Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštrūs prieskoniai – naudingi sveikatai

Gausios šventinės vaišės ne visada praeina sklandžiai. Jas gali sugadinti ne tik pernelyg įkyrus giminaitis, bet ir jūsų skrandžiui visai netinkamas maistas ar atskirų produktų deriniai.
Aštrūs prieskoniai
Aštrūs prieskoniai / Clyde Robinson, Flickr.com

Ir štai gera žinia: pastebėta, kad patiekalai, pagardinti natūraliais aštriais prieskoniais, rečiau sukelia apsinuodijimą, yra lengviau virškinami! Kokie gi prieskoniai padės nuo vaišių stalo pakilti geresnės savijautos?

Į sveikatą!

Kuminas (indiški kmynai). Gerina kepenų ir tulžies pūslės veiklą, taip pat teigiamai veikia sąnarius, raumenis, mažina patinimus, padeda atsipalaiduoti riebalų sankaupoms ir lengvina slogos simptomus. Gali sumažinti prakaitavimą, padeda užkietėjus viduriams. Be to, jei po valgio pakramtysite kumino sėklų – stimuliuosite virškinimo procesą.

Raudonieji pipirai. Normalizuoja širdies ir plonojo žarnyno veiklą, teigiamai veikia kraujagysles. Šie pipiriukai padės ir peršalimo ligų bei gripo sezono metu, skatins kaulų gijimą patyrus lūžį. Be to, raudonųjų pipirų sėklos padeda ir moterims, kenčiančioms nuo skausmingų menstruacijų.

Šafranas. Geltoną spalvą ir nuostabų aromatą patiekalams suteikiantis šafranas stimuliuoja skrandžio ir virškinamojo trakto veiklą, padeda gydyti osteochondrozę, tulžies ir inkstų akmenis, gerina limfos apytaką.

Juodieji pipirai. Pasirodo, šis įprastas prieskonis, be kurio sunkiai įsivaizduojame daugumą mėsos, žuvies, paukštienos ir daržovių patiekalų, skatina gijimo procesus sergant akių, pieno liaukų ligomis, jis taip pat naudingas nuo migrenos kenčiantiems žmonėms. Juodųjų pipirų žirneliai pravers ir pajutus kelių bei alkūnių sąnarių skausmus, taip pat žmonėms, kurie dažnai serga peršalimo ligomis, skundžiasi skausmais juosmens srityje.

Kardamonas. Aromatingų kardamono sėklų galima pakramtyti gaivinant burnos kvapą. Jos taip pat skatina virškinimą.

Aitrieji pipirai. Jie ne tik suteikia jūsų patiekalams ugnelės, bet ir skatina kenksmingų medžiagų šalinimą iš organizmo. Detoksikacija bus dar efektyvesnė jei kartu su aitriaisiais pipirais pakramsnosite ir citrinos skiltelę.

Krienai, garstyčios. Juose esantys aliejai teigiamai veikia skrandžio gleivinę. Tiesa, šių prieskonių geriau nepadauginti – tik tada jie bus organizmui naudingi.

Bendri patarimai gardinant maistą

  • Prieskonius naudokite atsargiai – neapgalvotas jų derinys gali sugadinti visą patiekalą, o per didelis kiekis paslėps natūralų maisto skonį ir aromatą.
  • Malti prieskoniai ir jų milteliai beriami į patiekalą tik visiškai baigiant jį gaminti ar net į jau pagamintą. Stambaus malimo prieskoniai, taip pat nesmulkinti prieskoniai, dedami į patiekalą pačioje jo gaminimo pradžioje.
  • Dažantys prieskoniai (kario, paprikų milteliai, šafranas) bus efektyvesni jei juos prieš tai pašildysite įkairintuose riebaluose, ir tik tada į keptuvę dėsite kitas sudedamąsias dalis.
  • Dauguma prieskonių išsiskiria antimutageniniu poveikiu, tai yra neutralizuoja ekologiškai kenksmingas medžiagas, kurios produktuose susikaupia jų gamybos procese. Todėl aštrių prieskonių rekomenduojama berti ant riebaluose keptos ir rūkytos mėsos, žuvies, paukštienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius