Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tirpi kava – kenksminga?

Tirpi kava šiais metais šventė garbingą 75 metų sukaktį: ji buvo išrasta 1938 liepos 24. Šis tonizuojamasis gėrimas, kurio galima pasigaminti taip greitai ir paprastai, pasaulyje turi milijonus gerbėjų.
Meilė kavai
Meilė kavai / Flickr.com
Temos: 1 Kava

Nepaisant to, jiems nuolat primenama: gerbiamieji, tikra kava jūsų gėrimas nė nekvepia, tai – chemija! Ar šis perspėjimas – tiesa? Sveikos mitybos specialistai pasirengę į tirpios kavos daržą mesti mažiausiai 5 akmenėlius!

1. Natūralumo klausimas. Gaminant tirpią kavą kavos pupelės visų pirma paskrudinamos ir susmulkinamos. Toliau tirpią kavą galima gaminti dviem būdais. Vienas jų - tai kai iš maltų pupelių ilgai, apie 4 valandas, verdama kava, o tada ji perleidžiama per filtrą ir išgarinamas vanduo. Štai jums ir sausas gėrimas, kurį užplikius vandeniu pajusite nuostabų aromatą. Kavos granulės išgaunamos kavą džiovinant vakuume. Šiame gamybos procese kava netenka didelės dalies eterinių aliejų, kurie natūraliai būna kavoje. Taigi vėliau ją reikia papildomai aromatizuoti. Kad tokia kava ilgiau negestų, į ją dedama konservantų. Spalvai paryškinti neretai dar dedama ir dažiklių. Kai kurios rūšies tirpiose kavose natūralios kavos lieka vos keliolika procentų. Visa kita - sintetinės medžiagos, kurios, be abejo, neigiamai veikia žmogaus organizmą, o kai kuriais atvejais gali netgi sukelti apsinuodijimą.

2. Narkotinės medžiagos. Be jokios abejonės, kava šlovę pelnė visų pirma savo tonizuojamuoju poveikiu, kurį šiam gėrimui suteikia kavos pupelių sudėtyje esantis kofeinas. Tirpiojoje kavoje kofeino net 50 proc. daugiau nei natūralioje. Todėl įpratus gerti tirpią kavą, o paskui dėl kokių nors priežasčių nustojus, juntamas didesnis ar mažesnis abstinencijos sindromas. Žmogus, kurį laiką negalėjęs išgerti savo įprasto kavos puodelio, gali patirti galvos skausmus, tampa išsiblaškęs, mieguistas, lėtėja jo reakcija, kinta aplinkos suvokimas.

3. Poveikis organizmui. Tirpi kava nerekomenduojama žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač hipertonikams. Ne paslaptis, kad stipri kava kelia arterinį kraujospūdį. Tiesa, tai – ne priežastis į kavą pernelyg įnikti žmonėms, kurių kraujospūdis žemas – staigūs kraujospūdžio šuoliai jiems taip pat ne į sveikatą. Įrodyta, kad dėl didelio kofeino ir įvairių priedų kiekio tirpi kava dirgina skrandžio gleivinę ir gali sukelti gastritą. Taip pat skatina rėmenį, neigiamai veikia kepenis.

4. Skatina celiulitą. Konservantai, esantys tirpioje kavoje, daro įtaką ir medžiagų apykaitai, provokuoja celiulito formavimąsi. Todėl kol neatsisakėte įpročio mėgautis tirpia kava, vargu ar pavyks atsikratyti „apelsino žievelės“, kad ir kokių priemonių besiimtumėte..

5. Senatvė – arčiau? Pasak kosmetologų, žmonių, kasdien vartojančių tirpią kavą, oda sunkiau pasiduoda jauninančioms procedūroms. Taip nutinka todėl, kad kava spartina skysčių šalinimą iš organizmo. Jos geriant dažnai, organizmas netenka vandens, senėjimo procesai jame vyksta sparčiau. Taigi jei nepaisant visų įspėjimų vis dėlto neketinate atsisakyti tirpios kavos – nepamirškite greta jos pasistatyti ir stiklinės vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius