Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ko negalima valgyti tuščiu skrandžiu?

Ką valgote pusryčiams?
Natalie Maynor, Flickr.com / Ką valgote pusryčiams?
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Kad diena prasidėtų sėkmingai, svarbu ne tik ta koja išlipti iš lovos, bet ir pradėti pusryčius „tuo kąsniu“. Ne kiekvienas produktas, kuris pirmiausia įkrenta į tuščią skrandį, yra pats tinkamiausias geram dienos startui.

Vieni jų gali trikdyti medžiagų apykaitą, kiti suteiks sunkumo jausmą, treti pasmerks nuolatiniams alkio priepuoliams visai dienai. Taigi ko geriau nevalgyti tuščiu skrandžiu?

Bananų. Bananai ir kava laikomi puikiu energijos ir geros nuotaikos šaltiniu. Tačiau geriau šiuo duetu pasilepinti jau ko nors prieš tai užkandus. Kadangi šiuose vaisiuose itin daug magnio, užvalgius jų tuščiu skrandžiu gali sutrikti magnio ir kalcio pusiausvyra organizme, o tai provokuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos sutrikimus.

Apelsinų. Vis dar manote, kad šviežiai spaustos apelsinų sultys – geriausias dienos startas? Iš tiesų jūs neklystate, tik turėkite omenyje, kad apelsinų, kaip ir kitų citrusinių vaisių, nerekomenduojama valgyti tuščiu skrandžiu. Priešingu atveju jūsų skrandyje ims kauptis dujos ir rūgštys.

Šaltų gėrimų. Jie dirgina skrandį ir žarnyną, o šio proceso pasekmė – sutrikę fermentacijos reakcijos, kurios savo ruožtu provokuoja įvairias ligas. Todėl jei jūsų rytas prasideda nuo stiklinės vandens – tebūnie ji kiek šiltesnė nei kambario temperatūros.

Jogurto. Jogurtas priskiriamas prie populiariausių pusryčių produktų. Ir jis neabejotinai teikia organizmui visokeriopos naudos. Tik ar žinojote, kad didelės dalies savo maistingųjų savybių jis netenka, jei valgote jį ant tuščio skrandžio? Pasak mitybos specialistų, jogurto geriausia valgyti praėjus keletui valandų po maisto porcijos arba prieš miegą. Tada jis efektyviausiai padeda jūsų virškinamajam traktui.

Cukraus. Cukrų organizmas pasisavina itin lengvai. Kai cukrus patenka į tuščią skrandį, organizmas negali išskirti pakankamo kiekio insulino, kad kraujyje cukraus kiekis išliktų normalus. O tai gali sukelti akių ligas. Maža to, cukrus – tai rūgštingumą didinantis maistas, kuris gali sutrikdyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą jūsų organizme. Todėl nepamirškite, kad cukrinis ledinukas ar kitas saldėsis – tikrai ne pats geriausias užkandis po ilgo periodo be valgio.

Česnako. Šiuo neabejotinai sveiku ir naudingu prieskoniu gardinti pusryčių patiekalų nerekomenduojama ne tik todėl, kad po to visą dieną iš jūsų burnos sklis ne patys maloniausi kvapai. Česnakuose esantis alicinas dirgina skrandžio ir žarnyno sieneles. Tai gali sukelti skrandžio spazmus.

Saldžiosios bulvės, persimonai ir pomidorai. Šias daržoves ir vaisius sieja ne tik tai, kad jie visi parduodami daržovių skyriuje. Tuščiu skrandžiu užvalgius saldžiųjų bulvių, pomidorų arba persimonų, juose esanti tanino rūgštis ir pektinai, sąveikaudami su skrandžio sultimis, suformuoja želė pavidalo medžiagą, kuri ilgainiui skatina akmenų formavimąsi.

Taigi kad ir kaip skubėtumėte, nepulkite valgyti kas papuola. Nepamirškite, kad ne kiekvienas maistas tinka valgyti tuščiu skrandžiu. Ir jei nenorite rizikuoti nemaloniais pojūčiais skrandyje ar net susirgti lėtinėmis ligomis, geriausia pirmam kąsniui rinktis grūdų produktus – keletą šaukštų košės ar riekelę juodos duonos.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min