Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visa tiesa apie greitąjį maistą

Kiek kartų teko girdėti, kad greitasis maistas yra žalingas. Bet kuo jis taip kenkia, tikrai žino ne visi.
Greitasis maistas
Greitasis maistas / Jeremy Noble, Flickr.com

Tradicinis greitųjų maisto užeigų asortimentas susideda iš aukšto kaloringumo patiekalų, kuriuose labai daug riebalų, cukraus ir druskos. O štai maistingų medžiagų ir vitaminų, kurių taip reikia organizmui, čia mažai.

Greiti pietūs, susidedantys iš salotų, sumuštinio, kokteilio ir skrudintų bulvyčių, mums „kainuoja“ 1590 kkal. Nejudančiam miestiečiui tai yra 100 procentų paros norma.

Jei skaidytumėme smulkiau:

  • 71,5 g (630 kkal) grynųjų riebalų ir tai viršija dienos riebalų normą;
  • 2,3 g, t.y. 50 proc. maksimalaus sveiko kiekio paros druskos normos, kuri yra 5 g.;
  • 77 g arba 11 g arbatinių šaukštelių cukraus ir tai yra dviejų dienų norma.

Pirmasis trūkumas: aukštas kaloringumas

Per didelį kiekį organizmas saugo ir jis palaipsniui virsta riebalais. Miestiečiui nereikėtų viršyti 50 g riebalų normos per dieną ir tai sudaro 400 kkal. Tiek pat yra trijuose dideliuose sumuštiniuose su sviestu, keliose lašinių riekelėse arba didelėje dešrelėje – kiek jūs suvalgytumėte šio maisto, norėdami užkąsti? Įprastas burgeris sveria 114 g ir jame yra 250 kkal, iš kurių 80 yra riebalai.

4 sūrių picoje, sveriančioje 480 g yra 1124 kkal. Nedidelėje kopūstų ir morkų salotų su majonezu porcijoje yra 284 kkal, o 70 g skrudintų bulvyčių – 276 kkal, šokoladinio kokteilio stiklinėje – 400 kkal.

Antrasis trūkumas: aplieta riebalais

Papildomas kalorijas greitajam maistui suteikia būtent riebalai. Dažniausiai tai sotieji gyvulinės kilmės riebalai, kurie skatina susidaryti nereikalingą cholesterolį, o tai iššaukia tokia ligas kaip kraujagyslių kalkėjimas, hipertonija ir kt. Be to, tokie produktai apsunkina virškinimą, ir visų pirma – kepenis.

Taupydami greitojo maisto užeigose naudoja pigius riebalų pakaitalus – margariną ir kulinarinius riebalus, kuriuose yra žalingi transriebalai, iššaukiantys širdies ir neti onkologines ligas.

Pavyzdžiui, skrudintų bulvyčių porcijoje šių riebalų yra 30-40 procentų. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 1 proc. šių riebalų maisto racione.

Trečias trūkumas: per daug druskos

Per didelis druskos kieks organizmas kenkia širdžiai, lėtina inkstų darbą, gali iššaukti akmenų susidarymą.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 5 g druskos – tai yra mažiau nei 1 arbatinis šaukštelis. Specialistai mano, kad saugi druskos dozė suaugusiam žmogui yra apie 3 g per dieną. Ir šią normą galima surinkti per vieną užkandžiavimą greitojo maisto restorane.

Ketvirtas trūkumas: per daug cukraus

Saldi glazūra ir pieno kokteiliai greitojo maisto restoranuose – kaip skanu! Tačiau juose per daug cukraus. Tarkim, 100 g ledų kamuoliukyje yra 3,5 šaukštai su kaupu cukraus. Cukraus rasite ir sumuštiniuose, ir netgi bulvytėse.

O cukraus dienos norma negali viršyti 6 šaukštelių vyrams, 4 – moterims ir 1 vaikams. Cukraus perteklius skatina antsvorio atsiradimą ir įvairias ligas.

Penktas trūkumas: sotumas trumpą laiką

Greitasis maistas prisotintas greitaisiais angliavandeniais, kurių gausu bandelėse, riebaluose, ir šiame maiste praktiškai nėra ląstelienos, kuri suteikia organizmui sotumo jausmą. Tarkim, sumuštinyje jos yra ne daugiau kaip 6 proc. dienos normos, o bulvytėse – 6 g.

Po tokio maisto, į kraują staigiai išsiskiria daug gliukozės, bet lygiai taip pat jo sumažėja, todėl jau po poros valandų jausite alkį.

Šeštas trūkumas: per didelės porcijos

Standartinės greitojo maisto užeigų porcijos yra labai didelės. Tarkim, didelė pica atitinka pusę dienos suaugusiojo maisto normos, kolos stiklinė – dienos cukraus dozė, o viena dešrainio dešrelė viršija saugią dienos perdirbtos mėsos normą.

O ką jau kalbėti, kai lankytojoms yra siūlomi „dvigubi“, „karališki“, „mega“, „premium“ ir kiti rinkiniai. Ir nors kaina mažesnė, kalorijų čia yra dvigubai daugiau.

Septintas trūkumas: ir maitina blogai

Pakankamą maistingų medžiagų kiekį iš greitojo maisto gauti sudėtinga. Įprastame dešrainyje baltymų yra tik 9 g, o dienos norma turi pasiekti 100 g. Saldžiame gazuotame gėrime yra 43 kkal 100 g – tačiau visos šios kalorijos tik iš cukraus.

Pietūs, kurie sudaro 80 proc. dienos kalorijų, organizmui suteikia tik 20 proc. vitamino C normos, apie 30 proc. kalcio ir A vitamino.

Todėl greitojo maisto restoranai gal ir sugeba kurį laiką mus pasotinti, tačiau maistingų medžiagų čia negausite. Be to, dar „užsidirbsite“ puokštę ligų ir avitaminozę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius