-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antioksidantai: mitai ir tiesa

Antioksidantai – tai maiste esančios medžiagos, kurios teikia mūsų organizmui visokeriopos naudos. Būtent taip antioksidantus apibūdintų daugelis žmonių, besidominčių sveikos mitybos principais.
Mitai ir tiesa apie antioksidantus
Mitai ir tiesa apie antioksidantus / Gloria, Flickr.com

Tačiau naujausi mokslinių tyrimų duomenys atskleidė, kad galbūt šios medžiagos ir nėra tokios naudingos, kaip manyta iki šiol. Taigi kas yra tie antioksidantai, ir kaip iš tikrųjų jie veikia mūsų organizmą?

Deguonis į mūsų organizmo vidų patenka kvėpuojant, o kraujas ją išnešioja po visą kūną, į kiekvieną ląstelę, skatina organizme oksidaciją, kurios metu maisto medžiagos virsta energija. Vykstant oksidacijai, susidaro ir šalutinių produktų – laisvųjų radikalų. Laisvieji radikalai – tai  toksinai ir nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti organizmo audinių ląsteles. Kadangi šiose molekulėse trūksta vieno elektrono, jos siekia paveržti elektronus iš kitų ląstelių. Kokių – nesvarbu: atakuojamos baltymų, fermentų, DNR molekulės. Taip vyksta ištisa reakcijų grandinė: bet kuri molekulė, atidavusi savo elektroną laisvajam radikalui, pati tampa laisvuoju radikalu.

Antioksidantai – tai ypatingos medžiagos, kurios ne tik neutralizuoja laisvuosius radikalus. Dalį antioksidantų sintetina pats organizmas, dalį gauna su maistu. Taigi dabar pamėginkime išsiaiškinti, iš ko organizmas gauna laisvųjų radikalų ir kaip iš tikrųjų jie veikia?

  • Mitas: Maisto produktuose antioksidantų mažai.

Tiesa: greitajame maiste, daugelyje pusfabrikačių, nešviežiuose maisto produktuose jų išties nedaug. Tačiau šviežiuose vaisiuose, daržovėse, arbatoje, kavoje – apstu.

  • Mitas: Geriausias antioksidantų šaltinis – maisto papildai.

Tiesa: Jei maitinatės taisyklingai ir paisote sveiko gyvenimo būdo principų, vartoti maisto papildų dažniausiai nėra prasmės.

  • Mitas: Sintetiniai antioksidantai gali kuo puikiausiai pakeisti natūralius.

Tiesa: Deja, laboratorijose atlikti eksperimentai parodė, kad sintetiniai antioksidantai savo veiksmingumu nė iš toli neprilygsta natūraliems.

  • Mitas: Antioksidantai jaunina.

Tiesa: Įrodytas tik apsauginis šių medžiagų poveikis. Tačiau ne paslaptis, kad vartojant daug produktų, kuriuose yra antioksidantų, organizmas gauna ir kitų reikalingų medžiagų, todėl gerėja visų organų sistemų veikla, odos būklė, ilgai išlaikomas žvalumas ir energija. O tai – neabejotinai jaunina.

  • Mitas: Antioksidantų yra tik vaisiuose ir daržovėse.

Tiesa: Vaisiuose ir daržovėse antioksidantų apstu. O dar jų yra pilno grūdo miltuose, ankštinėse kultūrose, sėklose, raudonajame vyne, neriebioje mėsoje, piene, kiaušiniuose.

  • Mitas: Laisvieji radikalai – absoliutus organizmo priešas.

Tiesa: Mūsų organizmas ne tik prisitaiko prie neigiamų faktorių, bet ir kai kuriuos jų geba panaudoti taip, kad, užuot žaloję, jie ima teikti naudos. Nustatyta, kad net ir priešiškai nusiteikę laisvieji radikalai yra naudingi: jie padeda įveikti svetimkūnius, ligas sukeliančias bakterijas, taigi aktyviai dalyvauja imuninės sistemos veikloje. Kenksmingi jie tampa tik tada, kai laisvųjų radikalų kiekis organizme stipriai padidėja.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius