-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du lietuviai Kolumbijoje ieškos atsakymo į esminį klausimą: kas yra laimė ir meilė?

Kaunietis Ridas Beržauskas ir Liuksemburge šiuo metu gyvenantis Irmantas Škėrys prieš keletą dienų leidosi į nuotykį. Mėnesį Kolumbijoje praleisiantys lietuviai ketina filmuoti vietinius gyventojus ir kartu su jais – lyg mozaikos ar dėlionės detales – dėlioti vaizdus būsimam dokumentiniam kino filmui.
Rido Beržansko ir Irmanto Škėriaus kelionė po Kolumbiją prasidėjo Medeljine
Rido Beržausko ir Irmanto Skeriaus kelionė po Kolumbiją prasidėjo Medeljine / Asmeninės nuotr./ 15min montažas

Darbinis filmo pavadinimas „Gente Feliz“ (Laimingi žmonės). „Esminis klausimas, kurį užduosime filmuodami vietinius kolumbiečius bus, kas jiems yra laimė ir meilė. Mums tai – giluminiai, esminiai klausimai, į kuriuos ieškome atsakymo ir patys“, – 15min sakė R.Beržauskas.

Asmeninė nuotr./Irmantas ir Ridas
Asmeninė nuotr./Ridas (kairėje) ir Irmantas

Kelionės metu Bogotoje, Medeljine ir Santa Martoje filmuosiantys vaikinai kalbins skirtingų socialinių sluoksnių ir amžiaus, profesijų ir patirčių atstovus – nuo gyvenimą šviesiomis spalvomis matančių vaikų iki patirties (ir geros, ir blogos) su kaupu patyrusių senolių.

Asmeninė nuotr./Vietiniai
Asmeninė nuotr./Vietiniai

Kolumbiečių lietuviai prašys papasakoti apie pirmąją meilę, šeimos istorijų – viską, kas telpa į sąvokas „laimė“ ir „meilė“.

Tačiau pokalbiai nebus vienintelė filmo medžiaga. Patirties kuriant meninius vaizdo projektus turintys draugai planuoja tam tikras pašnekovų papasakotas situacijas surežisuoti ir atkartoti. „Kol kas planuojame, kad tai bus dokumentinis filmas su ekranizacija“, – prieš kelionę pasakojo R.Beržauskas, dirbantis Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Asmeninė nuotr./Kolumbijoje šiuo metu pavasariškai šilta
Asmeninė nuotr./Kolumbijoje šiuo metu pavasariškai šilta

Asmeninė apsauga – draugas su ginklu rankose

Praėjusį savaitgalį į Kolumbiją atskridę vaikinai pirmiausia apsilankė savivaldybėje, kurioje prašė pagalbos organizuojant filmavimus. Taip pat apžiūrėjo vietas, kur būtų galima dirbti, ieškojo įdomiausių istorijų, kurias vėliau bandys ekranizuoti ir parodyti.

Pirmoji diena prabėgo Medeljine, kurį vietiniai vadina amžinojo pavasario miestu. Oras, pasak lietuvių, čia tikrai puikus.

„Iš oro uosto į viešbutį centre pasiekėme viešuoju transportu. Truputį kalbant ispaniškai viskas tampa gana paprasta ir čia patogu keliauti.

Lankėmės Medeljino miesto savivaldybės turizmo departamente, kurio darbuotojai maloniai priėmė. Viso pokalbio metu jautėme susidomėjimą – Lietuva jiems puikiai yra žinoma dėl Antano Mockaus vardo“, – pasakojo I.Škėrys.

Asmeninė nuotr./Medeljino miesto savivaldybės Turizmo departamente
Asmeninė nuotr./Medeljino miesto savivaldybės Turizmo departamente

Pasak jo, vėliau kartu su iš ankstesnės kelionės į Kolumbiją pažįstamu bičiuliu Jorge Jhovanu Restrepo Lemus lietuviai vyko į šalia Medeljino esančiame miestelyje įkurtus senelių globos namus.

„Kadangi tai jau nebe turistinė zona ir čia nebėra daug policijos pareigūnų, mūsų saugumu rūpinosi bičiulis. Ir tai darė visais priimtinais (Kolumbijoje) būdais. Kokiais? Matyti nuotraukoje“, – iš Kolumbijos rašė I.Škėrys.

Asmeninė nuotr./Jorge bičiulių iš Lietuvos apsauga rūpinosi Kolumbijoje įprastu būdu – turėdamas ginklą
Asmeninė nuotr./Jorge bičiulių iš Lietuvos apsauga rūpinosi Kolumbijoje įprastu būdu – turėdamas ginklą

Būsimo filmo kūrėjų teigimu, senelių namuose kalbinti darbuotojai ir seneliai atrodė be galo laimingi ir nuoširdūs. „Manau, kad oras visgi daro savo: vasarį temperatūra apie 20 laipsnių šilumos“, – juokavo pašnekovas.

Asmeninė nuotr./Irmantas su vienu iš sutiktų žmonių netruko įsišnekėti
Asmeninė nuotr./Irmantas su vienu iš sutiktų žmonių netruko įsišnekėti
Asmeninė nuotr./Irmantas ir Ridas su vienų Kolumbijos senelių namų gyventojais
Asmeninė nuotr./Irmantas ir Ridas su vienų Kolumbijos senelių namų gyventojais

Dar vieni pirmosios dienos herojai – mama ir dukra. „Mama papasakojo truputį apie savo, našlės, gyvenimą – didžiausia džiaugsmą jai teikia vieninga šeima. Apskritai Kolumbijoje labai lengva greit susipažinti su žmonėmis ir pradėti kalbėtis apie gana asmeniškus dalykus“, – pastebėjo I.Škėrys. Kolumbijoje jis lankosi nebe pirmą kartą.

Grįždami į Medeljiną lietuviai pateko į piko valandų spūstis. „Turėjome progą išmėginti metro, kuriuo vietiniai labai didžiuojasi ir saugo. Mums pasirodė, kad jie visi metro važiuoja vienu metu“, – juokavo keliautojas.

Asmeninė nuotr./Metro Medeljine piko metu
Asmeninė nuotr./Metro Medeljine piko metu

Kad ši kelionė dovanos daugybę išskirtinių susitikimų ir nuotykių, jie žinojo iš anksto. Pavyzdžiui, kur dar kitur gali pirmąją viešnagės dieną sutikti Albertą Einšteiną.

„Jį sutikome netoli mūsų viešbučio. Bent jau jis mums taip prisistatė“, – pirmosios dienos apibendrinimą užbaigė I.Škėrys.

Asmeninė nuotr./Kolumbijos žmonės – spalvingi
Asmeninė nuotr./Albertu Einšteinu prisistatęs vietinis kolumbietis

15min kelionių rubrika „Pasaulis kišenėje“ yra šio projekto informacinis partneris, tad ir ateityje čia rasite įvairių pasakojimų apie lietuvių kelionę ir kūrybinį darbą Kolumbijoje.

Asmeninė nuotr./Projekto ir būsimo kino filmo plakatas
Asmeninė nuotr./Projekto ir būsimo kino filmo plakatas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius