Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 klaidos gaminant maistą, nuo kurių auga svoris

Gaminti maistą namuose – vienas patikimiausių būdų kontroliuoti, kiek ir ko suvalgote. Tačiau nepamirškite, kad priklausomai nuo to, kokį maisto ruošimo būdą pasirenkate, svoris gali ne tik nenukristi, bet ir netikėtai išaugti. Taigi net jei gaminate sveikus patiekalus – pasitikrinkite, ar nedarote nesveikų klaidų!
Kaip gaminti
Kaip gaminti / Flickr.com
Temos: 2 Aliejus Prieskoniai

1. Ne tas aliejus. Įpylus į keptuvę netinkamo aliejaus, nemaloniai alyvuogėmis prakvipęs omletas – dar ne blogiausia, kas gali nutikti. Kai aliejus įkaista ir pradeda rūkti, jis išskiria toksinus, laisvuosius radikalus ir netgi trans riebalus, kurie patenka ant jūsų maisto. Todėl kai kurie šalto spaudimo aliejai – kaip antai žemės riešutų ar alyvuogių – puikiai tinka salotoms, tačiau visai netinka kaitinimui, nes pradeda degti palyginti žemoje temperatūroje. Kepimui sveikiausia naudoti kokosų, vynuogių sėklų, saulėgrąžų aliejų – jų visų rūkimo taškas pakankamai aukštas, taigi galima nesibaiminant kaitinti keptuvėje.

2. Standartinis porcijų dydis. Standartinė maisto porcija  neišvengiama valgyklose ir restoranuose, bet be jos lengvai galima apsieiti namuose. Todėl venkite „įprasto“ porcijų skaičiavimo: visas kepsnys, 2 lietiniai ar 2 samčiai sriubos lėkštėje. Nebijokite varijuoti porcijomis, pritaikykite jas sau, net jei dėl to reikės kepsnį „sugadinti“ ir perpjauti pusiau: orientuokitės pagal tai, kiek išalkote, tokia galimybė – vienas valgymo namuose privalumų!

3. Kepti orkaitėje be grotelių. Orkaitėje keptas maistas – puikus būdas išvengti didelio kiekio riebalų. Su viena sąlyga: jei kepate ant grotelių ir yra kur natūraliai išsiskyrusiems riebalams nuvarvėti. Jei kepsnį tiesiog padėsite į riebalais suteptą kepimo indą, jis paprasčiausiai keps savo sultyse ir riebaluose, jums nereikalingos papildomos kalorijos ne nuvarvės, o taip ir liks mėsoje. Kad to išvengtumėte, dažniau kepkite kepsnius ant grotelių, o riebalai tegul nuvarva į apačioje esančią skardą.

4. Ir kam tie prieskoniai? Ką darome, kad ruošiamas maistas būtų gardus? Dedame daugiau cukraus, druskos arba riebalų. O ko dietologai rekomenduoja atsisakyti laikantis sveikos mitybos principų? Be abejo, visų pirma – cukraus, druskos ir blogųjų riebalų. Gali pasirodyti, kad viso to sąžiningai atsisakius mūsų maistas taps beskonis ir prėskas. Bet kaip tik čia vertėtų prisiminti stebuklingas prieskonių galias: jie grąžins mūsų patiekalams prarastą skonį ir padės išvengti pagundos po valgio užkrimsti dar ko nors, kas patenkintų alkanus skonio receptorius. Be to, šviežios prieskoninės žolelės ir džiovintų prieskonių milteliai turi aibes jūsų sveikatai naudingų medžiagų!

5. Per daug aliejaus. Nors gerieji riebalai, tarp jų – ir šalto spaudimo nerafinuoti aliejai – padeda mesti svorį, tai nereiškia, kad su jais gautos kalorijos neturėtų būti įtrauktos į bendrą dienos kalorijų normą. O tų kalorijų – ne taip jau mažai, maždaug 120 viename šaukšte! Todėl net ir naudodami sveiką aliejų maisto ruošimui, nepamirškite jo pilti kuo mažiau – tik tiek, kad truputį padengtų salotas, tik tiek, kad maistas prie keptuvės neliptų, bet jokiu būdu ne plaukiotų jame. Dar geriau – įsigykite purškiamo aliejaus, jo padauginti netyčia beveik neįmanoma.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius