-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš pasaulinę AIDS dieną – nemokamų ŽIV tyrimų savaitė

Artėjant pasaulinei AIDS dienai lapkričio 22-29 dienomis kai kuriose laboratorijose ir gydymo įstaigose galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) greitąjį testą. Atlikus kraujo testą vos per kelias minutes sužinosite, ar nesate užsikrėtęs ŽIV.
Kraujo tyrimas
Kraujo tyrimas / Flickr.com
Temos: 2 AIDS ŽIV

Tokią galimybę nemokamai suteikia prie Europos ŽIV tyrimų savaitės iniciatyvos prisijungę Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos nariai - medicininių tyrimų laboratorijos „Sosdiagnostika“ ir „Antėja“. Sužinoti, kur nemokamai atliekami ŽIV testai galima interneto svetainėse www.visityrimai.lt arba www.aids.lt

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkė, gydytoja Eglė Marciuškienė teigia, kad ankstyvoji ŽIV diagnostika yra itin svarbi, nes daug žmonių nežino esantys infekuoti ŽIV ir sukelia pavojų sau bei artimiesiems. Šiuo metu mažiausiai vienas iš trijų su ŽIV Europoje gyvenančių žmonių nežino apie savo užsikrėtimą. Skaičiuojama, kad Europoje su ŽIV gyvena daugiau kaip 2 milijonai žmonių.

„Nors Lietuvoje oficialiai yra užfiksuota kur kas mažiau ŽIV infekuotų asmenų nei kaimyninėse šalyse, tačiau nemaža dalis žmonių apie ŽIV nežino. Ypač vengia reguliariai tikrintis rizikos grupėse esantys asmenys, todėl ŽIV neretai nustatomas per vėlai, kai žmogaus imuninė sistema yra smarkiai paveikta viruso. Laiku diagnozuotas ŽIV gali išgelbėti gyvybę ir apsaugoti kitus, nes dėl antiretrovirusinių vaistų ŽIV plitimas pristabdomas, o infekuotieji išgyvena beveik tiek pat, kaip ir kiti žmonės“, – sako gydytoja E. Marciuškienė.

Gydytoja E. Marciuškienė pabrėžia, kad ŽIV dažnai neturi aiškių simptomų, todėl žmonės nesikreipia į medikus ir nesitikrina. Yra apskaičiuota, kad 50 proc. atvejų ŽIV infekcija nustatoma pavėluotai, todėl dažnai pavėluotai pradedamas ligos gydymas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS cento direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas aiškina, kad didžiausią riziką užsikrėsti ŽIV turi injekcinius narkotikus vartojantys asmenys ir turėję nesaugių lytinių santykių su galimai infekuotais. „Europos ŽIV tyrimų savaitė vėl organizuojama, nes buvo pastebėta, kad tokių akcijų metu yra lengviau žmonėms prisiruošti ateiti ir atlikti ŽIV tyrimą. Ne paslaptis, kad kartais neprisiruošiame ateiti pas gydytojus, atidėliojame. Tikimės, kad ši iniciatyva paskatins daugiau žmonių pasitikrinti dėl ŽIV“, – teigia prof. S. Čaplinskas.

Profesorius taip pat labai rekomenduoja pasitikrinti dėl ŽIV tiems, kurie dažnai serga, o sirguliavimų priežastys nėra aiškios. „Reikia atkreipti dėmesį tiek pacientams, tiek medikams į dažnai be aiškių priežasčių sergančiuosius. Jeigu yra dažni viršutinių kvėpavimo takų uždegimai, neaišku dėl ko kyla viduriavimas, ilgai trunkantis karščiavimas arba dar kitais neaiškiais atvejais reikėtų visuomet atlikti ŽIV tyrimą. Šie simptomai akivaizdžiai rodo, kad imunitetas yra nusilpęs, o viena iš priežasčių gali būti ŽIV“, – akcentuoja prof. S. Čaplinskas.

2012 m. Anglija organizavo sėkmingą ŽIV tyrimų savaitę prieš Pasaulinę AIDS dieną - gruodžio 1-ąją. Iniciatyvos sėkmės paskatintos keliolika ŽIV organizacijų visoje Europoje sutarė, kad Europos ŽIV tyrimų savaitė galėtų būti veiksminga priemonė nemokamiems, konfidencialiems ir savanoriškiems ŽIV tyrimams plėtoti. Iniciatyvai vadovauja „HIV in Europe“ (ŽIV Europoje), o visos suinteresuotos Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono valstybės, organizacijos ir asmenys kviečiami prisidėti ir propaguoti ŽIV tyrimus.

Kodėl naudinga pasitikrinti dėl ŽIV?

Jeigu ŽIV infekcija išaiškinama anksti – netrukus po užsikrėtimo:

  • labiau tikėtina, kad šių žmonių gyvenimas bus beveik normalios trukmės, o sveikata - gera, jei jie laiku pradės gydytis nuo ŽIV ligos,
  • mažiau tikėtina, kad vartojantys vaistus nuo ŽIV ligos ir pakeitę savo gyvenseną asmenys užkrės ŽIV kitus,
  • sveikatos paslaugų išlaidos ŽIV ligos gydymui ir sveikatos priežiūrai bus mažesnės. 

Jeigu ŽIV infekcija bus nustatyta pavėluotai:

  • galimos  įvairios sveikatos komplikacijos, o tikėtina užsikrėtusiųjų gyvenimo trukmė bus trumpesnė,
  • užsikrėtusieji, patys to neįtardami, gali būti užkrėtę ŽIV kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius