Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 9d. 10:47

Svajonių atostogos Vietname: patiekalai, kurių būtina paragauti

Banh mi sumuštinis
123rf.com nuotr. / Banh mi sumuštinis

skirtingų prieskonių derinimas, įmantriausi padažai – viso to galima tikėtis užsukus į Azijos maisto restoraną. Tikriausiai, esate ne kartą girdėję, jog dauguma Europoje esančių Azijos virtuvės restoranų neprilygsta įsikūrusiems ten, iš kur šis maistas ir yra kilęs. Tad jei planuojate atostogas Vietname, Tailande, Kambodžoje, Indonezijoje, Malaizijoje ar kitose Pietryčių Azijos šalyse, rekomenduojame paragauti kuo daugiau įvairių tradicinių patiekalų – liksite sužavėti. Na, o šiame straipsnyje norime papasakoti apie tai, ko vertėtų paragauti viešint Vietname. Tad jei svajojate aplankyti šią šalį, būtinai paskaitykite.

1. Pho sriuba

Pho – bene garsiausia vietnamietiška sriuba. Tad galite būti tikri, jog viešėdami Vietname nesunkiai rasite kur jos paragauti. O paskanauti šio patiekalo tikrai verta, mat ši sriuba ne tik labai soti (esame beveik tikri, jog suvalgę dubenėlį pho sriubos nebenorėsite antro patiekalo), tačiau ir labai skani!

Pagrindinis pho ingredientas – ryžių makaronai. Sriuba gardinama įvairiausiais žalumynais: mėta, kalendra, svogūnų laiškais, baziliku, sojų daigais, o taip pat žvaigždiniu anyžiumi, cinamonu, česnaku, nuoc mam – žuvies – padažu, plonai supjaustytais jautienos ar vištienos gabalėliais. Vietnamo gyventojai pho sriubą valgo tiek per pusryčius, tiek per pietus ir vakarienę. Ji tarytum sušildo iš vidaus, suteikia energijos, o taip pat – pamalonina gomurį skirtingais skoniais. Jei viešėsite Vietname, rekomenduojame paragauti!

Shutterstock.com nuotr./Pho sriuba
Shutterstock.com nuotr./Pho sriuba

2. Goi cuon suktinukai

Goi cuon – tai suktinukai, kurie visame pasaulyje žinomi „spring rolls“ vardu. Šis patiekalas – populiarus greito maisto užkandis. Įdaras, kuris dažniausiai pagaminamas iš daržovių, jūros gėrybių, kiaulienos ar vištienos, sukamas į ploną, beveik permatomą ryžių popierių. Suktinukai gali būti patiekiami su skirtingais padažais: riešutų, čili, žuvies, sojų pupelių padažu ir kt. Goi cuon – tai gaivus ir lengvas užkandis, kurio paskanauti siūlome prieš užsisakant pagrindinį patiekalą!

Shutterstock.com nuotr./Goi cuon suktinukai
Shutterstock.com nuotr./Goi cuon suktinukai

3. Banh mi sumuštinis

Mėgstate sumuštinius? Jei taip, viešėdami Vietname būtinai paragaukite Banh mi sumuštinio. Išvertus iš vietnamiečių kalbos, banh mi reiškia duoną, o jeigu dar labiau sukonkretintume – bagetę. Prisipažinkite, sutrikote: juk bagetės sietinos su prancūziškąja tradicija, o ne egzotiška Vietnamo kultūra. Visgi, prisiminkite tai, jog ilgą laiką Vietnamas buvo Prancūzijos kolonijos dalis. Tad visai nenuostabu, jog prancūzai bagetes atsivežė iki pat Pietryčių Azijos.

Nors banh mi pagrindinis ingredientas – bagetė, visgi, šis sumuštinis jums suteiks daug egzotiškų pojūčių, mat jis gardinimas ne tik daržovėmis, mėsa ar jūros gėrybėmis, tačiau ir Vietnamo virtuvei būdingais prieskoniais. Beje, įdomu tai, jog skirtinguose Vietnamo regionuose Banh mi sumuštiniai kiek skiriasi. Pavyzdžiui, šalies šiaurėje sumuštinis pateikiamas su margarinu ir paštetu, o pietuose – marinuotomis daržovėmis, kiaušiniu, kalendra, čili padažu, sūriu, žaliosios citrinos skiltelėmis.

Shutterstock.com nuotr./Banh mi sumuštinis
Shutterstock.com nuotr./Banh mi sumuštinis

4. Xoi ryžiai

Sapos kalnų regionas – tai šiaurinėje Vietnamo dalyje esanti vietovė, kuri kasmet pritraukia labai daug keliautojų. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, jog šis regionas garsėja nepaprasto grožio ryžių terasomis. Apie ryžių terasas prakalbome ne be reikalo. Jos ne tik pagyvina panoramą, tačiau taip pat leidžia prisiminti, jog Vietnamo virtuvė neįsivaizduojama be ryžių. Bene populiariausia ryžių rūšis – lipnieji ryžiai. Iš jų gaminamas patiekalas, žinomas xoi vardu.

Xoi gali būti tiek desertas, tiek pikantiškas užkandis. Pavyzdžiui, xoi bap – tai lipnieji ryžiai pagardinti kukurūzais, cukrumi, keptais svogūnais, trintomis pupelėmis. xoi dua – ryžiai su kokosų drožlėmis, xoi ga – tai ryžiai gardinti vištiena, o xoi ca – lipnieji ryžiai su kepta žuvimi. Xoi ryžių patiekalų yra tikrai labai daug. Paragaukite bent kelių!

Shutterstock.com nuotr./Xoi ryžiai
Shutterstock.com nuotr./Xoi ryžiai

5. Banh xeo blyneliai

Banh xeo – patiekalas, kurio tiesiog būtina paragauti viešint Vietname! Tai blyneliai, kurie pagaminti iš ryžių miltų, vandens ir kurkumos – ciberžolės pudros.

Banh xeo blyneliai pagardinami įvairiausiais įdarais: kiauliena, vištiena, krevetėmis, keptais svogūnais, pupelėmis, žalumynais ir kt. Puikus patiekalas sotiems pusryčiams! Beje, šių blynelių galima paragauti ne tik Vietname – jie itin populiarūs ir Kambodžoje.

Shutterstock.com nuotr./Banh xeo blyneliai
Shutterstock.com nuotr./Banh xeo blyneliai

6. Bun cha marakonai

Vietnamo sostinė Hanojus – antras pagal dydį šalies miestas. Pašėlęs gyvenimo ritmas, neprastas architektūrinis paveldas, kultūrinis palikimas, šurmuliuojantys turgūs, restoranų, kavinių, parduotuvių gausa. Šiame mieste tikrai yra ką pamatyti ir nuveikti. Kodėl pasakojame apie Hanojų? Ogi dėl to, jog patiekalas, kurį norime jums pristatyti, kilęs būtent iš šio didmiesčio!

Bun cha – tai ryžių makaronai, kurie dažniausiai gardinami mėsos kukuliais, kopūstais, papajomis, morkomis, svogūnais, kaliarope, taip pat baziliku, česnaku, čili pipirais, actu, laimu. Makaronai patiekiami su žuvies padažu, citrinos sultimis, aštriuoju čili padažu ir kt. Žinoma, restoranuose siūloma daug bun cha variacijų. Išsirinkite tą, kuri labiausiai žavi jus!

Shutterstock.com nuotr./Bun cha marakonai
Shutterstock.com nuotr./Bun cha marakonai

7. Bun bo hue sriuba

Kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, pho – bene populiariausia sriuba visame Vietname. Visgi, ji turi stiprią konkurentę. Taip, tai bun bo hue sriuba.

Bun bo hue sriuba kilusi iš Hujė miesto, esančio centriniame Vietname. Ši sriuba patiks tiems, kurie mėgsta aštrių, sūrių, saldžių ir rūgščių skonių balansą lėkštėje. Pagrindiniai bun bo hue ingredientai – ryžių makaronai ir jautiena (dažnai siūloma ir vegetariška patiekalo alternatyva). Sriuba gardinama čili padažu, svogūnų laiškais, raudonuoju kopūstu, mėta, baziliku, kalendra, žaliąja citrina, bananų žiedais, žuvies padažu. Tikras centrinio Vietnamo šedevras!

Shutterstock.com nuotr./Bun bo hue sriuba
Shutterstock.com nuotr./Bun bo hue sriuba

8. Banh bao garuose kepta bandelė

Mėgstate kinų virtuvę? Jei taip, tikriausiai esate ragavę baozi – garuose keptą bandelę, įdarytą daržovėmis ar mėsa. Vietnamo virtuvė turi labai panašų patiekalą, kuri vadinamas banh bao vardu. Pagrindinis šių patiekalų skirtumas – dydis. Vietnamietiška bandelė kiek mažesnė.

Banh Bao dažniausiai įdaryta kiauliena ar vištiena, taip pat – daržovėmis, kiaušiniais, grybais. Tai – vietinių gyventojų itin pamėgtas užkandis. Jei viešėsite Vietname, paragaukite ir jūs!

Shutterstock.com nuotr./Banh bao garuose kepta bandelė
Shutterstock.com nuotr./Banh bao garuose kepta bandelė

9. Mi quang makaronai

Dar vienas centrinio Vietnamo patiekalas, kurio negalėjome neįtraukti į šį sąrašą – mi quang. Pagrindiniai jo ingredientai – ryžių makaronai, mėsa (jautiena, kiauliena, vištiena) arba žuvis bei jūros gėrybės, įvairios daržovės. Mi quang dažniausiai pateikiami su nedideliu kiekiu sultinio, kuris pasižymi sodriu skoniu.

Kaip ir daugumoje Vietnamo virtuvės patiekalų, taip ir šiame naudojama kalendra, česnakas, čili pipiras, žalioji citrina, bazilikas, svogūnų laiškai, mėta. Galite būti tikri, jog jūsų gomurys mėgausis įvairiausiais skoniais! Mi quang dažniausiai valgomas pietų metu.

Shutterstock.com nuotr./Mi quang makaronai
Shutterstock.com nuotr./Mi quang makaronai

10. Che desertas

Paskutinis mūsų sąraše – desertas. Viešint Vietname jo paragauti tiesiog privaloma! Che – tai saldi desertinė sriuba arba pudingas. Šis patiekalas turi galybę variacijų: che gaminamas iš vaisių (mango, longano, ličio ir kt.), želė gabalėlių, kokoso pieno, sėklų, pupelių, lipnių ryžių. Pirkėjams siūloma išsirinkti priedus patiems. Šis desertas – labai populiarus Vietname. Jį labai mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek turistai. Nors che išvaizda ne visada labai patraukli, skonis – pasakiškas.

Shutterstock.com nuotr./Che desertas
Shutterstock.com nuotr./Che desertas

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Vietnamą.

Temos: 1 Patiekalai
Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Interviu Sportas

Tarp rusų ir turkų pažadų įstrigęs V.Lekevičius prakalbo apie atsisveikinimą su „Atlantu“

Aktualu

Rasistinę užuominą paleidusi europarlamentarė Laima Andrikienė spruko į krūmus: minčių kyla įvairių

Verslas

Vilnietį išgąsdino klaida degalinėje: už benziną – 5,55 euro, dyzeliną – 8,88 euro

Aktualu

Pensininkus užrūstinusi Rusijos valdžia atkakliai stumia pensijų reformos buldozerį

Vardai

Gintarė Karaliūnaitė besibaigiant skyrybų procesui: „Jis vis dar grasina“

Gazas

Sprinto rungtį Palangos Vytauto gatvėje laimėjo „Porsche Cayman GT4 Clubsport“

Verslas

Parduodamas Arvydo Sabonio namas Žaliakalnyje

Aktualu

Vilniaus pataisos namuose telefonų negavę kaliniai bandė kelti maištą

24sek

Kodėl „Vytautas“ išgaravo iš Prienų klubo pavadinimo?

Pasaulis kišenėje

Išrikiavo geriausias pasaulio avialinijas: iš TOP20 Lietuvoje skrydžius vykdo trys

Tobias Asser darbuose – žvilgsnis į kosmosą ir žmonių paliktus pėdsakus jame

Aktualu

Edwardas Lucasas: D.Trumpo diplomatinis vojažas verčia susimąstyti apie priemones Vakarams apsaugoti

Gyvenimas

Paakių oda: kaip ją prižiūrėti ir apsaugoti nuo senėjimo

Vardai

Policija prašo pagalbos: į tėvynę grįžusi prapuolė buvusi „Olialia pupytė“ Sandra Grafinina

Aktualu

Sostinėje gyvenantį ekvadorietį mušę vyrai šaukė „Lietuva – lietuviams!“

Aktualu

Lietuvis respublikonas S.Anužis teisinasi dėl nuotraukos su įtariama rusų šnipe

Vardai

Gatvėje smurtavusiai bokso čempionei K.Kazarian – teismo smūgiai: apribota laisvė, priteista žala

Verslas

„Maxima Grupė“ jungia savo prekybos tinklus Lenkijoje

Aktualu

Tenenių seniūnės namuose – naminukės fabrikėlis: Šilalės meras lieps pasiaiškinti

Verslas

Jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas: apie algas Klaipėdos uoste geriau nekalbėti

Naujienos

Aktualu

Liūties įkaitu tapęs kaunietis: „Moki pinigus, o nei stogą sutvarko, nei žalą atlygina“

Interviu Sportas

Tarp rusų ir turkų pažadų įstrigęs V.Lekevičius prakalbo apie atsisveikinimą su „Atlantu“

Verslas

Į Lietuvą ateina rusų „Yandex. Taxi“: startas – liepos pabaigoje

Aktualu

Rasistinę užuominą paleidusi europarlamentarė Laima Andrikienė pasiteisino: „Realybę reikia priimti“

24sek

Šarui siūlytą vietą „Raptors“ klube užims S.Scariolo

Deuce

Puikios naujienos iš už Atlanto: Ričardas Berankis pateko į „US Open“

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynių“ treniruotes atvėsino lietus

Aktualu

Pensininkus užrūstinusi Rusijos valdžia atkakliai stumia pensijų reformos buldozerį

Verslas

Vilnietį išgąsdino klaida degalinėje: už benziną – 5,55 euro, dyzeliną – 8,88 euro

Vardai

Gintarė Karaliūnaitė besibaigiant skyrybų procesui: „Jis vis dar grasina“

Tobias Asser darbuose – žvilgsnis į kosmosą ir žmonių paliktus pėdsakus jame

Verslas

Parduodamas Arvydo Sabonio namas Žaliakalnyje

Pasaulis kišenėje

Išrikiavo geriausias pasaulio avialinijas: iš TOP20 Lietuvoje skrydžius vykdo trys

Aktualu

Vilniaus pataisos namuose telefonų negavę kaliniai bandė kelti maištą

Gyvenimas

Paakių oda: kaip ją prižiūrėti ir apsaugoti nuo senėjimo

Vardai

Policija prašo pagalbos: į tėvynę grįžusi prapuolė buvusi „Olialia pupytė“ Sandra Grafinina

Vardai

Gatvėje smurtavusiai bokso čempionei K.Kazarian – teismo smūgiai: apribota laisvė, priteista žala

Gazas

Sprinto rungtį Palangos Vytauto gatvėje laimėjo „Porsche Cayman GT4 Clubsport“

24sek

Kodėl „Vytautas“ išgaravo iš Prienų klubo pavadinimo?

Aktualu

Lietuvis respublikonas S.Anužis teisinasi dėl nuotraukos su įtariama rusų šnipe

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje