvūnų, kitų veiksnių sukeltų pažaidų ar net "sunaikinimo". Dingus nuolatinei priežiūrai. miškas ilgainiui apauga žmogaus paveiktas teritorijas:  kelius, sausinimo sistemas, kirtavietes, laukus.

Įvairovę miškuose kuria ir palaiko vėjas. Stiprūs vėjai išverčia medžius su šaknimis, nulaužia kamienus ar šakas. Vėjo sukuriamos spragos miško dangoje per metus apima iki 2 proc. Virstančių medžių išlaužomis įvairaus dydžio ir formos spragos yra vienas iš pagrindinių įvairovę miškuose didinančių veiksnių.

Eglių plantacijos keitimas į mišką. Eglių plantacijose išgyvena vos keletas miško rūšių. tai lemia dirbtinai palaikomas didelis medžių tankumas, nuolatinis pavėsis eglynuose, lėtai yrančių spyglių sluoksnis ant žemės.  Tokie medynai turėtų būti palaipsniui pertvarkomi, sugražinant natūraliems miškams būdingą išvaizdą, elementus ir rūšis.

Europinės svarbos miškų buveinė. Tai ant šlaito augantis miškas -  kuriame auga guobos, klevai, liepos ir uosiai, o paklotėje tarpsta vešlus žolynas.

Buvusios pamiškės atkūrimas. Miško ir pievos, lauko sandūroje susidaro abiem ekosistemoms būdingų sąlygų derinys, pasižymintis didesne buveinių ir organizmų įvairove.

Medžiai milžinai - įvairių organizmų namai. Miškas - ne vien tik medžiai. Ant kikvieno medžio rasime didelę įvairių miško organizmų įvairovę. Ant seniausio ir didžiausio ąžuolo auga 25 proc. visų valdoje rastų kerpių rūšių, taip pat ir viena įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą - baltijinė ramalina (Ramalina baltica).

Apsilankykite!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius