^1A36F489474677A9C75685331D0AD490F138F0F7B02C7DA458^pimgpsh_fullsize_distr
Panama Papers

„Panama Papers“ ir grąžinti pinigai į biudžetą

Šimtai žurnalistų iš viso pasaulio susivienijo vienam didžiausių tiriamosios žurnalistikos projektų istorijoje – „Panama Papers“. Į dienos šviesą iškeliavo iki tol slėpti pasaulio galingųjų turtai, bankų, vyriausybių ir įtakingiausių verslininkų paslaptys. 15min tapo vieninteliu Panama Papers partneriu Lietuvoje ir padėjo tarptautinėms žurnalistų pajėgoms narstyti galimą V.Putino aplinkos pinigų plovimą per mūsų šalies bankų sistemą. „Panama Papers“ – pirmas atvejis Lietuvos žurnalistikos istorijoje, kai mūsų šalies žurnalistai priklausė prestižinę Pulitzerio premiją gavusiai tarptautinei komandai. Po lietuviškų Panama Papers tyrimų apie mūsų šalyje esančius Panamos įmonės „Mossack Fonseca“ klientus, jungtinės VMI ir FNTT pajėgos ėmėsi tikrinti daugiau nei 20 asmenų ir įmonių. Paaiškėjo, kad „Panama Papers“ tyrimas Lietuvos biudžetą papildė ketvirčiu milijono eurų ir tai dar ne pabaiga.

2016 lapkričio 8 diena

Oficialu: „Panama Papers“ tyrimas Lietuvos biudžetą papildė ketvirčiu milijono eurų. Gali būti, kad ketvirtis milijono – dar ne pabaiga. VMI dar aiškinasi kai kurių tyrime figūravusių asmenų veiklą, o kartu ketinama įsižiūrėti į tuos, kuriuos į dienos šviesą ištempė ir dar ištemps naujas Paradise Papers tyrimas.

Daugiau apie tai

2016 rugsėjo 8 diena

VMI nustatė apie 300 tūkst. eurų galimai nusuktų mokesčių.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 11 diena

JAV išdalytos 2017-ųjų Pulitzerio premijos – viena skirta už „Panama Papers“ istoriją, prie kurios prisidėjo ir 15min.

Daugiau apie tai

2016 lapkričio 17 diena

VMI akiratyje – I.Paleičiko, B.Vainoros ir L.Varanavičiaus struktūros. Jungtinės Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pajėgos imasi priemonių prieš 15min atskleistus sandorius, susijusius su nutekėjusiais Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenimis. Tiriama jau septyniolikos fizinių ir juridinių asmenų veikla.

Daugiau apie tai

 

2016 lapkričio 4 diena

Su Darbo partijos patriarchu Viktoru Uspaskichu besiskirianti Jolanta Blažytė penkerius metus turėjo aktyvų ir didelius projektus vystantį verslą Rusijoje. 15min atskleidžia, ką ir kur veikė šis verslas, apie kurio ryšius su viena įtakingiausių Lietuvos šeimų buvo nutylėta.

Daugiau apie tai

2016 rugpjūčio 9 diena

VMI dėl ryšių su „Mossack Fonseca“ tiria 9 Lietuvos subjektus: 2 gyventojų bei 7 įmonių, kurie yra minimi „Panama Papers“ dokumentuose.

Daugiau apie tai

2016 rugpjūčio 9 diena

15min tyrimas atskleidė, kad viešbučių verslą valdančios bendrovės „Centrum“, kurią su artimaisiais kontroliuoja buvęs „Mažeikių naftos“ vadovas Bronislavas Vainora labai įdomiu būdu papildė savo piniginę. Vieną vienintelę akciją įmonėje „Centrum“ nusipirko su B.Vainora susijusi Mergelių salų įmonė, už pirkinį paklodama beveik 2 mln. eurų. Netrukus ši akcija buvo paprasčiausiai anuliuota.

Daugiau apie tai

 

2016 liepos 21 diena

Vieną didžiausių aferų Rusijoje atskleidusio ir mįslingai mirusio teisininko Sergejaus Magnickio darbą tęsiantys ekspertai įsitikinę, kad Lietuvoje veikė viena pagrindinių pinigų plovyklų, panaudotų išplauti maždaug 230 mln. dolerių, pasisavintų iš Rusijos biudžeto. Skaičiuojama, kad mūsų šalyje buvo praplauta beveik pusė šios sumos. Tokius skaičius 15min pateikia bendrovė „Hermitage Capital Management“, pasauliniu mastu vykdanti vadinamųjų „Magnickio sąrašo“ veikėjų pinigų medžioklę. 

Daugiau apie tai

2016 balandžio 26 diena

„Panama Papers“ atskleidžia, kad V.Putino bičiulį su Lietuva sieja garsiausia vagystė Rusijos istorijoje. Sergejus Rolduginas tvirtina, jog pinigai į jo ofšorines sąskaitas plaukė kaip Rusijos verslininkų dovanos. Tačiau sandorių grandinės, vykusios Lietuvoje, kelia visai kitokias mintis. 15min partneris, tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ parodo, kaip S.Roldugino ofšorinių įmonių sandoriai per sąskaitas Ūkio banke susiję su viena didžiausių vagysčių Rusijos istorijoje. Pėdsakai veda į „Magnickio pinigus“. Ši vagystė – tai Rusijos teisininko Sergejaus Magnickio atskleista lėšų pasisavinimo iš Rusijos valstybės schema.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 14 diena

15min atskleidžia apie šešėlinius milijonus, į įtakingiausių Lietuvos naftos sektoriaus žmonių kišenes galimai plaukusius iš ofšorinių kompanijų, tiesiogiai susijusių su „Lukoil“ veidu Lietuvoje Ivanu Paleičiku.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 13 diena

Paviešinus su Lietuvos piliečiais ir bendrovėmis susijusius Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenis, Valstybinė mokesčių inspekcija pradėda 2 operatyvinius tyrimus. 

Daugiau apie tai

2016 balandžio 13 diena

Visi dokumentai, sandoriai su ofšorinėmis kompanijomis, jų priklausomumas Lietuvos gyventojams ir įmonėms, visa kita informacija, atskleista viešinant gautus duomenis iš teisininkų kompanijos „Mossack Fonseca“, pradėta tirti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) įkurtame Rizikos analizės centre.

Daugiau apie tai

 

2016 balandžio 7 diena

Liutauras Varanavičius keičia savo istoriją. Jis sako, kad 15min paviešinti sandoriai buvo, bet „ne visi“.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 6 diena

15min atskleidžia slaptus Lietuvos futbolo boso Liutauro Varanavičiaus turtus. Liutauras Varanavičius ilgą laiką buvo vienu svarbiausių žmonių Lietuvos futbole. Ilgametis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovas atstovavo Lietuvai UEFA, jis pasistengė, kad mūsų šalį aplankytų futbolo legenda Michelis Platini. Ir jis nuo visuomenės galimai nuslėpė milžiniškus pinigų srautus, po ofšorinio verslo slaptumo skraiste cirkuliavusius tuo metu, kai jis ėjo LFF vadovo pareigas.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 5 diena

Per Lietuvą cirkuliavo su Kremliumi susiję pinigai. Tai faktas, kurį atskleidžia tarptautinės žurnalistų komandos tyrimas, o galiausiai jį patvirtina ir Lietuvos teisėsauga. Lietuva – pirma valstybė, kurios institucijos oficialiai patvirtino „Panama Papers“ duomenis apie Sergejaus Roldugino įmonių tinklo atliktas abejotino teisėtumo finansines operacijas. 15min suteikia išskirtinę galimybę pamatyti nutekėjusius Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ dokumentus, kurie Vladimiro Putino aplinką saisto su lietuviškomis sąskaitomis.

Daugiau apie tai

 

2016 balandžio 3 diena

15min paviešina tarptautinį žurnalistinį tyrimą apie šešėlinį verslų voratinklį, sukurtą vienos garsiausių finansinių tarpininkų kompanijų pasaulyje „Mossack Fonseca“. Pirmoji istorija – tarptautinis žurnalistinis tyrimas, atskleidžiantis, kaip įtariama, šešėlinius Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos, o gal ir jo paties turtus. Negana to, 15min iš „Mossack Fonseca“ nutekėjusiuose duomenyse aptiko įrodymus Lietuvoje vykdytų finansinių operacijų, kuriose teisėsauga mato pinigų plovimo požymių. Iš sąskaitų Ūkio banke į ofšorines įmones, susijusias su S.Rolduginu, plaukė milijonai dolerių. O „Mossack Fonseca“ duomenyse aptikti dokumentai rodo labai įdomias sandorių tendencijas.

Daugiau apie tai