Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 produktų, kurie stiprina skausmą

Fibromialgija ir artritas – ligos, kurios dažniausiai sukelia chronišką skausmą, galintį tęstis metų metus ir gerokai pabloginti jūsų gyvenimo kokybę. Chroniškas skausmas dažniausiai sunkiai pasiduoda medikamentiniam gydymui. Be to, ilgai vartojant nuskausminamuosius vaistus, neišvengiama ir nepageidaujamo šalutinio poveikio.
Yra produktų, skatinančių skausmus
Yra produktų, skatinančių skausmus / Flickr.com
Temos: 2 Migrena Skausmas

Kartais tam, kad išvengtumėte chroniško skausmo priepuolių, tereikia nedidelių gyvenimo būdo ar valgiaraščio pokyčių. Dauguma kenčiančių chronišką skausmą žmonių jautriau reaguoja į tam tikrus maisto produktus, nors ir nėra jiems alergiški. Pavartojus šių produktų skausmas sustiprėja. Pasak mokslininkų, dėl to gali būti kaltos nervų ląstelės: specifinis maistas atpalaiduoja neuroreguliatorius, vadinamuosius transmiterius, kurie stiprina skausmą ir mažina žmogaus atsparumą skausmui. Kokie gi tie paslaptingieji produktai?

  1. Cukrus ir dirbtiniai saldikliai. Dideli insulino kiekiai gali sustiprinti skausmą ir uždegimą. Apribokite suvartojamo cukraus ir saldumynų kiekį. Netinka ir dirbtiniais saldikliais – aspartamu, sorbitoliu ir ksilitoliu saldintas maistas: jame yra kitų skausmą sukeliančių junginių, ypač dažnai provokuojančių dirgliosios žarnos sindromą.
  2. Kofeinas. Chroniškas skausmas ir fibromialgija dažnai eina kartu su nemiga ir silpnumu, vangumu dienos metu. Natūralu, kad tai patiriantis žmogus kofeinu mėgina susigrąžinti energiją. Ir nors iš pradžių puodelis kavos išties, atrodo, padeda, vėliau ima ryškėti ir jo žalingas poveikis. Kofeinas veikia jūsų organizmą kur kas ilgiau, nei trunka jo paskatinta energijos banga, todėl pernelyg daug kavos gali dar labiau sutrikdyti jūsų nakties miegą, dėl to kitą dieną jausite dar stipresnius skausmus.
  3. Bulvinių šeimos daržovės. Joms priklauso pomidorai, bulvės, baklažanai, paprikos. Šios daržovės sveikos ir vertingos, tačiau turi alkaloidų, kurie veikia nervų-raumenų ir virškinimo sistemas. Jei žmogus jautrus alkaloidams, šios daržovės gali sustiprinti artrito skausmus.
  4. Mielės ir glitimas. Mielių ir glitimo yra daugumoje kepinių. O mielių grybelis – tai medžiaga, kuri gali sustiprinti skausmą. Be to, dauguma fibromialgija sergančių pacientų yra jautrūs glitimui.
  5. Pieno produktai. Pieno produktai ir dauguma kitų gyvulinės kilmės produktų turi specifinių baltymų, kurie provokuoja artrito ir fibromialgijos skausmus. Šis baltymas dirgina audinį prie sąnarių, dėl to skausmas stiprėja. Štai kodėl daugelis chronišką skausmą patiriančių pacientų teigia, jog veganiška dieta padeda jiems išvengti skausmų. Jiems rekomenduojama organizmui reikalingų baltymų gauti su riešutų pienu, pupelėmis, lęšiais, kitais baltymų gausiais augaliniais produktais.
  6. Angliavandeniai. Angliavandeniai – ir ypač cukrus – didina insulino kiekį organizme ir gali stiprinti chroniškus skausmus, juos sukėlusių ligų simptomus. Todėl kuo mažiau angliavandenių jūsų valgiaraštyje – tuo didesnė tikimybė, kad pavyks nuslopinti skausmus, rečiau patirti priepuolius.
  7. Maisto papildai. Mononatrio gliutamatas chroniškus skausmus patiriantiems pacientams nežada nieko gero. Atvirkščiai: skatina skausmo receptorius didinti skausmą. Šio maisto priedo, stiprinančio produktų skonį, apstu greitojo maisto produktuose.
  8. Alkoholis ir tabakas. Šie produktai pražūtingai veikia daugelį organizmo sistemų. O kartu gali neigiamai paveikti sąnarius. Ne be reikalo rūkantiems žmonėms didėja rizika susirgti reumatoidiniu artritu, o žmonėms, kasdien vartojantiems alkoholio, dažniau išsivysto podagra.
  9. Rafinuotas aliejus. Dauguma augalinių aliejų – tokių, kaip rapsų, kukurūzų, turi daug Omega-6 riebiųjų rūgščių. Jos gali skatinti uždegiminius procesus, taigi geriau šių aliejų vengti, keisti juos tais, kurie turi Omega-3 rūgščių: alyvuogių, linų sėmenų, chia sėklų, įvairių riešutų aliejų. Omega-3 rūgštys padeda sumažinti uždegimą ir skausmą.
  10. Greitasis maistas. Ne paslaptis, kad norintiems gyventi sveikai šis maistas apskritai nerekomenduojamas. Jame gausu viso to, ko organizmui nereikia: cukraus, dirbtinių saldiklių, Omega-6 rūgščių, dideli kiekiai druskos, sintetinių priedų ir netgi kenksmingų junginių.

Jei jus nuolat vargina įvairaus pobūdžio chroniški skausmai, rekomenduojama vesti mitybos dienoraštį ir atidžiau stebėti – gali būti, kad atrasite produktų, kurie neigiamai veikia būtent jus ir stiprina arba provokuoja skausmo priepuolius.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius