-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visa tiesa apie salotų užpilus

Skanus ir neįprastas užpilas puikiai papildo salotas vietoj majonezo ar grietinės. Užpilas suteikia kitokį aromatą ir naują skonį, o taip pat, aliejaus dėka, leidžia geriau įsisavinti kai kurias maisto medžiagas.
Užpilams tinka įvairūs produktai
Užpilams tinka įvairūs produktai / Impromptu Kitchen, Flickr.com

Kas tai yra?

Salotų užpilus galite rasti prekybos centruose vienoje lentynoje su kečupu, pomidorų ir kitais padažais. Nusipirkti galite įvairių rūšių užpilų: permatomus – augalinio aliejaus pagrindu, tirštus su prieskoniais ir actu – majonezo, jogurto, garstyčių ar kečupo pagrindu.

Gamintojai siūlo šiuos užpilus dėl laiko taupymo, tačiau juos galite pasigaminti ir namuose. Be to, gamindami namuose jūs kiekvienąkart gausite skirtingą skonį, o štai įsigydami parduotuvėje – to pačio skonio.

Cukraus kiekis

Salotų užpilų sudėtyje dažnai būna cukrus: jį lengvai rasite skaitydami etiketę ir pažiūrėti jo kiekį energetinės vertės lentelėje. Atkreipkite dėmesį, kad mažai riebalų turinčiuose užpiluose cukraus kiekis yra didesnis.

Rinkitės tuos užpilus, kurių sudėtyje yra mažiau cukraus. Tai nesunku pastebėti: ingredientų sąraše cukrus yra maždaug penktoje vietoje.

Aliejus aliejui nelygu

Geriausių salotų užpilų aliejuose yra mononesočiųjų riebalų. Todėl pats protingiausias pasirinkimas – užpilas, kurio pagrindas alyvuogių aliejus. Jame yra 73 proc. šių riebalų.

Užpiluose su rapsų aliejumi mononesočiųjų riebalų rasite 59 proc., o pigesni užpilai su sojos aliejumi turi vos 23 proc. šių riebalų.

Bet kokiu atveju reikia atidžiai skaityti etiketes: šalia alyvuogių aliejaus, kad produktas būtų pigesnis, gamintojai gali maišyti ir sojų, ir rapsų ar kitą aliejų.

Kiti ingredientai

Gerą salotų užpilą sudaro augaliniai aliejai, actas, prieskoniai, druska ir šiek tiek cukraus. Dažnai tuo sąrašas ir pasibaigia.

Kai kuriuose užpiluose dar galima aptikti vaisių ar daržovių gabaliukų, taip pat maisto dažiklių, konservantų ir tirštiklių. Ypač kitų ingredientų pilna tirštuose padažuose, kurių pagrindas majonezas arba jogurtas.

Skystuose padažuose konservantus atitinka įvairios rūgštys.

Porcijos dydis

Jūs galvojate apie tai, kiek kalorijų jūs suvalgote kartu su salotomis?

Skystus salotų užpilus „iš akies“ labai sunku dozuoti, kaip ir gryną aliejų, nes dažniausiai iš buteliuko išpilate daugiau nei jums reikia. Tirštesnius padažus dozuojate šaukštais, vis dėl to ir čia galite save apgaudinėti.

Visiškai paprastas patarimas: maišant salotas, pilkite padažą po truputį, mažomis porcijomis. Be to, naudokite virtuvėje dozatorius šaukštus ir stiklinėles. Dažniausiai dubeniui salotų užtenka vos keleto šaukštų padažo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius