-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip teisingai maitintis žiemą?

Žiema – gana sudėtingas metų laikas jūsų organizmui. Šaltis ir vėjas sausina odą, plaukai veliasi po kepure. Žiemą jūs negalite išeiti pasivaikščioti ilgesniam laikui kaip vasarą. Žiemą nuo mūsų stalo rečiau atsiranda vaisiai ir daržovės, o su jais – ir vitaminų. Ir kas baisiausiai, organizmas saugodamasis nuo šalčio, kaupia riebalus.
Žiemą valgykite raugintų kopūstų
Žiemą valgykite raugintų kopūstų / Flickr.com

Tačiau nereikia liūdėti. Net ir žiemos metu galima „pastatyti“ sveikos mitybos piramidę. Sveikas maistas sustiprins jūsų imuninę sistemą, neleis organizmui prarasti geros nuotaikos ir savijautos.

Puiku, jei ir žiemą sugebate išlikti aktyvūs: čiuožinėjate, slidinėjate, žaidžiate su draugais ant kalnų ir lipdote besmegenius. Treniruotės žiemos metu yra labai naudingos. Jūsų organizmas gaus žymiai daugiau deguonies nei vasarą.

Tačiau didesnis deguonies kiekis skatina gamintis organizme daugiau laisvųjų radikalų. Norint išvengti nemalonių pasekmių, reikia didinti vitamino C kiekį. Kur gi jo rasti?

Pagrindinis vitamino C šaltinis žiemos metu – bulvės. Tačiau tiek, kiek jose yra askorbino rūgšties, jums nepakaks. Be to, kitos medžiagos, esančios bulvėse, gali padidinti kraujo rūgštingumą, todėl nereikėtų valgyti vien bulvių.

Dar geriau, jei vitaminais pasirūpinote vasarą – valgėte daug daržovių, vaisių ir uogų, ypač juodųjų serbentų. Tuomet jūsų organizmas bus sukaupęs nemažai reikalingų medžiagų. Užšaldytos uogos išsaugo kai kurias naudingas savybes.

Vitamino C šaltinis yra ir rauginti kopūstai.

Prisiminkite ir namuose konservuotus vaisius bei daržoves. Žinoma, juose mažiau vitaminų nei šviežiuose, savo darže užaugintuose produktuose.

Gerkite natūralias daržovių ir vaisių sultis. Hermetinė pakuotė leidžia ilgai išsaugoti naudingas savybes. Įpraskite kiekvieną rytą išgerti stiklinę šviežių sulčių ir jau po savaitės pajusite teigiamą rezultatą.

Labai svarbus ir antioksidantas – E vitaminas. Jis teigiamai veikia ne tik mūsų grožį. Jis saugo mūsų odą nuo vėjo ir šalčio. Be to, šį vitaminą įsisavinti yra paprasta – užtenka pusės šaukšto alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus.

Atminkite, kad nerafinuotame aliejuje yra daugiau maistingų medžiagų ir jį geriau įsisavina organizmas. Tiesa, jo kvapas keičia patiekalų skonį, todėl gamindami geriau rinkitės rafinuotą aliejų, o nerafinuotą pilkite ant salotų.

Žiemą ypatingai trūksta D vitamino. Juk jis gaunamas saulės spindulių dėka. Labai daug šio vitamino yra menkių kepenyse. Vitamino D yra ir kiaušiniuose. Norite vitamino D bombos? Pasigaminkite virtų kiaušinių ir menkių kepenų salotas.

Taip sunkiai įsisavinti vitaminai labai lengvai yra išplaunami cukraus pagalba. Todėl žiemą geriau vartokite natūralius saldiklius. Tiks medus, ryžių ar alijošiaus sirupas. Šie produktai pasaldins jūsų patiekalus ir sustiprins imunitetą.

Nėra blogo oro! Žiema yra puiki!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius