Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Gyvybingos sultys

Sultys reikia gerti šviežiai spaustas
Flickr.com / Sultys reikia gerti šviežiai spaustas
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Žinome apie vaisių, uogų ir daržovių sulčių naudą. Galime įsigyti įvairiausių rūšių prekybos centruose arba išsispausti jų namuose. Ypatingai šviežiai spaustos sultys yra naudingos mūsų organizmui: jos gerina medžiagų apykaitą, atjaunina mūsų organizmą ir skatina ląstelių regeneraciją.

Sulčių gėrimas normalizuoja skrandžio darbą, mažina cholesterolio lygį kraujyje, šalina nereikalingus skysčius ir gerina atmintį. Sultys stiprina imunitetą, taip pat didina organizmo atsparumą įvairioms ligoms.

Sultys šalina šlakus ir toksinus, be to, labai gerai įsisavinamos, o iš jų mes gauname labai daug naudingų medžiagų, vitaminų ir kitų komponentų.

Daržovių sultyse yra daugiau augalinių baltymų ir mineralinių druskų, nors jose mažiau organinių rūgščių. Daržovių sultys skatina ląstelių atsistatymą, o štai vaisių – aprūpina ląsteles energija, kadangi jose daug angliavandenių ir lengvai įsisavinamo natūralaus cukraus. Todėl naudinga maišyti vaisių ir daržovių sultys.

Dietologai teigia, kad suaugusiam žmogui kiekvieną dieną reikia išgerti bent 100, o geriausiai – 300 ml. O štai ir rekomenduojamų sulčių sąrašas, kuris lėtina senėjimą ir aprūpina taip reikalinga energija.

  • Granatų sultys. Jose daug antioksidantų, šios sultys rekomenduojamos po įvairių infekcinių negalavimų ar operacijų. Granatų sultimis naudinga skalauti gerklę peršalus, tik reikia būtinai skiesti vandeniu 1:1 santykiu.
  • Vynuogių sultys. Šios sultys pasižymi B grupės vitaminų gausa, kurios turi įtaką plaukų, odos ir nagų grožiui. Tamsių vynuogių sultys padeda išsaugoti atmintį ir kovoti su krūties vėžiu. Vynuogių sultis taip pat reikėtų skiesti vandeniu santykiu 1:1. Tačiau, jei turite bėdų su rūgštingumu ar kitomis skrandžio problemomis, būkite atsargūs.
  • Mėlynių sultys. Šios sultys padeda turintiems apsivalgymo problemų ir sergantiems cukriniu diabetu. Be to, mėlynių sultys gerina regėjimą, lygina raukšles. Rekomenduojama mėlynių sultis gerti pusvalandį prieš valgį, galima gerti tris kartus per dieną po pusę stiklinės.
  • Vyšnių sultys. Vyšnios garsėja kaip hemoglobino reguliatorės, taip pat palaiko dantų bei akių sveikatą. Vyšnių sultys puikiai tinka sportuojantiems, kadangi mažina raumenų skausmą po treniruočių. Tačiau vyšnių sulčių negalima gerti, sergant cukriniu diabetu.
  • Tamsios obuolių sultys. Obuoliai atitolina aterosklerozę, saugo nuo šlapimo takų infekcijų. Obuolių sultys naudingos sergant mažakraujyste. Jos nepakeičiamos sportuojantiems ir lieknėjantiems. Obuolių sultis galima maišyti su apelsinų, morkų, salierų sultimis, kadangi šiose sultyse yra daugiau mineralinių druskų.

Didžiausią naudą organizmui teikia tik šviežiai spaustos sultys, o išgerti jas reikia per 10 minučių išspaudus. Konservuotose  sultyse naudingų medžiagų gerokai mažiau, tačiau tai nereiškia, kad jų visiškai nereikia gerti. Konservuotos sultys taps naudingesnės, jei į jas įpilsite šviežiai spaustų sulčių. Tik sulčių nereikia gerti valgio metu, kadangi taip sutrinka maisto įsisavinimo procesas.

Kartą per savaitę galima išbandyti ir sulčių iškrovos dieną.

  • 1 pusryčiai – didelė vaisių sulčių stiklinė.
  • 2 pusryčiai – didelė vaisių sulčių stiklinė.
  • Pietūs – didelė daržovių sulčių stiklinė.
  • Pavakariai ir vakarienė – pagal poreikius vaisių arba daržovių sultys.
  • Jei prieš miegą norisi valgyti, galima suvalgyti saujelę razinų.
 

 

Komentarai
Temos Sultys
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min