Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame mėsą: klaidų taisymas

Iškepti tobulą kepsnį – menas, kurį yra įvaldęs ne kiekvienas virtuvės profesionalas. Tačiau iškepti gardų kepsnį gali visi. Svarbiausia – vadovautis recepto nurodymais ir nedaryti elementarių klaidų!
Maisto gamyba
Maisto gamyba / Robert Couse Baker, Flickr.com
Temos: 1 Maisto gaminimas

Mėsos plauti nebūtina. Daugelyje kulinarijos patarimų rekomenduojama mėsą prieš gaminant nuplauti. Išties mėsos paviršiuje gali būti susikaupę sveikatai pavojingų bakterijų. Tačiau termiškai apdorojant dauguma jų žūsta, o štai nuplovus kriauklėje ir paskui kriauklės nedezinfekavus, bakterijos ten gali likti ilgam ir užteršti jūsų indus, kitus maisto produktus. Todėl mėsą iš parduotuvės kur kas geriau tik nusausinti popieriniu rankšluosčiu, plauti – nėra būtinybės. Nebent ruoštumėtės gaminti karpačio. Jei vis dėlto nusprendėte mėsą nuplauti po tekančiu vandeniu, nepamirškite po to dezinfekuoti.

VIP pjaustymo lenta. Kad išvengtumėte infekcijų, labai svarbu mėsą pjaustyti tik ant tam skirtos pjaustymo lentos, ant kurios niekada nededate kitų maisto produktų, ypač žuvies – pasak specialistų, būtent žalios žuvies ir mėsos paviršių sąlytis itin padidina įvairių infekcijų tikimybę. O kaip tik šis principas – turėti atskirą lentelę mėsos pjaustymui – dažniausiai ignoruojamas namuose.

Į keptuvę – su saiku. Maisto gaminimo profesionalai nepataria kepant mėsą iš karto daug jos sudėti į keptuvę: tam, kad mėsa išliktų sultinga, labai svarbu kiekvieną gabalėlį dėti į karštus riebalus. O vienu kartu sudėjus į keptuvę per daug mėsos, aliejus greitai atvėsta. Kad keptuvė ir vėl įkaistų, prireiks daugiau laiko, tuo metu mėsos sultys spės išbėgti į keptuvę, taigi jūsų kepsnys liks kietas ir sprangus.

Karštis gali pakenkti. Paprastai į keptuvę įpilama aliejaus ir laukiama, kol jis įkais. Jei aliejus perkais, iš keptuvės ims kilti dūmai. Jei į pernelyg karštą aliejų įmesite gabalėlį mėsos, jis ne tik iškeps neskanus, bet ir taps nemaistingas: pernelyg aukštoje temperatūroje žūsta dauguma mėsoje esančių organizmui naudingų medžiagų.

Stebėkite situaciją. Dažna problema gaminant maistą – užimtumas ir neatidumas. Kai gaminate keletą patiekalų vienu metu, nutinka ir taip, kad vieni jų perkepa ar net prisvyla. Stenkitės to išvengti, nes per daug apskrudę kepsniai kenkia jūsų sveikatai.

Kepsnys apverčiamas, bet ne vartomas. Kartais bijant, kad kepsnys nepridegtų, jis imamas dažnai vartyti. To daryti taip pat nepatartina. Idealiu atveju mėsą turėtumėte apkepti po vieną kartą iš abiejų pusių. Pernelyg daug vartant prarandama mėsos sulčių, taigi kepsnys tampa kietesnis (ypač jei verčiant kepsnį naudojamasi šakute), prie jo paviršiaus prikimba daugiau riebalų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius